
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
  

 
 

 

 

 

 

 
  

       

 

 

385.1116STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6493 

  August 8, 1989 

Mr. H--- R---

R--- & Associates 

XXX --- --- Drive, Suite XXX 

---, CA XXXXX 


R--- & Associates – SR -- XX-XXXXXX 
  Periodicals – advertising and product publicity 

Dear Mr. R---: 

In your May 21, 1989 letter to the Board, which was referred to the legal staff for response, 
you write in summary that you currently charge tax to your clients for whom you publish regular 
newsletters. You believe the newsletters you publish on a quarterly and more frequent basis qualify 
as periodicals exempt from sales or use tax under the Board’s Regulation 1590(a)(2).  You write: 

“None of [the newsletters] are themselves advertising, but are, distributed to 
employees, clients and other interested parties who wish to read about the 
particular company or association in question.  They are seemingly consistent 
with the spirit of 1590(a)(2). 

“I have charged sales tax to these clients in the past, unless they qualified as a 
printed sales message under Regulation 1541.5, in which case I have requested, 
received and have on file the proper form.”   

Your questions are as follows: (1) If the newsletters you publish qualify under 
Regulation 1590(a)(2) as nontaxable periodicals, do you have to charge your clients sales tax? 
(2) Does it make any difference whether your contract states that you publish the newsletter for 
your client or that the client publishes the newsletter and you act as the vendor.   

Since you did not enclose with your letter representative sample copies of the newsletters 
you publish, we cannot give you a definite opinion about whether any of those newsletters will or 
will not qualify as nontaxable periodicals.  However, we can give you some general guidelines 
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regarding the Board staff’s interpretation of Regulation 1590(a)(2), and these guidelines should 
assist you in determining whether or not you are publishing nontaxable periodicals for your clients.   

Regulation 1590(a)(2) provided in part: 

“Neither does [the term ‘periodical’] include shopping guides or other 
publications of which the advertising portion, including product publicity, 
exceeds 90 percent of the printed area of the entire issue in more than one-half of 
the issues during any 12-month period.”  (Emphasis added.) 

Our view is that if a company publishes and distributes to its clients and prospective clients 
a newsletter of information about the company, its products or services, such a publication is not an 
exempt periodical within the meaning of Regulation 1590(a)(2) because the publication constitutes 
advertising in the form of publicity for the company.  Of course, as you are aware, the newsletter 
may qualify as a nontaxable printed sales message under Regulation 1541.5, if delivered to 
recipients at no charge in accordance with the conditions of that exemption. 

On the other hand, if a publication is published by a company for and about its employees, is 
distributed exclusively to those employees, and consists of news or information of a general interest 
to its employees, such an employees newsletter may qualify as a nontaxable periodical under 
Regulation 1590(a)(2).  If you print an employee newsletter which qualifies as a nontaxable 
periodical, and you obtain from the company an exemption certificate in the form set out in 
Regulation 1590(c), then you should not charge your client sales or use tax on the printing of the 
publication.  If does not matter whether your contract states that you publish the newsletter for your 
client or that your client publishes the newsletter and you act as the vendor.  If the newsletter is 
exempt from tax as a periodical, then your charges to your client for printing the newsletter are 
nontaxable. 

If you wish to obtain an opinion regarding the taxability of a specific newsletter which you 
print for a client, you --- send a representative copy to the Board’s San Jose office at 100 Paseo de 
San Antonio, Room 307, San Jose, Ca  95113-1477, or to the Board’s legal staff at the address 
shown above. Please feel free to contact me if you have any further questions or comments about 
this letter. 

Sincerely, 

John Abbott 
Senior Tax Counsel 
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