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Dear [X] 
 

This is in response to your letter dated October 22, 1991 regarding whether the 
exemption provided by Revenue and Taxation Code section 6376.1 from the 1-1/4 percent tax 
rate increase that went into effect on July 15, 1991 applies to your lease.  Senior Tax Auditor 
R. D. Tucker of our Evaluation and Planning Division responded to your letter in a letter dated 
November 8, 1991.  In that letter, Mr. Tucker explained that your lease does not qualify for the 
exemption provided by section 6376.1.  I am writing you this additional letter because, as I 
understand it, you have insisted on a response from the legal staff.   
 

Section 6376.1 provides an exemption from the 1-1/4 percent tax rate increase for certain 
sales and leases.  As relevant here, one of the requirements to qualify for the exemption is that 
the lessor is obligated to lease the property for an amount fixed by the lease.  As explained by 
Mr. Tucker, we interpret “an amount fixed by the lease” to mean that all payments under the 
lease must be specified, including the amount of tax the lessee is required to pay to the lessor.  
You refer to Revenue and Taxation Code section 6011, which defines “sales price” as the total 
amount for which tangible personal property is sold or leased.  You note that subdivisions (c) (5) 
and (c)(6) of section 6011 exclude from “sales price” certain sales taxes.  Initially, I note that the 
sales taxes excluded from the definition of sales price by subdivisions (c)(5) and (c)(6) of 
section 6011 are sales taxes imposed by any city, county, city and county, or rapid transit district.  
It does not refer to sales taxes imposed by the state.  More important, however, is that the 
definition of “sales price” is not at issue, but rather the definition of “an amount fixed by the 
lease.”   
 

The statute itself specifically defines “sales price.”  On the other hand, the statute does 
not contain a specific definition of Ran amount fixed by the lease.”  Nevertheless, every time an 
exemption using that term has been adopted by the Legislature, we have interpreted it in the 
same manner.  (See, e.g., Rev. & Tax. Code §§ 6376 (exemption from the 1/4% earthquake tax), 
7261(a) (7), 7262(a)(6) (exemptions from transactions and use tax ordinances which are 
periodically adopted by districts within this state).)  Of course, in adopting section 6376.1, the 
Legislature is deemed to know the longstanding interpretation of equivalent provisions by this 
Board, the agency charged with administering the Sales and Use Tax Law.   
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You also cite Business Taxes Law Guide Annotation 330.3760 (8/5/65).  This annotation 
does not define “an amount fixed by the lease” and does not directly apply to section 6376.1.  
The annotation relates to a grandfather clause exemption that was adopted in conjunction with 
the 1965 change in application of sales and use tax to leases of tangible personal property.  The 
annotation to which you refer applies to circumstances where, prior to the 1965 statutory 
changes, no tax whatsoever would have applied to the lease receipts.  Thus, the lessor and lessee 
would not have provided for collection or payment of taxes in their lease.  Nevertheless, as you 
note, the annotation explains that the exemption applied only when the lessor and lessee were 
“bound in all respects to perform fixed obligations for fixed periods.”   
 

In summary, the exemption provided by section 6376.1 does not apply if the parties have 
contracted for the lessee to pay the lessor applicable taxes.  The applicable tax on a lease which 
is a continuing sale is the tax rate in effect at the time of use.  The intent of the Legislature in 
adopting section 6376.1 was to exempt from the increase those leases where the parties neither 
contemplated an increase in the tax rate nor provided for the lessee to pay amounts of such 
increases to the lessor.  Under the lease about which you inquire, the parties obviously 
anticipated that there might be a change in the tax rate and, under section 12, the lessee 
specifically agreed to pay any such increase in taxes to the lessor.  Therefore, the exemption 
provided by section 6376.1 does not apply.   
 

Sincerely,  
 
 
David H. Levine 
Senior Tax Counsel  

 
DHL:wk  
3488C 


	STATE OF CALIFORNIA

