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(916) 322-3684  
 
Dear Mr. ---:  
 

Your letter received by the Board of Equalization on March 1, 1987 has been referred to 
me for a reply. You request an opinion concerning the correct application of tax to charges for 
mobilehome remodeling and repair.  
 

As I understand the facts, in a January 18, 1987 letter to the Board of Equalization's Santa 
Ana District office you requested, on behalf of your client, (--- --- ---), an opinion concerning the 
correct application of tax to charges for the repair and remodeling of mobilehomes under a lump 
sum contract. In a February 10, 1987 response to your letter, Senior Tax Auditor Geoffrey B. 
Lyle responded that a major factor in determining how tax should apply depended on whether 
the mobilehome was considered to be real property or tangible personal property. Mr. Lyle wrote 
that "mobile homes fastened or pinned to a permanent foundation are considered real property," 
whereas, in most cases, "mobile homes ... situated on a non-permanent foundation, commonly 
referred to as piers or jack and pads ... remain tangible personal property." Further, Mr. Lyle 
wrote, in pertinent part, that if the mobilehome was considered tangible personal property, repair 
contracts were covered by the rules set forth in Sales and Use Tax Regulation 1546 (Installing, 
Repairing, Reconditioning In General), whereas if the mobilehome was considered real property, 
Regulation 1521 (Construction Contractors) sets forth the rules for repair contracts.  
 

In your most recent letter, you write that most mobilehomes are not "fastened" or 
"pinned" to a permanent foundation but are "sited" on "piers" or "jacks". You also write county 
property tax assessors treat "sited" mobilehomes purchased after July 1, 1980 as real property. 
Therefore, you see no logic in treating "sited" mobilehomes as tangible personal property, and it 
is your opinion they should be viewed as real property.  
 

Except where the sales are specifically exempted by statute, sales tax applies to the gross 
receipts of retailers from all retail sales of tangible personal property in this state (Rev. and Tax. 
Code § 6051). Tangible personal property is defined to mean personal property which may be 
seen, felt, measured, weighed or touched or which is perceptible to the human senses in any 
manner (Rev. & Tax. Code § 6016). A construction contract is defined as a contract to erect, 
construct, or repair any building or other improvement on or to real property (Sales and Use 
Regulation 1521 (a)(l )(A)). A construction contractor is one who performs a construction 



contract (Reg. 1521 (a)(2)). A construction contractor may pay tax reimbursement on the cost of 
materials and fixtures to be furnished and installed by him when contracting on a lump sum basis 
(Reg. 1521 (a)(8), 1521 (b)(2)(A)1, 1521 (b)(2)(B)1 and 1521 (b)(2)(B)2). A person who repairs 
tangible personal property is a retailer of the parts and materials used on a repair job provided the 
retail value of the parts and materials furnished in connection with the repair job is more than 
10% of the total charge or the repairman makes a separate charge for such property (Reg. 1546 
(b)(1)).  
 

Applying the above criteria, it is our opinion that whether or not a mobilehome is 
classified as tangible personal property determines how tax should apply. Although all new 
mobilehomes sold on or after July 1, 1980 and all new mobilehomes sold prior to July 1, 1980 
and subsequently transferred to the property tax rolls are subject to property taxation (Rev. & 
Tax. Code § 6012.8, 6012.9 and 6379), it is our opinion that generally only mobilehomes placed 
on permanent foundation systems qualify as real property. A permanent foundation system for 
mobilehomes is defined as an assembly of materials constructed below, or partly below grade, 
not intended to be removed from its installation site, which is designed to support the 
mobilehome and engineered to resist the imposition of external natural forces such as wind, rain 
and snow (Cal. Admin. Code, Tit. 25, Ch. 2, Subch. 1, § 1002, which interprets and applies Cal. 
Health & Saf. Code § 18551). It is our opinion that to be classified as being on a permanent 
foundation system, the mobilehome must be fastened or pinned to the foundation, and 
mobilehomes not fastened or pinned to permanent foundation systems are not considered real 
property but are items of tangible personal property.  
 

Accordingly, if the mobilehome is classified as real property pursuant to the above 
discussion, the provisions of Sales and Use Tax Regulation 1521 apply to charges for 
mobilehome repair and remodeling. Conversely, if pursuant to the above discussion the mobile 
home is classified as tangible personal property, the provisions of Sales and Use Tax Regulation 
1546 apply to contracts for repair or remodeling.  
 

We hope the above information is helpful. Enclosed for your review and reference is a 
copy of Regulation 1521 and 1546 as well as a copy of Tax Tips Pamphlet 47 (Mobilehomes and 
Factory-Built Housing). If you have any further questions concerning this topic, please do not 
hesitate to contact this office.  
 
 
 

Very truly yours,  
 
 
 
Robert J. Stipe  
Tax Counsel  
 

 
 
RJS:sr  
Encs.  
 


	STATE OF CALIFORNIA

