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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
(916) 322-3684 
 
 

October 7, 1986 
 
 
 
Dear  
 
Your August 13, 1986 letter to Tax Counsel --- has been directed to me for a response. 
You request an opinion concerning the correct application of California sales and use tax 
law.  
 

You write that --- is pursuing the possibilities of operating a photographic 
processing mini-lab and film store on board cruise ships that pick up passengers at 
California ports. As I understand the facts, --- will purchase photographic supplies from 
California retailers to be delivered to a freight forwarder in California for subsequent 
loading onto the cruise ship. ---will take delivery (possession) of the supplies once they 
have been brought on board the ship. --- will have no offices or "employees in California 
and the supplies purchased by --- will either be for resale or for its use in developing film 
and printing photographs on board the ship. All of the sales will be made in international 
waters to passengers on the cruise ship, and the usage of the supplies by will also occur in 
international waters.  
 

You also write that it is your understanding that --- can purchase from California 
vendors items for resale exempt from tax. You inquire "To what extent or under what 
circumstances would ---, purchases from California vendors be exempt if the goods will 
be used rather than resold on the cruise ship?"  
 

Revenue and Taxation Code section 6051 imposes tax on the gross receipts of 
retailers from the sale of tangible personal property in this state except where the sale is 
specifically excluded or exempted from taxation by statute. The provisions of section 
6091 provide that all gross receipts are presumed to be subject to tax until the contrary is 
established and the burden of proving that a sale is not a retail sale is upon the person 
making the sale unless he takes from the purchaser a certificate to the effect that the 
property is purchased for resale. Sales and Use Tax Regulation 1668, which interprets 
and applies the code, in pertinent part provides that any document provided by the 
purchaser to the seller will be regarded as a resale certificate if, among other specified 
elements, it contains the number of the seller's permit held by the purchaser… or in lieu 
of a seller's permit number, it contains an appropriate notation to the effect that the 
purchaser is not required to hold a seller's permit since the purchaser makes no sales in 
California. Section 6421 provides that if a purchaser certifies in writing to the seller that 



the property purchased will be used in a manner or for a purpose entitling the seller to 
regard the gross receipts from the sale as exempt… and… (subsequently) ... uses the 
property in some other manner or for some other purpose, the purchaser shall be liable for 
payment of sales tax as if he were a retailer making a retail sale of the property at the 
time of such use, and the cost of the property to him shall be deemed the gross receipts 
from such retail sale.  
 

Finally, Sales and Use Tax Regulation l620(a)(1) provides that “When a sale 
occurs in this state, the sales tax, if otherwise applicable, is not rendered inapplicable 
solely because the sale ... preceeds a movement of the property from within this state to a 
point outside its borders.” Regulation l620(a)(3)(A) provides that “Sales tax applies when 
the property is delivered to the purchaser or the purchaser's representative in this state, 
whether or not the disclosed or undisclosed intention of the purchaser is to transport the 
property to a point outside this state…” 
 

Applying the above criteria, we are of the opinion that, with regard to --- purchase 
of supplies which it intends to resell on board the cruise ship, --- can provide its 
California vendors with a resale certificate pursuant to Regulation 1668, thereby 
exempting the vendor's sales of these items from tax. On the other hand, the sale of those 
photographic supplies purchased by --- from California vendors for --- own use are 
taxable since --- takes possession of the supplies when they are delivered to --- on board 
the ship in California (Rev. & Tax. Code § 6051 and Reg. 1620(a)(3)(A).  
 

Finally, with respect to those supplies purchased from California vendors by --- 
for resale which are subsequently used rather than resold on the cruise ship, section 6421 
provides that, --- is liable for payment of the sales tax as if it were the retailer making a 
retail sale of the property at the time of the use and the cost of the supplies tor --- shall be 
deemed the gross receipts from such retail sale. ---  
 

We hope the above information is helpful. Enclosed for your review and reference 
is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1668 (Resale Certificates) and 1620 (Interstate 
and Foreign Commerce). If you have any further questions concerning this topic, please 
do not hesitate to write this office.  
 
 
 

Very truly yours,  
 
 
 
Robert J. Stipe  
Tax Counsel  

 
 
RJS:sr  
Encs.  



 
 
 
(916) 322-3684  
 
 
 

July 11, 1988 
 
 
 
Dear:  
 

On August 13, 1986, you wrote this office requesting an opinion concerning, in 
part, the circumstances under which certain purchases for resale from California vendors 
which are subsequently used by the purchaser outside of California, rather than resold, 
would be exempt from California sales and use tax. In an October 7, 1986 letter we 
responded that, pursuant to Revenue and Taxation Code section 6421, ex tax purchases 
for resale subsequently used by the purchaser were subject to tax (see enclosed).  
 

It has come to my attention that this response is partially incorrect.  
 

California Sales and Use Tax Law imposes a tax on the storage, use, or other 
consumption in this state of tangible personal property purchased from any retailer for 
storage, use or other consumption in California (Rev. & Tax. Code § 6201). Revenue and 
Taxation Code section 6009.l provides as follows:  
 

“'Storage' and ‘use’ do not include the keeping, retaining or exercising any 
right or power over tangible personal property for the purpose of 
subsequently transporting it outside the state tor use thereafter solely 
outside the state, or for the purpose of being processed, fabricated, or 
manufactured into, attached to or incorporated into, other tangible personal 
property to be transported outside the state and thereafter used solely 
outside the state.”  

 
Further, section 6094.5(b) of the Code provides that:  

 
“Any person, including any officer or employee of a corporation, who gives 
a resale certificate for property which he or she knows at the time of 
purchase is not to be resold by him or her or the corporation in the regular 
course of business is liable to the state for the amount of tax that would be 
due if he or she had not given such resale certificate. In addition to the tax, 
the person shall be liable to the state for a penalty of 10 percent of the tax or 
five hundred dollars ($500) whichever is greater, for each purchase made 
for personal gain or to evade the payment of taxes.”  

 



Applying the above, it is our opinion that property purchased in California under a 
resale certificate and subsequently used outside of California, which at the time of 
purchase was contemplated to be resold, is excluded from tax pursuant to section 6009.1. 
However, if at the time of purchase the purchaser knew that the property purchased for 
resale was not to be resold, then the purchaser is liable for tax under section 6094.5.  
 

I hope the above information is helpful. I apologize for any inconvenience our 
earlier reply may have caused.  
 
 
 

Very truly yours,  
 
 
 
Robert J. Stipe 
Tax Counsel 

 
Enc.  
cc:  Mr. Glenn A. Bystrom  
Mr. William Dunn 
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