STATE OF CALIFORNIA 3303900
STATE BOARD OF EQUALIZATION

February 17, 1967

Gentlemen:

Your letter of February 15 evidently refers to the tax imposed on personal property leases by the
amendments operative August 1, 1965 to a number of sections of the Sales and Use Tax Law.

Generally, these amendments define personal property leases to be sales with certain exceptions.
One of the exceptions is a lease of personal property in substantially the same form in which it
was purchased tax paid by the lessor. If property is leased in a substantially different form, as for
example, by a manufacturer who purchases the raw materials then the lease becomes subject to
tax. Similarly, a lease of property purchased without tax, as for example, a lease of property
purchased under a resale certificate, would be taxable. The application of the tax under the law
as amended is explained in the enclosed copy of sales and use tax ruling 70.

The question of whether property is leased in substantially the same form as acquired presents
some difficult problems. The rental of plants which have been grown by a lessor presents one of
these problems. Another situation is where a number of plants are placed in containers or
otherwise assembled in a decorative or artistic display. Generally, if the value of the item leased
is substantially in excess of the purchase price of the property leased or used in preparing the
leased item, the article leased will be leased in substantially different form.

The question, however, must be resolved on an individual transaction basis because of the wide
variations which exist. Whenever the lease is taxable, the amount of tax paid upon the purchase
of the article constitutes a credit against the tax due on the lease provided no use of the property
was made by the lessor other than leasing it after August 1, 1965, and provided the property is
leased in a substantially different form. The amended law provides for a so-called grandfather
clause under which leases entered into prior to August 1, 1965, continue to be governed by the
previous law as respects tax liability until the leases are renewed or new leases are entered into.

Very truly yours,

E. H. Stetson
Tax Counsel
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State of California Board of Equalization
Legal Division

Memorandum 330.3900

To Mr. C. L. Thomas Date: May 2, 1994
Return Review Section (MIC:35)

From :  Sharon Jarvis
Staff Counsel

Subject: SR == XX-XXXXXX
W--- - S--= B-—-, Inc.

This is in response to your memorandum dated March 14, 1994. You ask whether
--- - S--- B---, Inc. (W---) is leasing property in substantially the same form as acquired. W--
- leases beverage dispensing equipment.

In a letter dated October 31, 1988, the taxpayer's president describes the different
kinds of beverage dispensing equipment leased by W---, and how W--- computes the tax
which it pays on the equipment:

"When we lease our beverage dispensing equipment, we pay sales tax on the
value of the equipment, in the quarter in which the lease is started. In the
case of wine, beer and soda equipment, we pay tax based upon our
purchasing costs. For spirits liquor dispensing equipment, which we
manufacture (assemble), we pay tax on the cost of materials and labor (which
is less than 10% of the total cost) involved in assembling our product.”

In later correspondence W--- indicates it pays tax based upon what it variously
describes as the "manufactured value™ (5/29/90), the "value of the equipment" (3/24/93), and
the "manufacturing cost” (7/27/93) when the equipment is first leased. Thereafter, W--- does
not collect or pay tax on the rentals payable.

You note that in a telephone conversation on November 4, 1993 the taxpayer
explained that sometimes the equipment is put together using a screwdriver to make a
completed unit.
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Discussion

The lease of tangible personal property is a continuing sale with use tax due on
rentals payable unless two conditions are met: (1) the lessor timely elects to pay sales tax
reimbursement or use tax measured by the purchase price, and (2) the property is leased in
substantially the same form as acquired. (Rev. & Tax. Code § 6006(g)(5); Reg. 1660(c)(2).)
Therefore, whether or not W--- has timely elected to pay tax on the purchase price of the
equipment, if its beverage dispensing equipment is not leased in substantially the same form
as acquired, its leases of that equipment are continuing sales and W--- must collect and remit
use tax measured by the rentals payable. (Rev. & Tax. Code § 6203.)

If W--- is not leasing the equipment in substantially the same form as acquired, it is
irrelevant that W--- paid tax on the purchase price, "cost", or "value" of the equipment. We
note, however, that if W--- did pay tax on the purchase price of equipment which, prior to any
use, it then leased in a substantially different form, W--- may take a tax-paid purchases resold
deduction for those taxes. (Reg. 1701.)

