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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 446-6450 

July 30, 1990 

Mr. M--- M. B---
Attorney at Law 
XXXX --- Street, Suite XXX 
---, CA XXXXX 

Re: H--- M--- Company 
SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. B---: 

This is in reply to your June 5, 1990 letter regarding the application of use tax to 
leases of mobile transportation equipment by H--- M--- Company, a retailer engaged in the rental of 
trucks. You noted the following facts: 

“H--- M--- Company is engaged in the lease of ‘mobile 
transportation equipment’ ad defined under Revenue and Taxation 
Code Section 6023. As a lessor of mobile transportation 
equipment, H--- may elect to pay their use tax liability measured 
by either the fair rental value or the purchase price of the mobile 
transportation equipment.  Up until the present time, H--- has 
elected to pay the tax upon purchase of the vehicles and, therefore, 
no sales tax is charged by H--- to its rental customers. 

“H--- has decided to change its election with respect to vehicles 
purchased in the future.  Instead, H--- will use its resale permit to 
purchase the vehicles on a non-taxable basis and subsequently 
charge sales tax to its customers as the trucks are rented based 
upon the fair rental value. 

“To simplify accounting procedures and to treat customers with 
consistency, H--- plans to charge sales tax on all vehicle rentals 
whether or not it has previously paid sales tax upon the purchase of 
a specific vehicle.  All sales tax collected including the excess 
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sales tax reimbursement will be remitted to the state so that H---
will not be unjustly enriched or benefitted by the transaction.” 

Sections 6006, subdivision (g)(4), and 6010, subdivision (e)(4), of the Revenue and 
Taxation Code respectively exclude from “sale” and “purchase” a lease of mobile transportation 
equipment for use in transportation of persons or property.  The tax consequences of the exclusion 
are that the lease is a use of the property by the lessor.  (Rev. & Tax. Code § 6009.)  The sale to the 
lessor is a retail sale. (Rev. & Tax. Code § 6007.) 

Under Section 6092.1, a person who leases mobile transportation equipment and 
who cannot otherwise properly issue a resale certificate may issue such a certificate for the limited 
purpose of reporting the use tax liability based on fair rental value as provided in subdivision (d) of 
section 6094 and subdivision (d) of section 6244.  The use tax liability on the lease of mobile 
transportation equipment purchased under a resale certificate is payable by the lessor rather than the 
lessee. Since H--- made an election to pay its use tax measured by fair rental value by collecting 
further tax from the lessees, H--- must abide by the tax consequences of its choice.  (Freeman v. 
C.I.R., 303 F.2d 580.) 

As the agency charged with the administration of the sales and use tax, this Board 
has a vital interest in upholding the integrity of those taxes.  (Decorative Carpets, Inc. v. State Board 
of Equalization, 5 Cal.2d 252.)  The Board cannot condone a practice whereby taxes are improperly 
collected even though the taxes are paid to the Board.  Therefore, we ask that you urge H--- not to 
collect reimbursement for use tax from its customers when, in fact, no tax is due. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel 
free to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 

bc: --- --- District Administrator 
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