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Third District, Kentfield 

 
RICHARD NEVINS  

Fourth District, Pasadena 
 

KENNETH CORY 
Controller, Sacramento 

 
 

DOUGLAS D. BELL  
Executive Secretary 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 1799, SACRAMENTO, CALIFORNIA  95808) 

(916) 445-5550 

 

May 24, 1984 

Mr. R--- C---
Attorney, Tax Division 

--- Building 
---, --- XXXXX 

Dear Mr. C---: 

As promised in our meeting on May 18, 1984, I enclose a copy of my letter of February 17, 1982 to           

C--- S--- concerning leases of mobile transportation equipment.   

Very truly yours, 

John H. Murray 
Tax Counsel 

JHM:ss 

Enclosure 
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KENNETH CORY 

February 17, 1982 
Controller, Sacramento 

 

 
 

DOUGLAS D. BELL  

Express Mail  
Executive Secretary 

 
 
Mr. C--- E. S---
Attorney, Tax Division 
--- --- 
--- Building  
---, --- XXXXX 
 
Dear Mr. S---: 
 

Leases of Mobile Transportation Equipment  
 

You have asked that I give you the reasons why we consider the judgments in 
United States v. State Board of Equalization, No. CV 79-03359, and United States v. State Board 
of Equalization, No. CV 81-01588, do not govern the application of the California sales and use 
tax to leases of mobile transportation equipment to the United States and to the tax liability of  
construction contractors constructing improvements on or to realty in this state. 

 
Under Section 6006 of the California Revenue and Taxation Code (all references, unless 

otherwise stated, will be to that code) provides, in part: 
 
“‘Sale’ means and includes: 
 

* * * 
“(g) Any lease of tangible personal property in any manner or by any means 
whatsoever, for a consideration, except a lease of: 
 

* * * 
“(4) Mobile transportation equipment for use in transportation of persons or  
property as defined in Section 6023.   
 

* * * 
″  

 
The application of tax to leases in general and mobile transportation equipment in 

particular is explained in Regulations 1660 and 1661, copies of which are enclosed for your 
ready reference. We also enclose a pamphlet copy of the California Sales and Use Tax Law. 
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The lessor of mobile transportation equipment under California law is the consumer of 
that equipment.  Accordingly, either the sales tax applies to the sale of the equipment to the 
lessor or if the property is purchased under a resale certificate, use tax applies to the purchase 
price of that property. The lessor is given the option to report and pay his use tax liability 
measured by his rental charge provides he makes a timely election to do so. 

The above two cases held that the application of the California sales tax to the rental 
receipts with respect to leases to the United States was invalid because the incidence of the 
California tax is, for federal purposes, upon the purchaser.  The states may not tax the United 
States without its consent.  Accordingly, the California sales tax on the rental receipts from 
leases is an unconstitutional tax upon the United States.  The trial court also found that the 
California method of taxing lease sales of tangible personal property invidiously discriminated 
against the United States. 

Neither of these holdings applies to leases of mobile transportation equipment.   

In all instances lessor of mobile transportation equipment are the consumers of that 
equipment.  The sale of the equipment to the lessor is subject to sales tax or the use of the 
equipment by the lessor in leasing the equipment is subject to the use tax. Thus, the incidence of 
the tax is never upon the lessee. The leases of mobile transportation equipment to the United 
States or to any other party are not sales and are taxed in the same manner.  There is no 
discrimination for or against lessor leasing mobile transportation equipment to the United States. 

The application of the California tax to construction contractors is explained in 
Regulation 1521, a copy of which is enclosed.  You will note that construction contractors doing 
business with the United States are the consumers of materials and fixtures which are used by the 
contractor in the performance of contracts with the United States for the improvement of real 
property. This is provided by Sections 6007.5 and 6384. 

Construction contractors performing contracts for the construction of improvements to 
real property for persons other than the United States are the consumers of materials and the 
retailers of fixtures which they furnish and install. 

In each instance, the contractors are the consumers of materials, and any tax is imposed 
upon either the acquisition of those materials by the contractor or the use by the contractor in 
performing the contracts.  Thus, there is not sale to the United States, no gross receipts from such 
a sale, and the incidence of tax is upon the contractor, not the United States.   

While United States contractors are the consumers of fixtures and other contractors are 
the retailers of fixtures, the incidence of the California tax is each instance is upon the contractor 
and not upon the landowner. Any difference in treatment with respect to fixtures is a difference 
under which the federal contractor is taxed either the same as or less than a contractor 
performing construction contracts for someone other than the United States.  This cannot be 
considered to be invidious discrimination. 
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In summary, the two cases mentioned above involve instances in which property is leased 
to or sold to the United States or its instrumentalities.  The only tax in question is a sales 
tax measured by the gross receipts from those sales.  The trial court held the incidence of 
this tax to be upon the United States or its instrumentalities.  However, where mobile 
transportation equipment and materials and fixtures used in performing construction 
contracts are concerned, there is no sale to the United States, and the lessor or the 
contractor, as the case may be, is the consumer of the tangible personal property 
involved, and the tax applies either to his acquisition or use of that property. 
Accordingly, it is our belief that the issues raised and the conclusions reached in the 
above two cases are different than any issues which might be involved in connection with 
leases of mobile transportation equipment or the application of tax to construction 
contracts. 

If you have any further questions, please call me. 

Very truly yours, 

John H. Murray 
Tax Counsel 

JHM:at 

Enclosures 

cc: Mr. N--- J. G---


