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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 

April 1, 1968 
 
Gentlemen:  
 
In your letter of March 21 you request our opinion as to whether the sales tax is due upon 
the exercise of the option to purchase a modular classroom.  
 
It is our understanding that the relocatable classrooms are manufactured at your client's 
plant, and the modulars are assembled and installed upon the school district's site by your 
client.  
 
These classrooms are leased to the school districts. The leases are often accompanied by 
an option to purchase the classroom after the expiration of the stated term of the lease. 
Rentals received during the term of the lease have consistently been held subject to the 
use tax measured by the rentals by virtue of the definition of "tangible personal property" 
contained in Section 6016.3 of the Sales and Use Tax Law. A question has now been 
raised as to whether by virtue of the provisions of Section 6016.3 sales tax is applicable 
to the exercise by a school district of an option to purchase a relocatable classroom after 
the expiration of the term of the lease for such classroom.  
 
You contend that since the term of the lease will have expired when the option is 
exercised, the property is not tangible personal property under Section 6016.3 but is real 
property.  
 
We might well agree with your contention that Section 6016.3 is not controlling if in fact 
the property in question is not subject to a "lease" at the time the option to purchase is 
exercised. However, merely because the fixed lease term has expired prior to the exercise 
of the option does not necessarily mean that the property, which is in the hands of the 
lessee, is not subject to an existing lease. We are of the opinion that the "holding over" is 
in and of itself a lease as defined in Section 6006.3.  
 
In view of these circumstances, it is our opinion that at the time the purchase option is 
exercised, the property is subject to a lease notwithstanding the fact that the fixed term of 
the lease has expired. Accordingly, we have no alternative but to conclude that Section 
6016.3 is controlling and the property is tangible personal property at the time of 
purchase and is subject to sales  
tax.  
 

Very truly yours,  
 
Glenn L. Rigby 
Tax Counsel  
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