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LEGAL DIVISION  - MIC: 82  
450 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P. O. BOX 942879, SACRAMENTO, CA 94279-0082) 
TELEPHONE: (916) 327-2291 

FAX: 	 (916) 323-3387  

February 8, 1996 

Ms. J--- L. P---, Senior Manager 

---, ---

XXXXX --- --- Avenue, Suite XXX 

---, CA XXXXX-XXXX 


Re: Modifications to Leased Property 

Dear Ms. P---: 

This is in response to your letter of January 2, 1996, in which you inquired about the 
application of California sales and use tax on leases of tangible personal property which require 
adjustments after the property is in place.   

Your client, who you refer to as “The Company,” leases fiberglass tanks which are filled 
with chemically charged resin for use as water purification systems. These tanks are attached to 
the customer’s water supply whereby the water passes through the resins which filter the 
impurities from the water before the water continues through the customer’s plumbing system. 
The leased “tank” package is comprised of a shell, a boot, connectors, a head , a cap, a collector 
and resin. The shell and boot are purchased pre-assembled and the remaining components, 
except the resin, are purchased pre-threaded. You explain that it takes approximately 10 to 12 
minutes for a technician to install the components together and fill the tank with resin which 
results, according to your estimation, in approximately $2.00 in additional labor costs.  You state 
that your client’s average cost in acquiring the tank and the necessary components for the water 
purification system is $150.00.   

In California, the general rule is that a lease of tangible personal property is a continuing 
sale and purchase.  For most leases that are continuing sales, the applicable tax  is the use tax 
which is measured by the rentals payable and which must be collected by the lessor from the 
lessee at the time the rentals are paid.  (Rev. & Tax. Code §§ 6006(g), 6006.1, 6010(e), 6010.1, 
& Reg. 1660(c)(1).) 
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However, a lessor leasing tangible personal property in “substantially the same form as 
acquired” may elect to pay California tax or tax reimbursement measured by its purchase price. 
(Reg. 1660(c)(3).) A lease of such California tax-paid property is not a taxable continuing sale. 
The lessor may make this election by paying California sales tax reimbursement or use tax to its 
vendor when purchasing the property or by paying use tax, measured by the purchase price, 
directly to the Board with its timely return for the reporting period in which the property is first 
placed into rental service.  When a lessor makes an election to pay tax on the purchase price it is 
making an election to be treated as the consumer of the property rather than the reseller to the 
lessee. 

Your question is whether the components that The Company purchases for the  water 
purification systems it leases are considered to be leased in “substantially the same form as 
acquired.” Business Taxes Law Guide (BTLG) Annotation 330.3980 (11/1/67; 8/21/90), which 
discusses two separate leases of irrigation pipe and fittings, provides relevant examples for 
determining when property has been substantially changed from the form in which it was 
originally acquired. The first situation addressed by this annotation involves the lease of pipes 
and fittings in which a sprinkler head has been attached, a coupler has been welded to one end, 
and a latch has been attached to the other end.  Under these circumstances it was concluded that 
the property was leased in substantially the same form in which it had been acquired.  The 
second situation addressed by this annotation involves the lease of irrigation pipes and couplings 
in which the pipe has been altered by expanding one end and welding a coupling thereon and by 
drilling nine holes into the pipe with gate valves screwed into each of the holes.  Under these 
circumstances, it was concluded that the property had been substantially changed from the form 
in which it was originally acquired. 

From the information you have provided it appears that the adjustments made by your 
client are analogous to the first circumstance addressed by Annotation 330.3980, that is, the 
adjustments made by your client were to connect the components together to enable them to 
operate as a water purification system. Thus, so long as the components are not altered prior to 
attaching them together, the components are leased in substantially the same form as acquired. 
Accordingly, under these circumstances, your client may elect to pay California sales tax 
reimbursement or use tax to its vendor when purchasing the components (except for the resin) 
that comprise the water purification systems or by paying use tax, measured by the purchase 
price, directly to the Board with its timely return for the reporting period in which the property is 
first placed into rental service.   If your client does not make this election, use tax, measured by 
the rentals payable must be collected by your client from the lessee at the time the rentals are 
paid. 

This foregoing analysis only applies to your client’s purchase of the shells, boots, 
connectors, heads, caps, and collectors.  The resin, we assume, is periodically replaced with new 
resin to filter out the impurities of the water.  This being the case, the resin, which has a limited 
useful life and is not capable of being reused, is not leased but rather is consumed in the process 
of purifying the water for your client’s customers.  Thus, your client’s purchase of the resin is for 
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the purpose of reselling this product to its customers.  Accordingly, the transfers of resin by your 
client to its customers are not leases but sales which are subject to sales tax.  However, your 
client may purchase the resin ex-tax if it timely submits a resale certificate to its resin supplier.   

As I have previously explained, Revenue and Taxation Code section 6596 provides the 
only basis for relief from tax when a taxpayer reasonably relies on written advice from the board.  
The primary conditions to qualify are that the request for opinion must be in writing and must 
disclose all relevant facts, including the identity of the taxpayer.  Since you have not identified 
your client, this opinion does not come within the provisions of section 6596.   

If you have any further questions, please feel free to contact us again. 

Sincerely, 

Patricia Hart Jorgensen 
Senior Staff Counsel 

PHJ:cl 

cc: --- --- District Administrator 


