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B--- E---, Inc. 
Post Office Box XXX 
---, ---  XXXXX-XXXX 
 
Attention: S--- L--- 
 

Re:  B--- E--- 
   No Permit Number 
 

January 3, 1996 

Dear Ms. L---: 
 
 This is in response to your letter dated October 31, 1995 regarding the application of tax to your 
rental of tangible personal property for use on offshore projects.   You state: 
 

 “Our company has several jobs offshore California.  Often items used on these 
jobs are rented (i.e., equipment, scaffolding, etc.).  I am concerned about the 
taxability of these rental items.  I would appreciate your providing me with the 
California state guidelines as they relate to rental items used on offshore projects.”   

 
 We assume you mean that you lease tangible personal property for your use in waters outside of 
California, and we assume that your leases are continuing sales and purchases as explained in 
Regulation 1660(b)(1).  Revenue and Taxation Code section 6006.1 provides that the granting of 
possession of tangible personal property by a lessor to a lessee, or to another person at the direction 
of the lessee, is a continuing sale in this state by the lessor for the duration of the lease as respects 
any period of time the leased property is situated in this state, irrespective of the time or place of 
delivery of the property to the lessee or such other persons.   
 
 Regulation 1660(c)(1) explains that in the case of a lease that is a “sale” and “purchase,” the tax 
is measured by the rentals payable.  Generally, the applicable tax is a use tax upon the use in this 
state of the property by the lessee.  The lessee owes the tax, which the lessor is required to collect 
from the lessee and pay to this Board.  (Rev. & Tax. Code §§ 6202,6203, 6204; Reg. 1660(c).)  The 
lessor must collect the tax from the lessee at the time rentals are paid by the lessee and give him or 
her a receipt of the kind called for in Regulation 1686.  The lessee is not relieved from liability for 
the tax until he or she is given such a receipt or the tax is paid to the state.   
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 It is not clear whether the property will be situated in this state during any of the time you are 
leasing the property.  If the property is not situated in California during the lease term, no California 
tax will be due on the rentals payable.  If the property is inside California during any portion of the 
lease term, use tax will apply for the period of time the property is inside the state unless an 
exclusion or exemption from tax applies.  Section 6009.1 provides the relevant exclusion: 
 

 “‘Storage’ and ‘use’ do not include the keeping, retaining, or exercising any right 
or power over tangible personal property for the purpose of subsequently transporting 
it outside the state for use thereafter solely outside the state, or for the purpose of 
being processed, fabricated, or manufactured into, attached to or incorporated into, 
other tangible personal property to be transported outside the state and thereafter used 
solely outside the state." 

 
 Thus, for example, if you were to store the property in California for the purpose of subsequently 
transporting it to waters outside California for use solely outside this state, such storage would come 
within the section 6009.1 exclusion, and you would not owe California tax on such storage.  
However, you will owe use tax if you make any use of the property in California other than the 
storage or other exercise of a right or power over the property for the purpose of shipment outside 
this state for use solely outside this state.   
 
 If you have further questions, please feel free to write again. 

 
Sincerely,  
 
 
 
Kelly W. Ching 
Staff  Counsel 
 

 
cc: --- District Administrator 


