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This is in response to your September 19, 1996 letter to Assistant Chief Counsel

Gary Jugum asking us to reconsider our opinion on how tax applies to your client’s (hereafter
“the Company™) operations as previously set forth in our September 29, 1995 letter to Mr. J---
F--- of your office. We again note that you are requesting a “ruling” from the legal staff. We
previously stated in our correspondence to Mr. F--- that the Board staff does not issue rulings.
Revenue and Taxation Code section 6596 sets forth the circumstances under which a taxpayer
may be relieved of liability for taxes when relying on a written response to a written request for
an opinion. In order to come within the provisions of section 6596, all relevant facts, including
the identity of the taxpayer, must be disclosed. This opinion does not come within section 6596
because you have not identified your client.

You state that the underlying facts surrounding your client’s business activities have not
changed. Mr. F--- previously provided us with the following information about the Company’s
operations:

“The Company provides automobile dealerships, motor vehicle leasing
companies, automobile auctions, financial institutions and insurance companies
access to the California Department of Motor Vehicle’s (‘DMV’) database
through the Company’s computers and modems. Clients may make inquiries in
the DMV database for information, such as the status of vehicle registrations or
property liens.
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“All applications and inquiries must be transmitted through the Company’s host
computer, located in California, which checks that the DMV security
requirements have been met. The Company then transmits the message to the
DMV over a high-speed dedicated telephone line. The DMV computer transmits
its responses back to the Company’s host computer over a high-speed dedicated
telephone line. The Company then transmits back to the appropriate client.

“As part of the service, the Company provides its customers with:

“(1) Access to the DMV’s database through the Company’s
on-line system and

“(2) installation of and support for the equipment, applications,
communications and/or operating system (‘access equipment’) and
documentation. The equipment is located on the client’s premises.
However, title to the equipment does not pass to the client at any
time.

“2. Taxpayer’s Service Charges:

“(@) The Company charges a one-time start-up fee. This charge
covers the initial installation of the Company’s access equipment
at the client’s location.

“(b) The Company charges for each inquiry. A ‘Per
Transaction Fee’ represents a charge for the DMV database
information and is charged each time a client accesses the DMV
database. The Company is directly billed by the DMV. The
transaction fee billed by the Company to the client includes the
payment to the DMV.

“(c) A ‘Per Minute Connect Fee’ is also charged for each
portion of a minute that the client is connected via telephone to the
Company’s on-line system. This charge is intended to reimburse
the Company for telecommunication costs.

“(d) A monthly support fee is charged for the initial training,
equipment, support services and communication software. Note
that the Company pays sales/use tax on the cost of equipment
provided to its clients.

“(e) In addition, a separately stated monthly equipment
maintenance charge is also invoiced to the clients.”
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Your September 19, 1996 letter provides the following additional information:

“On an average percentage basis, the Company makes the following charges to its
customers:

“Transaction Charges:
- Connect Time 7.00%
- Transaction Fees 64.56%

“Monthly Charges:

- Telephone Support 17.47%
- Software License Fee 2.91%
- Maintenance on Hardware 3.66%
- Install Fee 2.54%
- Other 1.86%
“Total 100%

“The Company makes the following two separately stated monthly charges on its
invoice sent to its clients:

(1) Maintenance
(2) Support Monthly License Fee

“The maintenance charge relates to hardware provided to the clients. No software
is included in this charge. Although the hardware is located on the site of the
provider, it is not leased to clients. The company paid sales or use tax on its
purchase of the hardware.

“The support monthly license fee consists of two components, telephone support
and a software license fee. Telephone support consists of customer questions
regarding passwords (about 90% of telephone support) and other inquiries (about
10% of telephone support). The software license fee consists of upgrades to
software (primarily the expansion of inquiry capabilities of the software) and a
license fee.”

You ask us to reconsider the conclusions reached in our September 29, 1995 letter to
Mr. F--- and find that the Company’s charges for software licensing and updates are not subject
to tax pursuant to Regulation 1501.
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Discussion

A lease of tangible personal property in California is a continuing sale and purchase
unless the lessor leases it in substantially the same form as acquired and has made a timely
election to pay California sales tax reimbursement or use tax measured by the lessor's purchase
price of the property. (Rev. & Tax. Code 8§ 6006(g)(5), 6006.1, 6010(e)(5), 6010.1,
Reg. 1660(c)(2).) When the lease is a continuing sale and purchase because either or both of the
foregoing conditions are not satisfied, the lease is subject to use tax measured by rentals payable.
(Reg. 1660(c)(1).) The lessee owes the tax and the lessor is required to collect it from the lessee
and pay it to this Board. (Rev. & Tax. Code 88 6202, 6203, 6204; Reg. 1660(c).)

