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This is in response to your letter dated March 31, 1988 regarding the application 
of sales tax to the sale of signs for lease. You set forth the following facts:  
 

"I would like to introduce you to our company, --- is in the process of 
becoming a franchisor in the State of California. Our primary business will 
be the manufacturing of complete real estate signs including frames, signs, 
and stakes. These completed packages will then be sold to our franchisee 
structure. The franchisee will in turn rent these completed signs to local 
real estate offices. The franchisees' service will also include the placement 
and removal of the signs.  
 
"We, as the franchisor, intend to charge our franchisees sales tax on each 
sign they purchase. As you will see by the enclosed brochure, all of the 
sign packages except models R-8 and R-9 carry no rider for attachments. 
In the case of models R-8 and R-9, which in fact carry riders, the 
franchisee will have a choice of twenty riders which are included in the 
sale price. There will be occasions when the riders may be changed by the 
franchisee but this will not effect the value of the sign.  
 
"All signs purchased form --- will be leased by the franchisees to their 
consumers in the same fashion as acquired from us. The signs may not be 
modified but may include an option to change riders. 
 
“--- the franchisor has made the preliminary decision to charge the 
appropriate tax for the County in which our franchisee is located.”  

 
The lease of tangible personal property is a "sale" and "purchase" unless the 

property is leased in substantially the same form as acquired by the lessor and the lessor 
has paid sales tax reimbursement or has timely paid use tax measured by the purchase 
price of the property. (Rev. & Tax. Code §§ 5006(g)(5), 50l0(e)(5), Reg. l660(c)(2).) A 
lease that is a sale and purchase within this definition is subject to use tax on the lessee, 
which the lessor must collect and pay to the state. (Rev. & Tax. Code S§ 6201, 6202, 
6203, 6204, Reg. 1660.) Thus, when a lessor leases property in substantially the same 
form as acquired, the lessor may elect to pay sales tax reimbursement to the lessor’s 
vendor or elect to pay use tax measured by purchase price timely with the return of the 



lessor for the period during which the property is first placed in rental service, and no 
further tax would be due on the lease. (Reg. 1660(c)(2).) If the lessor does not make one 
of these two elections, or if the property is not leased in substantially the same form as 
acquired by the lessor, use tax applies to the lease measured by the rentals payable. (Reg. 
1660(c)(1).)  
 

The initial question under your facts is whether the signs you sell will be leased in 
substantially the same form as acquired. If not, and if your purchasers, the lessors, will 
make no use of the signs except to lease them, then your sale of signs is a sale for resale 
and would not be subject to tax. (Rev. & Tax. Code §§ 6007, 6051.) If this were the case, 
your purchasers would be required to hold seller's permits and you would be advised to 
take resale certificates from them. (Rev. & 7ax. Code §§ 6066, 6091, Reg. 1668.)  
 

The general rule for determining whether property is leased in substantially the 
same form as acquired is that if the value of the property as leased is substantially in 
excess if the value of the property as acquired, the property is not leased in substantially 
the same form as acquired. (Business Taxes Law Guide Annotation 300.3900 (2/17/67).) 
In essence, if the property is leased in a form that requires little or no fabrication by the 
lessor we regard the property to be leased in substantially the same form as acquired. (See 
Business Taxes Law Guide Annotation 330.3920 et seq.) 
 

As we understand your facts, the lessor will lease the signs in the same form as 
acquired exempt that the lessor may have several riders for certain signs and would 
change the riders depending on the lessee’s desires. We assume that these changes 
require very little effort. Based on this assumption, we conclude that the signs are leased 
in substantially the same form as acquired and that your purchasers, the lessors, may elect 
to pay you sales tax reimbursement or to pay use tax measured by purchase price. If they 
do so, their leases of the signs would not be sales and purchases under the Sales and Used 
Tax Law and would not be subject to sales or use tax.  
 

You indicate that you have decided to charge the appropriate tax for the county in 
which the purchaser is located. In counties in which the total sales or use tax rate is over 
6 percent, special districts have imposed a transactions (sales) and use tax (see Rev. & 
Tax. Code §.7251 et seg.) and I assume you mean this district tax imposed over 6 percent 
when you refer to the appropriate tax for the county in which your franchisee is located. 
If the district transactions tax applies to a particular transaction, you would owe that tax 
and could collect reimbursement from your customer. If the district use tax applies to a 
particular transaction, you mayor may not be required to collect it from your customer 
and pay it to the state depending on the facts involved in that transaction. However, even 
if you are not otherwise required to collect the tax, you may do so. Since you wish to 
charge the appropriate tax for the district in which property will be used, it is not 
necessary to analyze whether you would otherwise be required to do so.  
 
In summary, we conclude that your purchasers will lease the signs purchased from you in 
substantially the sale form as acquired. They may therefore elect to pay you sales tax 
reimbursement or timely pay use tax measured by purchase price and lease the signs with 



no further sales or use tax being due. If they make no use of the signs other than leasing, 
they may also issue you resale certificates and collect use tax from their lessees measured 
by rentals payable. If they do net issue you resale certificates when purchasing the signs, 
the appropriate total sales and use tax rate would be the rate of the district in which the 
property will be used. You may collect the tax imposed by the district in which the 
property will be used even if you do not otherwise require to do so. 
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