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        February 3, 1984 
 
 
 
 
Mr. A--- J. S--- 
XXXX --- 
---, CA  XXXXX 
 
 
Dear Mr. S---: 
 
 

Your letter of November 23, 1983 has been referred to me for reply.  You request 
clarification of the term “advertising portion,” as it is used in subsection (a)(2) of Sales and Use Tax 
Regulation 1590, “Newspapers and Periodicals.” 

 
As defined under Regulation 1590(a)(2), the term “periodical” is limited to those 

publications which appear at stated intervals, each issue of which contains news or information of 
general interest to the public, or to some particular organization or group of persons.  Excluded from 
the term “periodical,” however, are “shopping guides, or other publications of which the advertising 
portion, including product publicity, exceeds 90 percent of the printed area of the entire issue in 
more than one-half of the issues during any 12-month period.”  (Emphasis added.) 

 
You ask whether legal notices are considered “the advertising portion, including product 

publicity,” or is it that portion “which contains news or information of general interest to the 
public.”  It is your contention that the term “advertising” refers only to product publicity wherein the 
purpose of the advertising is to have the reader purchase, whereas legal notices are strictly 
informational and are required by law.   

 
The meaning of the term “advertising portion,” as it is used in Regulation 1590, is not as 

narrow as you contend.  The “advertising portion” of a shopping guide or other publication includes 
all forms of advertisements.  This part of such publications is not only limited and restricted to the 
type of advertisements which have as their purpose the sale of a product or service, but instead 
includes all forms of public announcements and notices, as well as encompasses product publicity. 
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Therefore, in our view, a shopping guide or other publication’s advertising portion would 
include legal notices when the exclusionary test under Regulation 1590(a)(2) is applied.   

 
If you have any further questions concerning this matter, please write this office. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Charles J. Graziano 
Tax Counsel 
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