
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 
 

 
    
 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 340.0126STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-6493

   March 30, 1989 

Mr. W. W--- Z--- 

Manager Tax Services 

F--- and A---

M--- S--- 

XXXX ---y Ave., Suite XXX 

---, CA XXXXX 


Mailing lists on computer tape and management reports 

Dear Mr. Z---: 

In your January 11, 1989 letter to Mr. Les Sorensen, Senior Tax Counsel, you write: 

“We have a client who is in the business of furnishing mailing lists, mailing 
labels, and various marketing reports.  We solicit your opinion as to the proper 
application of California sales (and seller’s use tax) on the various segments of 
our client’s business. We will refer to our client as ABC.   

“ABC is not presently registered in California, but desires to understand proper 
application of California tax to its business in the event that it is required to 
register in California and in the future.  Most of ABC’s mailing list business is 
through brokers. 

“First of all, ABC has read Regulation 1504, and believes that 1504(a)(4) means 
that only the charge specified for the tape itself is subject to tax in California, and 
not separately stated charges for the content of the tape. 

“ABC understands that sales of mailing labels for one-time use are not subject to 
tax. 

“The area of most concern is ABC’s report business.  There are several types of 
reports which ABC furnishes. Except as otherwise noted, ALL THE REPORTS 
FURNISHED BY ABC ARE PRINTED, AND ARE PREPARED FOR THE 
INDIVIDUAL CLIENT ONLY.   
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“ABC has certain manufacturer clients who include a market survey card in the 
package with their product.  ABC receives the cards which are completed by the 
consumer, and keys the information from the cards into ABC’s database.  The 
manufacturer clients pay an annual subscription fee to obtain demographic 
information about the consumers who complete and return the survey cards. 
Some of these reports are printed, and some are down loaded onto floppy discs for 
use on personal computers.   

“In the instances where the reports are printed, we believe that the true nature of 
the transaction is the information, not the media on which it is printed, and 
consequently the charge for such a report would be non-taxable. 

“In the instances when the information from ABC client’s customers [is] down 
loaded on floppy discs, the discs also contain specific information from ABC’s 
data base. ABC’s client can manipulate the information on the disc to meets its 
specific needs. We believe that, even if your opinion is that these reports 
constitute software, it is surely custom software, as ABC client’s information on 
its customers is proprietary, and no two report discs are alike.”   

You describe in your letter several of the types of reports which ABC provides to its clients. 
One report tells a manufacturer how many units of a particular model have been sold, and how 
many units are still on the retailer’s shelf.  You describe a report called the Customer Profile 
Analysis as follows: 

“ABC takes a client furnished customer database, such as a magazine subscription 
list for a publisher, and compares the names against ABC’s database for matches. 
A report is generated which provides additional information about the matches. 
This report may be all that ABC’s client wants, or may result in the client 
requesting a mailing list containing names of persons who closely match the 
existing subscription list of the publisher.” 

Another report is a Response Profile Analysis.  For this report, the client furnishes its list to ABC to 
use in performing a search for matches with ABC’s data base, and ABC furnishes a report to the 
client containing information on ABC’s data base on the matches.  Another report offered by ABC 
is called a FOCUS report.  You write: 

“For instance, while a Profile Analysis report may group by age, sex, geographic 
location, and/or marital status, a FOCUS report will include information in 
income levels, type of employment, education, purchasing habits, etc.”   
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Opinion 

As a preliminary matter, we note that the California use tax is not a seller’s use tax, but 
rather is a tax on the storage, use, or consumption of tangible property in California by any person, 
whether that person is an individual or a business, and whether or not the business is required to 
hold a seller’s permit.  (Revenue and Taxation Code Sections 6201, 6202).  If the person who 
purchases the tangible property is liable for the use tax because of his storage, use, or other 
consumption of the property in California, a retailer engaged in business in California who makes 
the sale to the purchaser is responsible for collecting the use tax from the purchaser and paying it to 
the Board. (Revenue and Taxation Code Sections 6202, 6203).  ABC is a retailer engaged in 
business in California regardless of the fact that it is located outside of California, if it sells mailing 
lists or other property which is subject to tax, to California purchasers, and if it meets any of the 
definitions of a retailer engaged in business in California set out in Section 6203.  For instance, if 
ABC has brokers operating in this state under its direction and control for the purpose of selling 
taxable mailing lists, then it would be a retailer engaged in business under Section 6203(b).   

Also, since you have not identified the taxpayer in your letter, this letter does not constitute 
specific written advice to the taxpayer within the meaning of Revenue and Taxation Code Section 
6596 (relief from tax based on written advice).  Instead, this letter constitutes general advice to you 
regarding the issues discussed.   

With respect to mailing lists on magnetic tape or other computer-readable storage media, we 
disagree that tax applies only to the separately-stated charges for the tape itself, and not to the 
electronically encoded content of the tape.  Regulation 1504(a)(4) states: 

“(4) MAGNETIC TAPES. Where the names and addresses are recorded on 
magnetic tapes or similar devices used to produce written or printed names and 
addresses by electronic or mechanical means, charges for the transfer or use of the 
tape or similar device are subject to tax to the same extent as receipts from sales 
or rentals of tangible personal property generally regardless of any contractual 
restrictions on the frequency of use.  (Effective July 1, 1972.)” 

Where there is a sale or lease of tangible property which is subject to tax, the measure of the 
tax is the entire amount of the consideration received for the sale or lease.  (Revenue and Taxation 
Code Sections 6011, 6012).  This provision of Regulation 1504 subjects to the sales or use tax the 
entire charge which ABC makes to its customers for their use of the mailing list on the magnetic 
tape.   

We agree with ABC’s understanding that sales of mailing labels for one-time use are not 
subject to tax.  Regulation 1504(a)(1) defines a mailing list as including gummed labels.  Regulation 
1504(a)(3) provides as follows: 
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“LIMITED USE. Tax does not apply to charges for the transfer or use of mailing 
lists, where a contract restricts the transferee or user to use of the mailing list one 
time only.  The charges in such cases are considered to be for information or 
addressing services.” 

With respect to ABC’s reports, we agree with your contention that tax does not apply to 
these reports (except charges for additional copies) whether the reports are transmitted to its clients 
on paper or on floppy disks for use on personal computers.  If ABC generates the reports entirely 
from date provided by the client, the reports constitute the nontaxable service of processing 
customer furnished information, within the meaning of Regulation 1502(d)(5).  If ABC uses 
information contained in its own data base as well as customer-provided information in order to 
generate the report, then we agree with your contention that under the true object of the contract test 
set out in Regulation 1501, ABC is providing a nontaxable service in transferring the report, and the 
tangible property (either paper or disks) on which the report is transmitted is consumed by ABC and 
not sold by ABC.   

However, the reports on floppy disks do not constitute software (custom or otherwise) but 
rather merely data or information files.  Applications programs generate computer-readable 
instructions so that the data or information files on the disks can be manipulated.  The provisions of 
Regulation 1502(f) which relate to custom computer programs do not apply to ABC’s reports.   

I enclose copies of Regulations 1501, 1502, and 1504 for your information.  Please feel free 
to contact me if you have any further questions or comments about this matter.   

Sincerely, 

John Abbott 
Tax Counsel 

JA:jb 

Enclosures 



