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  May 5, 1994 
 

Mr. E--- T---

E--- T--- & A---


 XXXX ---, Suite XXX 

---, CA XXXXX 


Re: Application of Tax to Joint Marketing Agreement 

Dear Mr. T---: 

This is in response to your letter of March 18, 1994 in which you request our opinion as 
to the application of tax to a computer manufacturer's loan of computer equipment to a software 
developer for “promotional and demonstration purposes”.   

You state that the manufacturer and developer enter into a joint marketing agreement, 
referred to as the S--- A--- C--- P---, whereby the parties actively work to promote and sell each 
other's products.  The manufacturer loans the computer equipment on a temporary, no-charge 
basis, for use by the developer at trade shows and at customer sites.  These equipment loan 
agreements are usually for a period no longer than eighteen months.  During the time that the 
equipment is on loan to the developer, the manufacturer accounts for the equipment on its books 
as inventory. No depreciation is taken on the equipment.  When the developer returns the 
equipment, it is returned to inventory where it is held for sale.   

You also attached excerpts from the joint marketing agreement and the equipment loan 
agreement.  Exhibit H attached to your letter specifies the benefits of the joint marketing 
agreement to the manufacturer.  Under the agreement, the developer provides the manufacturer a 
seat on the developer's Manufacturing Advisory Council; the developer allows the manufacturer 
to participate in the developer's Financials User group at no additional charge; the developer 
provides the manufacturer with a one full page advertisement in four quarterly editions of the 
developer's magazine at no additional charge to the manufacturer; manufacturer receives 
“reverse royalty program with 20 percent of assisted sales going to manufacturer”, and the 
agreement provides that there is no cap on the amount of revenue that the manufacturer can 
generate via the reverse royalty scheme.   
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Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 
their gross receipts from retail sales of tangible personal property.  Revenue and Taxation 
Code section 6021 imposes an excise tax, commonly referred to as the use tax, on the storage, 
use or other consumption in this state of tangible personal property purchased from any retailer 
for storage, use, or other consumption in this state.  The use tax complements the sales tax and is 
most frequently imposed upon in-state leases and out-of-state purchases of property for use in 
California. 

Regulation 1660(a) (copy enclosed) states that a lease includes a contract under which a 
person secures for a consideration the temporary use of tangible personal property, which is 
operated by, or under the direction and control of, the person or his employees.   

From the facts provided, it appears that the manufacturer is loaning the equipment to the 
developer for the developer to use in trade shows and at customer sites in exchange for the 
benefits described in Exhibit H. This transaction is therefore a lease of the equipment.   

Except as explained below, a lease of tangible personal property in this state is a 
continuing sale and purchase, and the lessor must collect and pay use tax measured by the rental 
payments.  (Rev. & Tax Code §§ 6006(g), 6010(e), 6006.1 and 6010.1.)  However, certain types 
of leases are not treated as “sales”. Revenue and Taxation Code sections 6006(g)(5) and 
6010(e)(5) state that a “sale” and “purchase” do not include a lease of tangible personal property 
leased in substantially the same form as acquired by the lessor as to which the lessor has paid use 
tax or sales tax reimbursement measured by the purchase price of the property.  As explained in 
Sales and Use Tax Regulation 1660(c)(2), no sales or use tax is due with respect to the rentals 
charged for such leases. 

Since the manufacturer acquired the component parts of the equipment and then 
assembled them to make the equipment, the property is not being leased in substantially the same 
form as acquired.  Therefore, the lease of the equipment in California is a continuing sale subject 
to use tax. 

The use tax due on a lease of tangible personal property is measured by the rentals 
payable. In the agreement described, the rentals payable would include all amounts paid in 
exchange for the equipment.  That is, the taxable rentals payable from the lease includes the 
value of all consideration paid to the manufacturer.  (Rev. and Tax. Code § 6011(a).) 



  
 
 

 

 

 
 
 

 

 

 

Mr. E--- T--- -3- May 5, 1994 
330.3629 

For any period of time that the equipment is used outside this state, the lease is not a 
continuing sale in this state. California use tax therefore does not apply to the rentals payable for 
any portion of the lease term where the developer uses the equipment outside California.  If the 
developer uses the equipment both inside and outside California, use tax applies to the value of 
all consideration paid to the manufacturer, prorated for the time of use inside California 
compared to the total time of use.   

Sincerely, 

Sukhwinder K. Dhanda 
Staff Counsel 

SKD:plh 

Enclosure - Regulation 1660 

cc: --- District Administrator - -- 


