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Mr. D--- C--- 
Purchasing Coordinator 
A--- A--- 
A--- D--- M---, S.A. De C.V. 
XXXX Avenida --- ---, Suite XXX 
--- ---, CA  XXXXX 
 

July 3, 1995 

 Re: Exports 
 
Dear Mr. C---: 
 
 Your letter dated May 10, 1995, to Mr. Travis Fullwood, Professional Advisor to Board 
Member Ernest J. Dronenburg, Jr., was sent to the Board of Equalization's Legal Staff for 
response. 
 
 You ask how sales tax applies to purchases made in California for export to Mexico.  
You describe your operations at A---'s Otay Mesa Office located in California as follows: 
 

"We are exclusively set up to receive both our internal incoming and outgoing 
freight.  The freight will be received at our Freight Forwarders premises on behalf 
of A---.  We in turn will file Mexican paperwork to import it into Mexico, have 
the Freight Forwarder file the Shippers Export Declaration and coordinate the 
actual shipping of said freight." 

 
 Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless specifically exempted by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  A retail 
sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business.  (Rev. & Tax. 
Code § 6007.)  Retailers may collect sales tax reimbursement from the purchaser if the contract 
of sale provides for the reimbursement.  (Civ. Code § 1656.1.) 
 
 In responding to your inquiry it will be assumed that the incoming freight which is 
received at your freight forwarder's premises represents purchases made from California 
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retailers.  This being the case, your purchases are retail sales subject to tax unless the sale is 
subject to an exemption.  Sales and Use Tax Regulation 1620(a)(3)(C)2 (copy enclosed) 
provides that sales tax does not apply when the property is sold to a purchaser for shipment 
abroad and is shipped or delivered by the retailer to the foreign country.  The provisions in this 
regulation are based in part upon Revenue and Taxation Code section 6352 which exempts 
transactions that the U.S. Constitution prohibits the states from taxing and in part upon Revenue 
and Taxation Code section 6387 which reads: 
 

"Delivery to export packers.  There are exempted from the computation of the 
amount of the sales tax the gross receipts from sales of tangible personal property 
purchased for use solely outside this State and delivered to a forwarding agent, 
export packer, or other person engaged in the business of preparing goods for 
export or arranging for their exportation, and actually delivered to a port outside 
the continental limits of the United States prior to making any use thereof." 

 
 To be exempt under Regulation 1620(a)(3)(C)2 (the export exemption), a sale must meet 
the following three requirements:  
 

1. The property must be intended for a destination in a foreign country; 
 

2. The property must be irrevocably committed to the exportation process at 
the time of sale; and 

 
3. The property must actually be delivered to the foreign country prior to any 
use of the property. 

 
 Assuming (1) that the supplier ships the property by a carrier, forwarding agent, export 
packer, customs broker or other person engaged in the business of preparing property for export 
or arranging for its export, (2) that possession of the property does not pass to the foreign 
purchaser prior to the time the property is delivered by the supplier to the carrier, forwarding 
agent etc., and (3) that the property is shipped directly to the foreign country by the supplier 
prior to any use of the property, the sale is exempt as an export.   
 
 I am concerned, however, with your statement that A---, at its Otay Mesa office, is 
"exclusively set up to receive both our internal and outgoing freight."  This statement raises 
implications that A---, itself, might be accepting delivery of the goods prior to their entrance into 
the exportation process.  If this is the case, then the sales tax would apply to the purchases made 
by A--- in California even if A--- makes no use of the goods in this state.  This is explained in 
Regulation 1620(a)(3)(C)1 which provides that: 
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    "[S]ales tax applies when the property is delivered in this state to the purchaser 
or the purchaser's representative prior to an irrevocable commitment of the 
property into the process of exportation." 

 
 If the property is delivered to A---'s freight forwarder, who then delivers these goods to a 
port outside the continental limits of the United States without A---'s taking possession of such 
property prior to the delivery outside the United States, then sales to A--- will qualify for the 
export exemption. 
 
 If you have any further question, please feel free to write directly to this office. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Patricia Hart Jorgensen 
Senior Staff Counsel 
 

PHJ:cl 
 
Enclosure 
 
cc: Mr. Travis Fullwood 
 San Diego District Administrator 




