
   

 

State of California Board of Equalization 
Legal Division 

M e m o r a n d u m 390.0005 

To :	 Mr. William D. Dunn Date:  February 16, 1995 
Assistant Principal Tax Auditor 

From :	 Kelly W. Ching Telephone:  (916) 322-2976 
Staff Counsel CalNet 8-492-2976 

Subject:	 G---'s Inc. 
SY -- XX-XXXXXX 

This is in response to your memorandum dated January 26, 1995.  You have asked our 
opinion regarding a petition for redetermination and supporting legal brief filed by G---’s, Inc.
 The issue concerns the application of tax to fund-raising activities.  

In its petition, petitioner states that it is a California corporation which manufactures 
and sells candies and other gift items.  Petitioner also conducts business under the names H---
G--- C--- and H--- G--- C---. A large part of its business consists of providing candy and 
other gift items to non-profit organizations such as youth groups, which are comprised of 
students and their sponsors. The sponsors are the schools and/or their teachers or principals. 
The youth organizations sell the products for fund-raising purposes. 

The petition includes as "Exhibit B" a copy of a document entitled "Pre-sale Order 
Form" which is imprinted with the name, address, and telephone number of H--- G--- C---. 
Attached as "Exhibit C" is a document entitled "Instructions Prior to Computer Tally, Packing 
and Delivery" in which detailed instructions are set out for the teachers to follow regarding 
how they should fill out the order forms, how to make the payments to H--- G--- C---, and 
how to arrange for pick-up of each order. 

As you know, retail sales of tangible personal property in California are subject to 
sales tax, measured by gross receipts, unless specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.) A retail sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of 
business. (Rev. & Tax. Code § 6007.) 

The general rule is that sales of tangible personal property are presumed to be taxable 
retail sales. Since petitioner did not accept timely and valid resale certificates in good faith 
from the youth organizations, petitioner has the burden of establishing that its sales were sales 
for resale and not retail sales. (Rev. & Tax. Code § 6091, Reg. 1668.)  If petitioner's sales 
were at retail, they are subject to sales tax unless otherwise exempt.  
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An organization such as a youth group may buy and sell for its own account, or it may 
act as an agent. The nonprofit youth groups will be regarded as the agents of the supplier 
(such as petitioner) if they are selling the products on behalf of the supplier rather than on 
their own behalf. When the evidence shows that the organizations solicited orders, collected 
payments, and distributed tangible personal property on the supplier's behalf, the 
organizations must be regarded as having made the sales on the supplier's behalf.  (Reg. 
1597(g).) If such is the case here, petitioner, and not the organizations, must be regarded as 
having made the retail sales of the property to the consumer. 

In Scholastic Book Clubs, Inc. v. State Board of Equalization (1989) 207 Cal.App.3d 
734, the out-of-state bookseller had no employees or locations in California.  It sold its 
products by distributing catalogs, by mail, to teachers and school librarians.  They distributed 
order sheets to their students, collected the completed orders, compiled the orders and 
payments, and sent the orders and payments to the bookseller.   

 The court held that the bookseller's use of the teachers and librarians to solicit orders, 
its acceptance of the orders and the payments, and its shipment of books pursuant to the 
orders solicited clearly ratified the acts of the teachers and librarians, and confirmed their 
authority as agents or representatives of the bookseller.  Since the teachers and librarians were 
agents of the bookseller, they were not considered the retailers of the property sold by their 
principal; instead, the bookseller was regarded as the retailer. 

The rules applicable to the present case are explained in subdivision (g) of 
Regulation 1597.  The organizations are presumed to be selling on their own behalf rather 
than as agents or representatives of their supplier if the following factors are present: 1) the 
organizations solicit the orders from the public in their own name; 2) the organizations collect 
the sale price from the customers in their own name; 3) the organizations are responsible for 
and pay the supplier for the merchandise; and 4) the contracts between the organizations and 
the supplier clearly identify the fact that the organizations will purchase and resell the 
products to their customers.  (Reg. 1597(g).) If all of these factors cannot be established, the 
presumption does not arise, and the organizations are regarded as the agents of the supplier. 

Petitioner has failed to establish the first factor required to raise the presumption that 
the organizations purchased and resold the property on their own behalf rather than as 
petitioner's agents.  The pre-sale order form is pre-printed with the name, telephone number 
and address of H--- G--- C---. Although there is a blank space on the copy of the order form 
provided to us where each organization can write in its name, the pre-printed name of H---  
G--- C--- on the form shows that orders were solicited in petitioner's name. 

