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REDACTED TEXT 

Re: REDACTED TEXT 

Dear Mr. REDACTED TEXT:  

This is in response to your letter dated February 13, 1996 to Supervising Staff Counsel 
David Levine regarding the application of tax to your client’s sales of giftwrap and related items 
to parent-teacher associations.  You state: 

“As you recall, I previously contacted you on behalf of my client with respect to 
advice from the State Board of Equalization setting forth the manner in which my client 
should do business to comply with the California Sales and Use Tax Law.  We appreciate 
your response and have now incorporated the same in our materials for 1996.  However, 
it is now our desire to request the same information utilizing my client’s name for 
purposes of Section 6596.  For ease of understanding, enclosed please find my letter in 
addition to your response, the details of which are incorporated herein by this reference.   

“For purposes of the 1996 REDACTED TEXT Sign-Up Agreement, we have 
utilized the exact wording that you suggested in your correspondence.   

“Additionally, you will note on the back cover of the catalog, an area for the name 
of the school as well as instructions on the top of the order form instructing the 
individuals to write the school name on the back cover. 

“In light of the material contained herein as well as the previous correspondence, 
we would appreciate your written response to our request for advice that our agreement 
and brochure meet the requirements of Regulation 1597 and applicable laws and that 
REDACTED TEXXT would have no resulting sales/use tax liability.” 

You have enclosed a REDACTED TEXT catalog of products, and a copy of the “1996 
Sign-Up Agreement.”   
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In your previous letter, dated October 4, 1995, in which you do not identify your client, 
you state: 

“The client would be selling gift wrap, gift wrapping accessories (decorative 
ribbon, tissue and gift bags) and gift items (candles, coffee mugs and cookies and 
decorative tins) to non-profit, qualified Parent-Teacher Associations (‘PTA’s’). 

“The company would provide the PTA with a brochure of its products (with order 
form attached) that identifies the products by trade name only.  The brochure would be 
pre-priced as requested by the PTA. 

“The PTA would solicit orders in its own name....The company name would only 
appear as a trade name on the brochure. 

“The PTA would collect the sales price from its customers in its own name since 
all checks must be made payable to the PTA.  My client would not accept any payment 
from a customer of the PTA.... 

“In my initial review of this matter, it is my belief that the company would only 
need to charge tax on the price that the company charges its PTA customer and not on the 
price that the PTA charges its customers....” 

DISCUSSION 

As you know, retail sales of tangible personal property in California are subject to sales 
tax, measured by gross receipts, unless specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & 
Tax. Code § 6051.)  A retail sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course 
of business.  (Rev. & Tax. Code § 6007.)  A retailer may collect reimbursement from its 
purchaser when the contract of sale provides for such reimbursement.  (Civ. Code § 1656.1.)  
When sales tax does not apply, the use tax, measured by the sales price of the property sold, 
applies to the use of property purchased from a retailer for storage, use, or other consumption in 
California, unless specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 
6401.)   

Nonprofit parent-teacher associations chartered by the California Congress of Parents, 
Teachers, and Students, Incorporated, and equivalent organizations performing the same type of 
service for public or private schools and authorized to operate within the school by the governing 
authority of the school are consumers and not retailers of any tangible personal property sold by 
them if the profits from such sales are used exclusively in the furtherance of the purposes of the 
organization.  (Rev. & Tax. Code § 6370; Reg. 1597(f).)   

We assume for purposes of this opinion that the PTA’s about which you ask qualify as 
consumers under section 6370 and Regulation 1597(f).  An organization such as a PTA may buy 
and sell for its own account, or it may act as an agent.  A PTA will be regarded as your client’s 
agent if it is selling products on your client’s behalf rather than its own behalf.   
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When a PTA or other organization solicits orders, collects payments, and distributes 
tangible personal property for a supplier, it is considered to be the agent of that supplier.  
(Reg. 1597(h).)  If so, the supplier, not the organization, is regarded as selling the property to the 
consumer and thus is the retailer of the merchandise sold.  (See Scholastic Book Clubs, Inc. v. 
State Board of Equalization (1989) 207 Cal.App.3d 734, in which the out-of-state bookseller was 
held to be the retailer, and the school, parent-teacher organization, or teacher was held to be the 
retailer’s representative or agent.)  In such a case, the supplier would owe sales tax, or would be 
required to collect use tax, on the total amount of the retail sales price. 

