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 Your memorandum dated November 26, 1996, addressed to Mr. David H. Levine, 
Supervising Tax Counsel, has been referred to me for response.  You request a legal 
opinion regarding the application of tax to the F--- C--- Leasing’s (“FCL”) proposed 
transfer of certain leased property, together with an assignment of the lease, to its wholly- 
owned subsidiary.  With your memorandum, you furnished us with a copy of a letter 
dated October 28, 1996, from Ms. C--- C---, Accounting Manager of FCL.  In that letter, 
Ms. C--- provides the following factual background: 
 

“F--- C--- Leasing (FCL) is an out of state lessor which has made a timely 
election to pay sales/use tax upfront based on the cost of the equipment 
(office furniture and computers) being leased under a true lease transaction. 
 Approximately one year later, FCL will transfer the lease, including all 
rights, title, and interest in the equipment, to a newly formed subsidiary 
which will continue to lease the equipment to the same end user. Although 
the new subsidiary will be registered to bill/collect/remit tax as a leasing 
company, there will be no new lease documentation between the lessee and 
the new subsidiary.  An assignment document between FCL and new 
subsidiary will be used to substantiate the transfer of title.” 

 
DISCUSSION 
 
 As you know, retail sales of tangible personal property in California are subject to 
sales tax, measured by the gross receipts, unless the sale is specifically exempt from 
taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.) When sales tax does not apply, use tax, 
measured by the sales price, applies to the use of tangible personal property purchased 
from a retailer for storage, use, or other consumption in California, unless the use is 
exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.)   
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 Sales and Use Tax Regulation 1595(b)(4) provides that tax does not apply to a 
transfer of property to a commencing corporation in exchange solely for first issue stock 
of the commencing corporation.  Thus, if FCL transfers assets directly to its wholly- 
owned subsidiary solely in exchange for first issue stock of the subsidiary, such transfer 
is not subject to tax.  To the extent that FCL receives consideration other than the 
commencing corporation’s first issue stock, such consideration constitutes gross receipts 
which are subject to tax.  (Id.) 
 
 With regard to the assignment of the lease, we assume that none of the property 
transferred constitutes mobile transportation equipment.  A lease of tangible personal 
property in California is a continuing sale and purchase unless the lessor leases the 
property in substantially the same form as acquired and timely pays sales tax 
reimbursement or use tax measured by the purchase price of the property.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6006(g)(5), 6006.1, 6010(e)(5), 6010.1; Reg. 1660 (b)(1) and (c)(2).)   
 
 Our understanding is that the lessor, FCL, timely paid the applicable sales or use 
tax measured by the purchase price of the property.  The payment of the tax or tax 
reimbursement by FCL at the time the property was acquired constituted an irrevocable 
election not to pay tax measured by rentals receipts.  (See Reg. 1660 (c)(3).)  Thus, the 
lease between FCL and the lessee is not a continuing sale and purchase under the Sales 
and Use Tax Law.1  When property subject to an existing tax-paid lease is transferred, 
together with an assignment of the existing lease, as in this case, the rental payments 
received by the assignee during the term of that lease are not subject to tax.  
(Reg. 1660 (c)(9).)  For example, if the term of the existing lease between FCL and the 
lessee is for a period of one year, the rentals received by the assignee, FCL’s wholly-
owned subsidiary, during the one-year period would not be subject to tax.  However, a 
renewal of the existing lease or any new lease would generally be a continuing sale and 
purchase, subject to use tax measured by rentals payable.  (See Reg. 1660(c)(1).) 
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cc: --- --- District Administrator 

 
1We note that a purchaser of property subject to an existing tax-paid lease cannot collect tax on rentals, but 
rather is required to pay tax on cost.  (Rev. & Tax. Code §§ 6006(g)(5), 6010(e)(5), 6094.1; 
Reg. 1660(c)(9).)  Here, however, FCL’s wholly-owned subsidiary is not a purchaser since the transfer of 
the property to the subsidiary is solely in exchange for first issue stock of the commencing corporation. 