You refer to Business Taxes Law Guide Annotation 330.3900 (2/17/67). Annotation
330.3900 states that for purposes of determining whether property is leased in substantially
the same form as acquired, the general rule is that if the value of the property is substantially
in excess of the purchase price of the property leased or used in preparing the leased item, the
item is not leased in substantially the same form as acquired.

This annotation is based upon a paragraph in a 1967 Tax Counsel letter which
discusses whether the rentals of plants grown by the lessor or the placing of a number of
plants in containers or otherwise assembling them in a decorative or artistic display are leases
of property in substantially the same form as acquired. Where the property involves plants
which continue to grow, whether the value of the leased property is substantially in excess of
the purchase price is a helpful tool in determining if the property is leased in substantially the
same form as acquired. It is a factor which may be used in determining whether there has
been a substantial change in form of the property. If the value of the leased property is
substantially in excess of the purchase price, the general rule is that the property is not leased
in the same form as acquired.

The annotation pertains only to those situations where there has been a substantial
increase in the value of the property. In those situations the general rule is that the substantial
increase in value alone is enough to show that the property is not leased in the same form as
acquired. However, other situations exist where there is a change in form, but no substantial
increase in value. In such instances, the fact that there is no substantial increase in value is
irrelevant if there is a substantial change in form between what the lessor acquired and what
the lessor leased.
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For example, Mr. X buys a chest of drawers in an unassembled form. Mr. X now
owns a cardboard box containing a stack of different sized pieces of chipboard, and a bag of
screws and other hardware. The pieces are easily assembled using a screw driver. After an
hour of simple assembly, the form has changed from a stack of chipboard pieces to a chest
with five drawers. There is a substantial change in form, even if there is only a small increase
in value. Therefore, if Mr. X now leases the chest of drawers, the lease is a taxable
continuing sale, without regard to whether Mr. X paid tax on the purchase price or on the
purchase price plus the value of the assembly labor. (See generally BTLG Annot. 330.3970
(9/26/86).)

In order to determine whether W--- leases property in substantially the same form as
acquired, you need more information from the taxpayer. W---'s October 31, 1988
correspondence indicates that it leases two types of equipment: (1) equipment for dispensing
spirits liquor, and (2) equipment for dispensing wine, beer and soda. W--- indicates that the
spirits liquor dispensing equipment is assembled with a screwdriver, and in its October 31,
1988 letter uses the terms "manufacture (assemble)" to describe what W--- does to that
equipment. This suggests that there is a substantial change in form from the time of purchase
to the time of leasing, but it is not enough information to be certain. If, in fact, the spirits
liquor dispensing equipment is in pieces which must be put together when purchased by W---,
as in the example of the chest of drawers, above, then it is not being leased in the same form
as acquired, and the rentals payable are taxable.

As to the wine, beer and soda dispensing equipment, W---'s correspondence implies
that nothing is done to this equipment before it is leased. We advise you to confirm with W---
that there is no change in form to this equipment before it is leased. If that is so, W--- may
timely elect to pay tax on the purchase price of the equipment, rather than collect tax on the
rentals payable.

In conclusion, there is not enough information available in your memo and in the
central file to determine whether W--- is leasing its beverage dispensing equipment in
substantially the same form as acquired. We suggest that you find out exactly what form the
different types of equipment are in at the time of W---'s purchase, what is done to each type of
equipment after purchase, and how the form of each type of equipment differs between what
is purchased and what is leased. After further investigation, if you determine that the
equipment was not leased in substantially the same form as acquired, then tax is due on the
rentals payable. Under those circumstances, if W--- paid tax on its purchase price of the
equipment, W--- is entitled to a tax-paid purchases deduction if it made no use of the
equipment prior to leasing it.

If you have further questions, please feel free to write again.

SJ:es
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Mr. - L. T---

cc: -- - District Administrator

May 2, 1994
330.3900



	STATE OF CALIFORNIA
	330.3900-2.pdf
	Legal Division