However, under Regulation 1597(h), each PTA would be presumed to be selling on its 
own behalf rather than as an agent or representative of your client where the following factors 
are present: 1) the PTA solicits the orders from the public in its own name; 2) the PTA collects 
the sale price from the customers in its own name; 3) the PTA is responsible for and pays your 
client for the merchandise; and 4) the contracts between the PTA and your client clearly identify 
the fact that the PTA will purchase and resell the products to its customers.  If all of these factors 
cannot be established, the presumption does not arise, and the PTA would be regarded as the 
agent of your client.   

If these factors are established and the PTA is considered to be buying and selling for its 
own account, the PTA will be required to obtain a permit and will  be considered the retailer, 
unless the supplier has been classified by the Board as a retailer under Revenue and Taxation 
Code section 6015, or the PTA is regarded as a “statutory consumer” under subdivision (d),(e), 
or (f) of Regulation 1597.  If the PTA is buying and selling for its own account and qualifies as a 
statutory consumer, your client would be the retailer, but the measure of tax would be the amount 
the PTA pays your client.   

With respect to the first and second factors, although the product catalog that the ultimate 
purchasers will see has the name “REDACTED TEXT” on the front and back covers, the catalog 
also has text on the back cover that reads:  “Thank you for supporting our fundraising sale,” 
followed by a blank space in which the “school / organization name” is supposed to be entered.  
The next sentence reads: “Please call your school or organization if you have  any questions.”  
On the order form contained in the catalog, the purchaser is advised at the top and again at the 
bottom of the page to “make checks payable to your school or organization.”  It appears from 
these statements included in the catalog that a PTA using this catalog and order form would be 
soliciting orders from the public in its own name, and that the PTA would also be collecting the 
sale price from the customer in its own name.  Therefore, the first two requirements of 
subdivision (h) of Regulation 1597 have been met.   

With respect to the third factor, the contract you provided states in its “General Terms 
and Conditions” in paragraph 7 that the PTA’s invoice(s) will arrive shortly after they receive the 
product(s), and that checks “must be issued by the school or organization (no personal checks).”  
Paragraph 11 provides: “The school / organization further agrees to pay for the merchandise with 
its own funds and not [to] transmit any funds received directly from its customers.”  
Paragraph 12 advises the school or organization that the products “are custom ordered to your 
needs, therefore, we cannot accept returns or offer refunds.”  These statements are consistent 
with a conclusion that a PTA doing business with REDACTED TEXT under the terms of this 
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contract is responsible for and pays REDACTED TEXT for the merchandise; therefore, it 
appears that the third requirement set forth in Regulation 1597(h) has been met.   

With respect to the fourth factor, paragraph 11 of the contract contains the following 
statement: “In compliance with the California State Board of Equalization, it is required that you 
concur: ‘The school / organization is purchasing the property on its own account for resale to its 
own customers, and is not acting as our company’s agent or representative when making sales to 
its customers.  Unless the PTA qualifies as a consumer under specific provisions of the Sales and 
Use Tax Law, it must hold a seller’s permit and report the applicable sales tax on its sales.’”  
This statement, which Mr. Levine recommended that you use when he wrote to you on 
December 27, 1995, clearly identifies the fact that under the contract, each PTA purchases and 
resells the products to its customers; therefore, the fourth requirement set forth in subdivision (h) 
of Regulation 1597 has been met.   

Since it appears that all of the requirements have been met, it is presumed that the PTA’s 
are selling on their own account.  Assuming that the PTA’s are statutory consumers, 
REDACTED TEXT is the retailer.  This means that REDACTED TEXT owes sales tax, or must 
collect use tax, on the retail selling price of the property it sells to the PTA’s.  As explained 
above, the taxable retail selling price is the amount paid by each PTA to REDACTED TEXT, 
rather than the amount paid by the ultimate consumer.  REDACTED TEXT may not accept a 
resale certificate from a PTA that qualifies as a statutory consumer.   

If you have further questions, please feel free to write again.   

Sincerely,  

Kelly W. Ching  
Staff Counsel 

KWC:cl 

cc: San Diego District Administrator 
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