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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
 
 

April 3, 1956 
 
 
Attention: Office Manager 
 
Gentlemen:  
 

By way of answer to your letter of February 27, we are enclosing a copy of sales and use 
tax Ruling 43, “Memorial Dealers”.  
 

We believe that this ruling covers the matter of foundations for bronze markers. See the 
first paragraph of the ruling. As the retailer of the markers and materials used in setting then in 
the cemetery, you should pay the sales tax on the amount charged for the marker and materials. 
You will note that an additional charge for labor of setting the marker is not taxable but that if a 
lump sum charge is made the tax applies to the entire amount charged. Note also that there can 
be no deduction taken on account of charges for cutting, shaping, polishing or lettering the 
material. 
 

With respect to grave boxes, it appears that you fabricate these boxes and place them in 
the grave. The tax applies to the charge for the boxes including the fabrication labor in 
constructing them. The tax does not apply to charges for digging and closing the grave, and 
placing the casket in the box. 
 
 
 

Very truly yours, 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 

 
 
EHS:ds 
 
cc: Oakland - Compliance 
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