
STATE OF CALIFORNIA 330.2715
STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

 

 
 
 
XXX 
 

December 20, 1991 

Dear ---: 
 
 This is reply to your November 7, 1991 letter regarding the application of sales tax to 
charges by your client for models.  You note the following facts: 
 

“The taxpayer is a California corporation with its’ permanent 
business location in California.  Most of the efforts of its’ employees 
occur in California, although employees may travel to filming 
locations outside the California. 
 
“Taxpayer is engaged in the business of creating masks and models 
(items) that are used to generate ‘special effects’ in motion pictures 
and television commercials.  The terms ‘model’ and ‘special effects’ 
in this letter are used in a manner consistent with the definitions at 
Reg. 1529(d)(6) and (13).  The items are created at taxpayer’s 
business location in California and may be built of wood, plastic, 
rubber, other synthetic materials and may or may not contain 
mechanical parts.  The finished items are then transported to a 
location where the ‘special effects’ are created by filming the items.  
In some instances taxpayer’s employees accompany the items and 
manipulate the items in the course of filming.  The filming is not 
done by taxpayer.  The items belong to taxpayer and legal title is not 
transferred to the production company; however, there may be 
contractual restrictions on taxpayer’s ability to use images of the 
items without permission. 
 
“Taxpayer is compensated on a contractual basis, generally on a 
fixed fee arrangement.  Taxpayer is generally awarded contracts on a 
competitive basis which considers the cost to the production 
company and the creative talents of taxpayer.  The cost of the 
materials used to generate the items is generally a small percentage 
of the total compensation that it receives.  Taxpayer’s largest cost of 
doing business is personnel costs needed to create the items.”  
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 Given this information, you requested our opinion that, “Taxpayer’s activities as a creator 
of models that are filmed by other persons (such film which is incorporated in a qualified motion 
picture) constitute qualified production services and taxpayer is not considered as renting out the 
underlying item.” 
 
 We cannot provide such an opinion.  When your client transfers possession of the masks 
or models to the customer in this state or operates models under the direction and control of his 
or her customer in this state, your client makes a lease of the tangible personal property for 
purposes of the sales and use tax.  (Sales and Use Tax Reg. 1660, Leases of Tangible Personal 
Property-In General, subd. (a)(1).)  Your client is responsible for collecting use tax from the 
lessee at the time rentals are paid by the lessee.  (Sales and Use Tax Reg. 1660, subd. (c)(1).) 
 
 As you know, Sales and Use Tax Regulation 1529, Motion Pictures, defines “qualified 
production services” at subdivision (b)(2) to mean any fabrication performed by any person on 
film, tape, or other audiovisual embodiment.  The definition was derived from subdivision (b)(4) 
of section 6010.6 of the Revenue and Taxation.  Subdivision (a)(1) of section 6010.6 provides 
that persons performing qualified production services are consumers of painting, models, and 
artwork used by those filming special effects, titles, or credits.  Tax applies to the sale or lease to 
such persons of the models, artwork, and other tangible personal property for such use.  (Sales 
and Use Tax Reg. 1529, subd. (a)(1).) 
 
 Your letter suggests that subdivision (b)(2)(B)2 of Regulation 1529 provides a basis for 
excluding the charge for the models from the sales tax.  We disagree.  The subdivision provides 
that the transfer of the models “in connection with the performance of qualified productions” is 
nontaxable.  Your client does not perform qualified production services by leasing masks and 
models to the customer.  As noted in subdivision (b)(2) of Regulation 1529, sales of tangible 
personal property to persons who perform qualified production services are subject to tax.  
  
 We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 
 
       Very truly yours, 
 
 
 
       Ronald L. Dick 
       Senior Tax Counsel 
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