Regulation 1501 provides that persons engaged in the business of rendering a service are
the consumers of property they use incidentally in rendering the service. The distinction
between the sale (or lease) of tangible personal property and the transfer of such property
incidental to the providing of a service is based on the true object of the contract. In pertinent
part, Regulation 1501 states:

“The basic distinction in determining whether a particular transaction
involves a sale of tangible personal property or the transfer of tangible personal
property incidental to the performance of a service is one of the true object of the
contract; that is, is the real object sought by the buyer the service per se or the
property produced by the service ....”

In this case, the Company is providing its customers with information acquired from the
DMV at the customer’s site. To do so, the Company provides computer hardware and software
to its customers as well as software updates, software support, and hardware maintenance. The
customer inputs an inquiry regarding a DMV record at the customer’s site and, using the
continually updated software provided by the Company, receives a response to that inquiry on a
computer terminal provided by the Company. While the customer receives the benefits of the
Company’s service, the true object of the contract is to have computer terminal access at the
customer’s site in order to make inquiries for, and receive DMV information at will. We would
agree that the Company is providing a service if it required its customers to telephone a
representative of the Company, provide a verbal inquiry, and await a verbal or written response
from that Company representative. This, however, is not the case. The customer wants the
ability to form its own DMV inquiries at its own location and receive information electronically
at its site. The Company fulfills this need by providing tangible personal property in the form of
hardware, software, and updates to its customers that allows them to have immediate electronic
access to DMV records. The providing of this tangible personal property is the true object of the
contract such that the rental receipts from the lease of this property may not be excluded from
tax pursuant to Regulation 1501. Instead, the application of tax on the rental receipts from this
property is based on the leasing rules of the Sales and Use Tax Law.
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Your September 19, 1996 letter states that the Company does not lease its computer
hardware to its customers. We note, however, that a lease of tangible personal property
contemplates a temporary transfer of possession to, and use of the property by, another for
consideration who agrees to return the property at a future time. (See Civ. Code 8§ 1925; Rev. &
Tax. Code 8 6006.3; Reg. 1660(a); see also 42 Cal.Jur.3d, Leases of Personal Property, § 1,
p. 510.) In this case, the Company is providing hardware to its customers at their location in
consideration for the customer’s agreement to pay all amounts charged to that customer as part
of the overall transaction. We further assume that the Company is providing this hardware in
substantially the same form as acquired and that each customer is required to return this
equipment to the Company upon the termination of the agreement. Under these facts, the
Company is leasing computer hardware to its customers. Tax does not apply on the rental
receipts from this lease, however, since the Company has paid tax or tax reimbursement on this
equipment. If the rental receipts from the lease of the equipment are not taxable, the fees for
maintenance of the equipment are also not subject to tax. (See Reg. 1660(c).)

We understand from your letter that the Company’s lease of its prewritten software is a
continuing sale and purchase since the Company either does not pay tax or tax reimbursement on
this software or does not lease the software in substantially the same form as acquired. Tax
therefore applies on the rental receipts from this software. We further assume that the
Company’s rental receipts (the approximate 2.91 percent of the total monthly charge) represent a
commercially reasonable amount for the software and that they are not artificially reduced in
order to avoid or minimize tax. (See BTLG Annots. 295.0660 (5/21/51) (a fictitious price
charged solely to avoid tax will be ignored as a sham), 295.0680 (4/9/51), 395.1000 (12/23/65),
395.1040 (3/10/59).) If so, tax applies on the 2.91 percent amount and not a higher amount that
might have been allocated to rental receipts in order to make the lease commercially reasonable.

You also indicate that the Company provides software upgrades and telephone support to
its customers on an optional basis. Regulation 1502(f)(1)(C) explains the application of tax on
these types of agreements:

“Maintenance contracts sold in connection with the sale or lease of
prewritten computer programs generally provide that the purchaser will be
entitled to receive, during the contract period, storage media on which prewritten
program improvements or error corrections have been recorded. The maintenance
contract also may provide that the purchaser will be entitled to receive, during the
contract period, telephone or on-site consultation services.

