
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

September 22, 1966 

P--- Co., Inc.
 
XXX --- Street
 
--- --- ---, CA XXXXX
 

Attention: Mr. -. -. P--- SR – XX XXXXXX 

Gentlemen: 

This is in reply to your letters of August 5, 1966, and September 1, 1966, 
forwarded to the undersigned for further reply to our initial letter to you dated A

It is our understanding from your letters that after you lease a fork lift truck t
a “side shifter” attachment is added to the truck.  It is also our understanding 
will enable the truck to use the forks for lateral motion in loading and unload
You indicate that the charge for the addition of the “side shifter” is between 5 pe
cent of the original truck cost. However, after examining your original pu
supplemental order thereto, which relate to the subject “side shifter” addition,
that the charge in that case is between 15 per cent and 20 per cent of the original

Since the addition of the “side shifter” attachment to the fork lift truck ad
functional capabilities (i.e., the trucks forks can be used in an lateral motion a
and backwards), it would appear that such an increase in the truck’s capabili
significant change.  Moreover, the fact that it will cost the lessee substantially 
truck with the “side shifters” than without them, makes it even clearer that 
material change in the equipment.  Thus, after viewing these two features togeth
opinion that when your company leases a truck with a “side shifter” which it ha
has been a substantial change in the form of the property under lease. 

Since we have concluded that the addition of the “side shifter” makes a subs
the form of the equipment rented and that the rental is not subject to the p
grandfather clause (§ 6006.3), it is our opinion that the lease of a fork lift truc
company has added a “side shifter,” would be regarded as a taxable “sale” under
Sales and Use Tax Law. 
330.4120
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On the basis of the above conclusion, the rental payments for “side shifter” trucks leased by 
your company to others would be required to be included in the measure of the tax due for 
periods in which these trucks were situated in California. 

If we can be of any further assistance in this matter, please do not hesitate to call upon this 
office again. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

By __________________________________
      Elliott D. McCarty 

EDM:em 

cc: --- --- – Subdistrict Administrator 
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