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We have your memorandum of June 19, 1996 for response. In your memo, you indicated 
that the Department of Housing and Community Development ("HCD") believes that it is 
required to collect use tax on the actual sales price of mobilehomes as defined in Regulation 161 
0.2(b) (4) (B) (3), but that persons who give 'other consideration" will continue to be referred to 
the Board for determination of the taxable value, collection of the tax, and issuance of a BT-111 
to allow title transfer. Apparently, HCD believes that it is not required to collect the use tax when 
the purchaser has given something other than cash in exchange for the mobilehome.  
 

"Price" and "consideration" are not exclusive terms. Blacks Law Dictionary defines 
"price" as: "The cost at which something is obtained. Something which one ordinarily accepts 
voluntarily in exchange for something else. The consideration given for the purchase of a thing." 
Consideration is not just the payment of money, it is anything of value (including, but not limited 
to money) given by one person to another in fulfillment of a contract.  
 

Thus, "actual sales price," for purposes of Regulation 1610.2, includes anything of value 
given in exchange for the purchased item, and if the value of the "other consideration" included 
as part of the "actual sales price" is readily ascertainable, HCD should routinely collect the tax 
without need to refer taxpayers to the Board.  
 

In fact, we believe that HCD routinely does collect tax based on other consideration. 
When a person who purchases a mobilehome has a "trade-in" or something else of value which 
they give to the seller as part of the purchase price, the value of the trade-in is clearly included in 
the measure of tax, and we do not believe that HCD has any difficulty is assessing and collecting 
tax on such "other consideration." The problem here seems to be that HCD is not initially 
provided with a value for the other consideration in question and does not wish to have to 



ascertain it from the buyer. We should therefore direct HCD's attention to Annotation 362.0200 
(5/15/94) in the Business Taxes Law Guide.  
 

Annotation 362.0200 explains that the purchase price of a used mobilehome may include 
money and other valuable consideration; that the measure of tax must be on the whole 
consideration, not just the cash exchanged component; and how to determine the value of the 
non-monetary consideration. Application of the rules set out in the annotation should be 
relatively straightforward, and we believe that HCD can apply them to most transactions without 
having to refer the taxpayer to the Board.  
 

In the case of mobilehomes which are acquired at a sale authorized by Civil Code section 
798.61, if the successful bidder is other than the mobilehome park operator, the price paid at the 
sale is self evident. In the case of an acquisition by the mobilehome park operator, reference 
should be made to the judgment entered by the Municipal Court which authorized the sale. That 
judgment will include the amount requested by and awarded to the park operator for rent, storage 
charges, attorneys fees and costs. Unless the park operator's bid at the sale exceeds the judgment 
amount, we will assume that the judgment amount is the consideration or "price" for the sale. 
HCD is in as good a position as the Board to obtain and review the judgment document.  
 

If a lienholder exercises its right to foreclose on a mobilehome, it must undertake certain 
obligations to the park owner. These include payment of current rental charges after foreclosure 
and, if the park owner has commenced proceedings to terminate the tenancy, the lienholder must 
agree to pay the owner's past due rent obligations for 90 days prior to the date the notice of 
termination was given, plus current charges from the date of the notice of termination until the 
date the foreclosure sale was conducted. If, after foreclosure, the 1iennolder has not paid any of 
the amounts which it undertook to pay and transfers the mobilehome to the park operator in 
satisfaction of the obligation, the consideration, or "price," for the transfer can be ascertained by 
examination of the rental contract which establishes the rent due. Applying that rental amount to 
a period computed as 90 days prior to the date of notice of termination of tenancy (which the 
park operator as the giver of the notice can surely provide) plus the number of days between the 
notice of termination of tenancy and the date of the foreclosure sale (a matter of public record) 
plus the number of days between the foreclosure sale and the transfer to the park operator will 
provide the initial amount. Any moneys actually paid by the lienholder to the park operator prior 
to the transfer are deducted from that amount, and the result is the measure of consideration for 
the sale.  
 

Finally, in the case where an estate conveys the mobilehome to the operator in 
satisfaction of a probate claim, the amount of the claim submitted by the operator to the probate 
court (also a public record, and accessible to the operator as the maker of the claim) is the 
measure of consideration.  
 

In conclusion, we believe that the steps necessary to compute the non-cash portion of the 
sales price are not so complicated as to require the special expertise of the Board of Equalization, 
but may be routinely done by HCD.  
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