! We note that the Company does not allocate any amount of its total monthly charge toward the rental of hardware provided to
customers. Since the Company paid tax or tax reimbursement on this equipment and (we assume) is leasing this equipment in
substantially the same form as acquired, it is not necessary to allocate a portion of the monthly charges made by the Company to a
rental amount for this equipment since tax does not apply on the rental receipts. However, if the Company did not pay tax or tax
reimbursement on the equipment, we would allocate a portion of the entire transaction charge to an amount for “rentals payable” of
the equipment and assess tax on that amount. In other words, the Company may not provide extax property to its customers and avoid
tax liability merely by not allocating a charge to its customer for use of the property.
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"If the purchase of the maintenance contract is optional with the purchase,
but the purchaser does not have the option to purchase the consultation services in
addition to the sale or lease of storage media containing program improvements
or error corrections, then the charges for the consultation services are taxable as
part of the sale or lease of the storage media. If, however, the purchaser may, at
its option, contract for the consultation services for a separately stated price, in
addition to the charges made for the storage media, then the charges for the
consultation services are nontaxable.”

This means that an optional maintenance agreement that contemplates the providing of program
updates on storage media is regarded as a contract for the sale of tangible personal property. Tax
applies to the sale or use of such maintenance agreements inside this state. (Rev. & Tax.
Code §§ 6051, 6201, 6401.)>° Tax also applies to charges for consultation services (i.e.,
technical support) unless the consultation is optional and such fees are separately stated.

(Reg. 1502(f)(1)(C).)

The Company is making retail sales of tangible personal property when it sells the
optional maintenance agreements which contemplate the providing of software updates on
storage media. Since the Company does not separately state its charges for its telephone
consultation, tax applies on the entire charge for the software maintenance. Tax would not apply
to the Company’s charges for its maintenance agreements if the contract of sale required the
Company to deliver software updates exclusively by remote telecommunications (e.g., e-mail or
modem) and no tangible personal property was transferred to the customer as part of the
maintenance agreement. (See Reg. 1502(f)(1)(D).)

Finally, you argue that the Company’s charges should be non-taxable pursuant to
MCI Airsignal, Inc. v. State Bd. of Equalization (1991) 1 Cal.App.4th 1527 and since the charges
for software licensing are less than 10 percent of the Company’s total charges to the customer.
In MCI, the Court found that paging devices supplied to customers for telephonic paging were
consumed by the taxpayer as part of the providing of a service. To reach this result, the Court
relied on the fact that MCI’s customers were provided with pagers that had no functional use
whatsoever independent of MCI’s paging services and which had no value or purpose except as
part of the services provided by MCI. (Id. at pp. 1529, 1531 fn.3.) The customers could not use,
reactivate, or operate the pagers with any other utility provider. In the Company’s situation,
however, the computer hardware and software have independent value since this property is not
solely and exclusively functional with the Company’s DMV operations. That is, we assume that
the hardware could by used for other purposes (i.e., the hardware could operate other software)
and that the software could operate on other types of hardware. Under these facts, MCI does not

2 Tax applies to the optional maintenance agreement whether or not the Company separately states (or even provides) consultation
services. Tax does not apply where an optional software maintenance agreement requires updates to be delivered to a customer
outside this state and the updates are not first functionally used inside this state or brought into California within 90 days of their
purchase. (See Reg. 1620(b).)
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apply to the Company’s operations. Your remaining contention that the software licensing
should be non-taxable as a “de minimis” charge is without authority. We are unaware of any
“threshold” amount for excluding charges for software when they are provided as part of an
integrated transaction with a customer.® You should provide us with the citation to any
authority(ies) you believe support your contention.

If you have any further questions, please write again.

Sincerely,

Warren L. Astleford
Tax Counsel

WLA:rz

cc: Hollywood District Administrator - (AA)

® We acknowledge that Regulation 1546 contains a 10 percent threshold amount for determining when a repairman is the consumer
or retailer of parts. Regulation 1546 only applies, however, in instances involving the installation, repair, or reconditioning of
property.





