
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 

 

 

 
  

 
 
 

 
 

 325.1145STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

May 18, 1990 

Ms. S--- A---
Office Supervisor 
S--- P--- M---, Inc. 
XXXX --- ---
---, CA XXXXX 

S- -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. A---: 

This is in reply to your April 18, 1990 letter regarding the application of sales tax to your 
sale of a mold to C--- C--- Co., Ltd. You provided the following background: 

“We are a custom injection molder and mold maker.  Typically, our customer will 
first place an order for a mold, which we build in our tooling department.  We will 
then run a small number of samples in our production facility I order to determine 
that the mold has been built to specifications.  The samples we produce are the 
basis for billing out the mold, along with the appropriate sales tax rate.  Our 
customer will then approve the samples, and pay for the mold, including tax. 
After this happens, if the customer has ordered production parts, we will place the 
mold into full production, shipping the parts against a separate purchase order.  

“In this case, our customer, C---, placed an order for a mold, which we built and 
then shipped samples (to Japan) in March 1989.  As is customary, at that time we 
billed out the mold, including six percent (6%) sales and use tax (the appropriate 
rate for Orange County). We then remitted the tax to the State Board of 
Equalization in April 1989 on our March 1989 Sales and Use Tax Return.  After 
making some adjustments to the mold, in July 1989 we shipped some additional 
samples (to Japan).  Then in December 1989, C--- paid for the mold, including 
tax. However, at that point, we did not place the mold into full production. 
Instead, in March 1990 C--- picked up the mold from our facility and shipped it to 
Japan.” 
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C--- has claimed that a refund of sales tax is due, because the mold was never placed in 
production in the United States. 

California sales tax is imposed on retailers at the applicable percentage of the gross 
receipts from the sale of all tangible personal property sold in this state.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  We are enclosing a copy of Sales and Use Tax Regulation 1620, Interstate and 
Foreign Commerce, which provides the application of sales tax to sales of property which is 
purchased for use outside California.  Subdivision (a)(3)(C)1 of the regulation provides: 

“Sales tax applies when the property is delivered in this state to the purchaser or 
the purchaser’s representative prior to an irrevocable commitment of the property 
into the process of exportation.  It is immaterial that the disclosed or undisclosed 
intention of the purchaser is to ship or deliver the property to a foreign country or 
that the property is actually transported to a foreign country.”   

Since your letter states that C--- picked up the mold from your facility in this state and 
shipped the mold to Japan, your sale of the property to C--- occurred in this state and is subject to 
sales tax regardless that C--- later shipped the mold to Japan. 

We agree that your producing samples to test the quality of the mold is not a taxable use 
of the mold.  (Bus. Taxes Law Guide Annot. 210.0560.)  However, your not placing the mold 
into production in California has no bearing on the application of tax in this case.  In fact, if you 
had placed the mold in production prior to selling it, the tax result would be more harsh. 
Because you would have made a use of the mold prior to sale, you would owe tax on such use. 
You would then also owe use tax on your later retail sale of the mold.      

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 
Enc. 


