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  April 19, 1993  

 Executive Director 

Mr. S--- W--- 
XXXXX --- ---, Suite XXX 
---, CA XXXXX 

Dear Mr. W---: 

Your January 20, 1993 letter to the Culver City District Office of the State Board of 
Equalization has been referred to the Board's legal staff for reply. 

You posed the following questions and asked for our opinion as to the application of 
sales tax to the transactions. We assume that, in each of the situations you present, the producer 
sells the motion picture in this state and that, when the persons you describe as “A” and “B” 
have subtitles added to the motion picture, the work is performed in this state. 

“Example 1: 

Company A has purchased the rights to distribute a qualified motion picture, 
which has been broadcast in theatres within the U.S., from the producer of the 
picture and transfers the right to Company B, which adds Spanish subtitles to the 
picture to broadcast the picture in the Spanish language.  Company B plans to 
distribute the qualified motion picture with subtitles to local broadcasters....” 

As you know, Revenue and Taxation Code section 6010.6, subdivision (a)(2), provides 
that: “sale” and “purchase” do not include any transfer of all or any part of any qualified motion 
picture, or any interest therein or any rights relating thereto, when the transfer is made prior to 
the date that the qualified motion picture is exhibited or broadcast to its general audience.  You 
believe that the transfer you describe should be nontaxable, because the general audience would 
be the Hispanic community to whom the picture has not been broadcast.  We disagree.  We 
believe that the “general audience” to which section 6010.6 refers is the general audience for 
whom the picture was originally produced.  Otherwise, we believe subdivision (a)(2) of the 
section would be rendered meaningless, because each successive transfer of a picture would be 
nontaxable, since each transfer would be for exhibition or broadcast to a new general audience. 
However, our opinion is that the charges for adding subtitles are nontaxable as charges for 
“qualified production services.” 



  
 
 

 

 

 
 

 
 
 

 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 

Mr. S--- W--- -2- April 19, 1993 
375.1100 

Under the facts you provide, we believe the transfer from the producer to Company A 
would be a sale of tangible personal property. The producer's sale would be subject to sales tax 
as a retail sale unless Company A transfers the picture to Company B prior to making any use of 
the picture (e.g., making a copy of the picture).  If A does transfer to B prior to making any use 
of the picture, the sale from the producer to A is a sale for resale, and the taxable retail sale is A's 
sale to B. 

“Example 2: 

If the producer of the qualified motion picture, which has been broadcast to 
theatres in the U.S. and other English speaking countries, transfers the right to 
broadcast the picture to Company A with the limitation that Company A add 
Spanish subtitles and broadcast only to Spanish-speaking audiences, would the 
transfer to Company A be subject to sales tax?  Does it make any difference 
whether or not such a limitation exists?” 

Yes, we believe the transfer is subject to sales tax.  We do not believe the existence of the 
limitation makes a difference. 

“Example 3: 

Should Company A, with the limitation that it add Spanish subtitles and broadcast 
only to Spanish-speaking audiences as in example 2 above, transfer the right to 
broadcast the subtitled picture to distributors or broadcasters in Spain, would 
either the transfer from the producer to company A or the transfer from company 
A to the distributors or broadcasters be subject to sales tax?” 

The transfer of the film to A in California is subject to sales tax where A purchases the 
film to add subtitles and copies it for distribution. 

If A purchases the release prints in this state, the sale of the release prints to A is a retail 
sale. See section 6010.6, subdivision (c)(2). 

“Example 4: 

If Company A received the right to broadcast a qualified motion picture being 
shown in the U.S. from the producer of the motion picture, with the limitation that 
the film be shown only outside the U.S., would either the transfer of the motion 
picture or the right to broadcast the picture from the producer to Company A or 
the transfer from Company A to broadcasters and distributors in the foreign 
countries to which the picture was sent be subject to sales tax? 
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“Even without an imposed limitation from the producer that the film be shown 
only outside the U.S., if Company A only transferred the motion picture or the 
right to broadcast the picture to distributors and broadcasters in Spain, would the 
transfer from the producer or the transfer to the distributors or broadcasters be 
subject to sales tax?” 

The application of tax remains the same regardless of the limitation imposed by the 
producer. 

“Example 5: 

Using the same facts as example 1, if Company A transferred the right to 
broadcast the qualified motion picture to Japanese broadcasters in Japan, would 
the transfer to Company A by the producer of the motion picture or the transfer of 
the motion picture to Company B or the broadcasters in Japan be liable for sales 
tax?” 

The application of tax remains the same. 

“Example 6: 

Using the same facts as Example 1; Company B plans to distribute the subtitled 
copy of the qualified motion picture to broadcasters in Spain rather than to 
domestic Hispanic audiences.  The qualified motion picture has yet to be 
broadcast in Spain (the general of audience of the subtitled picture), and the 
subtitled picture as (sic) never been broadcast.  Would sales tax be incurred in the 
transfer of the right to broadcast in Spanish at the time the right is sold from 
Company A to Company B?” 

The application of tax remains the same. 

“Example 7: 

If Company A were to directly transfer the right to broadcast in the 
Spanish language to broadcasters in Spain, who would add 
subtitles to the picture, and the picture had not yet been broadcast 
in Spain, would the transfer from Company A to broadcasters in 
Spain involve sales tax?” 
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If Company A were to sell the picture and ship the picture to Spain in accordance with 
Sales and Use Tax Regulation 1620, without adding subtitles, making copies of the picture, or 
making any other use of the picture, the sale to A is a nontaxable sale for resale.  A's sale of the 
picture to the broadcaster in Spain is exempt from tax. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 




