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July 8, 1993 

Re: [No Permit Number]
      Taxation of Computer Software 

Dear Mr. S---

I am responding to your letter to Assistant Chief Counsel Gary J. Jugum dated 
May 19, 1993.  You ask about the taxation of computer software in the following situation in the 
wake of the decision in Quill v. North Dakota (1992) 504 U.S. ---, 119 L.Ed.2d 91, 112 S.Ct. ---. 

"Suppose we are an out-of-state company that has no 
contacts with California.  We have no office nor personnel in the 
state. All of our sales are conducted via mail and telephone 
solicitations. Next, suppose we conduct two transactions, both 
involving canned, or off-the-shelf, software.  The first transaction 
is a pure sale: we sell you a copy of the software.  The second 
transaction is a perpetual license agreement where title to the 
software remains with us but you can use your copy in any way 
you desire that does not violate any copyright or patent laws.  All 
other aspects of the contract are identical." 

Since you are not the taxpayer and are only posing hypothetical facts, this letter does not 
constitute specific written advice to the taxpayer under Revenue and Taxation Code Section 
6596.  Rather, it constitutes general comments regarding the applicability of California Sales 
and Use Tax Law to a set of hypothetical facts. 
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OPINION 

A. Use Tax on Tangible Personal Property 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless 
otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  Property is "in 
this state" if it is physically located within the external limits of California when the sale takes 
place. (§§ 6010.5, 6017.)  Likewise, Section 6201 imposes a use tax in the storage, use, or other 
consumption in this state of tangible personal property purchased from any retailer for use, 
storage, or other consumption in this state unless otherwise exempted from taxation by statute.  

Please note that the sales tax is imposed upon the retailer for the privilege of selling 
tangible personal property in this state while the use tax is upon the purchaser who uses, stores, 
or otherwise consumes such property here.  The retailer must collect the use tax from the 
purchaser if engaged in business  in this state.   (Bank of America v. St. Bd. of Equalization 
(1962) 209 Cal.App.2d 780, 792, 792-793 [26 Cal.Rptr. 348].)  (§ 6303.) Under the Quill 
decision, a state may not require a mail-order retailer whose only contact with the state is by mail 
or through common carrier to collect state use tax from the buyer without the approval of 
Congress. 

B. Taxation of Sales of Computer Software. 

Regulation 1502(f) discusses the taxation of sales or leases of canned software in 
pertinent part as follows: 

(1) PREWRITTEN (CANNED) PROGRAMS.... 

* * * 

(B) Tax applies to the entire amount charged to the customer.  Where the 
consideration consists of license fees, all license fees, including site licensing and other end users 
fees, are includible in the measure of tax.... 

Tax applies to the sale or lease of the storage media or coding sheets on which or into 
which prewritten (canned) software programs have been recorded, coded, or punched. 
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C. Tax Consequences to K--- Publications. 

Under your hypothetical situation, K--- has no offices or sales personnel in California. 
We assume it also does not contract with persons here either to train its customers in the use of 
the program or to maintain it.  (See, § 6203(b).) In this case, its only contact with California is 
through the mail. 

As to transactions where the software is sold outright,  the tangible personal property -
i.e., the storage media, is presumably located at K---' place of business when the sale is made. 
Since the property is located out of state at that time, sales tax does not apply.  Under the facts 
you relate, K--- has no contact with California other than mailing the software to the customer. 
Under Quill, then, K--- has no obligation to collect California use tax from the purchaser at this 
time. 

The license agreement is different.  We assume that at the end of the license, the 
customer must return the software to K---.  Thus, we consider that K--- would be leasing the 
software to the customers.  (§ 6006.3.) A lease of tangible personal property is a continuing sale 
and purchase unless the property is leased in substantially the same form as acquired by the 
lessor and sales tax reimbursement or use tax measured by the sales price.  Since K---
presumably copies the program onto the storage media sent out with the license, it does not lease 
it in the same form as acquired.  As a result, the license is subject to use tax measured by the 
rental payments.  (Reg. 1660.) Any retailer deriving rentals from a lease of tangible personal 
property in this state is engaged in business here and so required to collect use tax.  (§ 6203(c).) 

The policy behind Section 6203(c) is explained in Annotation 220.0140 as follows: 

"The purpose of the addition of subsection (c) to Section 
6203 was to require the collection of the use tax by an out-of-state 
lessor on leases of tangible personal property in this state where 
the lessor did not otherwise qualify as "engaged in business in this 
state" under Section 6203(a) or (b).  Where the lessor's connection 
with this state is solely that of leasing tangible personal property, 
he is responsible for collection of the use tax only with respect to 
leased property physically located in this state.  The mere presence 
of the leased property in this state does not constitute the requisite 
nexus with respect to sales in interstate commerce, made by the 
out-of-state lessor to California customers." 

(Sales and Use Tax Annotations are excerpts from staff opinion letters and serve as a guide to 
staff policy.) 

The passage from Quill you quoted reinforces this principle.  The Court noted there that 
Quill licensed software to some of its North Dakota clients, apparently so that those clients could 
more readily order Quill's products.  As you note, the Court held that "'the existence in North 
Dakota of a few floppy diskettes to which Quill holds title seems a slender thread on which to 
base nexus.'"  (Quill, supra., 119 L.Ed.2d at 108, fn. 8.) Thus, as noted in the annotation, the 
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retailer does not have nexus with regard to its mail-order sales. Leases are different. A lessor's 
business is the continuing sale and purchase of leased property in California; the physical 
presence of property in this state gives the required "nexus" for California to impose a duty to 
collect use tax. 

For your information, I have included a copy of Regulations 1502 and 1660.  I hope the 
above discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not 
hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

Encs.: Regs. 1502 & 1660 




