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April 30, 1969 
 
 
 
Attention:  
 
 
 
Gentlemen:    Re:  
 
 

This is in reply to your letter of March 19, 1969, in which you request our opinion as to 
the application of the Sales and Use Tax Law to the publication, "AD*LIB."   
 

Your customer maintains that "AD*LIB" is not subject to sales tax because it is 
considered a newspaper and is entered as such as second class mail in the post office. You think 
tax is applicable because the publication is not for resale nor, in your opinion, does it carry the 
required percentage or news. The publication is issued weekly.   
 

Section 6362 of the Revenue and Taxation Code exempts from the tax tangible personal 
property which becomes an ingredient or component part of any newspaper or periodical 
regularly issued at average intervals not exceeding three months.   
 

The term "newspaper" as used in section 6362 is limited to those publications which are 
commonly understood to be newspapers. In our opinion "AD*LIB" is not a newspaper for 
purposes or the Bales and Use Tax Law. The term "periodical," however, includes those 
publications which appear at stated intervals, each issue or which contains news or information 
of general interest to the public or to some particular organization or group of persons. Each 
issue must bear a relationship to prior or subsequent issues in respect to continuity of literary 
character or similarity of subject matter, and there must be some connection between the 
different issues or the series in the nature of the articles appearing in them. The term does not 
include shopping guides or other publications of which the advertising portion, including product 
publicity, exceeds 90 percent or the printed area of the entire issue in more than one half of the 
issues during any 12-month period [ruling 50, copy enclosed).   
 

In our opinion "AD*LIB" qualifies as a "periodical." Although the publication is 
essentially a shopping guide, seven of the 24 pages of the sample issue with which you provided 
us are devoted to listings or television programs. Such information is of general interest to the 



public. Assuming that other issues of the publication will carry similar non-advertising 
information, we think that "AD*LIB" qualities for the exemption provided by section 6362.   
 
 
 

Very truly yours,  
 
 
 
T. P. Putnam  
Tax Counsel  
 
 
By:       
 Gary J. Jugum 

 
 
 
GJJ:ab  
Enclosure  
 
 
bc: San Francisco - District Administrator  
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