Petitioner notes that on the copy of the standard contract attached as  "Exhibit B," 
"[t]he school sponsor on this contract is H--- School and the guarantor is M--- A---, the 
principal of the school." However, this in no way is the clear contractual statement that the 
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organization is purchasing and reselling the property on its own behalf, as required by factor 
four of Regulation 1597(g). Thus, petitioner has also failed to meet factor number four.1/ 

Since petitioner failed to establish all of the factors, the presumption that the organizations are 
selling on their own account does not arise. Therefore, we must regard the youth 
organizations as petitioner's agents, and we must regard petitioner as the retailer.  

Petitioner states that while there is "no bright-line test determining whether an 
agent/principal relationship exists, the distinguishing characteristic that separates 
agent/principal relationships from other relationships is that of control: that the agent agrees 
to act under the control and direction of the principal."  Petitioner then asserts that 
"Taxpayer's control over the youth groups and their students and parents was, at best, 
minimal." 

Even if this assertion were relevant (see discussion below), it is clearly contradicted 
by "Exhibit C," which contains extremely detailed instructions for the organizations. 
Petitioner sets out three steps the organizations must follow, and each step contains several 
instructions. For example, petitioner states in step 1: "Make sure each order form has the 
student's name and classroom clearly printed.  Verify each column at the bottom and total. 
Make corrections as necessary. When a child has more than one order form, add the order 
takers together and put the totals on the front page.  Staple them together.  We will pack them 
as one order. Separate order forms by classroom, band them together alphabetically and put 
them into a strong box."  The instructions setting forth step 2 are even longer than those for 
step 1. In step 2, petitioner sets out specific rules regarding method and amount of payment. 
Step 3 includes instructions regarding shipping and delivery.  It is clear from these detailed 
instructions that petitioner enjoys a great deal of control over the youth groups regarding 
almost every aspect of their selling of the products.  

Furthermore, the court in Scholastic Book Clubs,supra, 207 Cal.App.3d at 737, 
explained that for purposes of an agency relationship, "authority" means the lawful delegation 
of power by one person to another. In the present case, as in Scholastic, the youth groups act 
with the permission and under the control of the supplier.  The youth organizations derive the 
authority to solicit orders, collect payments, and distribute merchandise from petitioner, and 
petitioner ratifies the acts of the youth group members by accepting the orders and payments, 
and shipping the merchandise pursuant to the orders. 

Other cases considered by the Department, the Appeals Section, and the Board have 
consistently regarded the supplier to be the retailer under these facts. In this context, we note 
that in a recent appellate decision, the Court of Appeal upheld the Board's determination 
against the supplier in circumstances essentially identical to those here, stating that California 

1/If the organizations held seller's permits and had issued petitioner resale certificates, this would also support the
 
conclusion that the organizations were purchasing the property on their own behalf.  Petitioner, however, did not
 
accept resale certificates from the organizations.
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statutes and case law both provide that an agency may be implied based on conduct and 
circumstances and by ratification.  Although this opinion is unpublished and therefore cannot 
be cited to a court, it shows that the court's view on agency relationships in California has not 
changed since Scholastic, and is consistent with the Board's long-standing treatment of these 
arrangements.2/ 

Since the organizations are acting as petitioner's agents, they are not statutory 
consumers under Revenue and Taxation Code section 6361, and the provisions of that section 
do not apply. Rather, petitioner is the retailer and owes sales tax, measured by amounts paid 
by the ultimate consumer, on any sales that were not exempt from tax.  

In its petition for redetermination, petitioner asserts that the Board is "estopped from 
collecting any sales tax on candy sales as it advised Taxpayer that no sales tax was due and 
Taxpayer relied on that advice to its detriment...."  As you know, the only basis for the Board 
to relieve a person of otherwise properly due taxes is pursuant to the provisions of Revenue 
and Taxation Code section 6596. To come within the provisions of that section, the taxpayer 
must have reasonably relied on the Board's written advice which was in response to a written 
request for advice that disclosed all relevant facts, including the identity of the taxpayer.  We 
did not provide written advice to petitioner, in response to petitioner's written request for 
advice, in which we stated that it owed no sales tax on its sales that were actually subject to 
tax. Therefore, petitioner cannot use section 6596 to escape its sales tax liability. 

If you have further questions, please write again. 

KWC:cl 

cc: Mr. David H. Levine 

2/ I note that petitioner cites Business Taxes Law Guide Annotation 480.0120 (4/17/67) as supporting the 
proposition that all of the elements discussed in the annotation are required in order for an organization to be 
considered the agent of its supplier.  However, Business Taxes Law Guide Annotation 480.0120 in no way states or 
supports the proposition that each fact present in that case must be present to consider the organization the agent of 
the supplier.  Rather, it simply states that if those facts are present, the organization is regarded as the agent of the 
supplier. 
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