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This is in reply to your memo of January 17, 1967 regarding the taxability of the 
reference books issued by “B”  
 

It is our understanding that “B” is engaged in the business of gathering, compiling, and 
evaluating various credit data on business throughout the United States and Canada. Anyone 
interested in receiving this information may subscribe to “B”'s service. The Basic Service 
Contract provides that the subscriber is entitled to receive a minimum number of narrative and 
financial reports and the “loan” of four to six “reference books.” The “reference books” are not 
loaned separately and must be returned to “B” prior to receipt of a later revised and updated 
issue. These issues are published every two months and are available for distribution at this time.  
 

“B” has been reporting its tax liability based upon its cost of the “reference books” it 
furnishes its subscribers under the theory it is merely lending the books and not selling them.  
 

You ask our opinion as to the taxable status of the “reference books” “B” supplies its 
California customers under contracts entered into or renewed after August 1, 1965.  
 

The essential question is whether or not “B” is making sales of tangible personal property 
to its customers. In this regard, it is immaterial whether or not it is basically a service 
organization. “As to tangible personal property that it sells, it is a retailer.” Market Street 
Railway Co. v. California State Board of Equalization, 137 Cal. App. 2d 87, 96.  
 

Although the contract between “B” and its subscribers refers to the “reference books” as 
merely being “loaned”, we are of the opinion that these books are leased within the meaning of 
Section 6006.3 of the Sales and Use Tax Law since a charge of $75 and $100 per “reference 
book” is made by “B”. Since a sale is defined in Section 6006(g) as including “Any lease of 
tangible personal property in any manner or by any means whatsoever for consideration…” it is 



clear that the “loan” of the “reference books” for a consideration constitutes a sale within the 
meaning of Section 6006.  
 

Although the Board recognized that a so-called service enterprise which makes an 
incidental use of tangible personal property should be regarded as receiving consideration for its 
services only and has embodied this interpretation in Ruling 1, the theory is not applicable to the 
facts of this case since a lessor who leases tangible personal property on or after August 1, 1965, 
is considered selling the property instead of using it. 
 

As already indicated, an organization which is primarily engaged in rendering nontaxable 
services is nevertheless the retailer of tangible personal property which it sells to customers. The 
fact that its retail activity is “incidental” to its principal activities is unimportant. In any event, 
the publication and distribution of the “reference books” could hardly be considered an 
incidental activity of "B". We believe it is evident, too, that the printed materials are not 
incidental to the information services; they are the very means by which the desired information 
is obtained. 
 

Notwithstanding our conclusion that the “reference books” are sold, we are of the opinion 
that the “reference books” qualify as exempt periodicals under Ruling 50; they are revised and 
published six times per year, they contain information of interest to a particular group, and each 
issue bears a relationship to prior and subsequent issues in representing its similarity of subject 
matter. Under these circumstances, “B” is exempt from collecting and/or remitting tax on the 
publication to the state.  
 

It is noted that “B” will loan to its subscribers, for an additional fee of $100 per issue, the 
“Reference Book of Manufacturer's.” I contacted the local “B” office and was informed that this 
book was of the same general format of the "reference books", except it concerned itself more 
specifically with credit information on manufacturing firms and was only revised and published 
twice a year. It, therefore, does not come within the exemption of Ruling 50 because of the 
period requirement. The rental receipts are accordingly subject to sales tax. It appears from the 
contract that the rental is $100 per copy.  
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