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November 2, 1995 

 
 
 
Mr. D--- J. E---  
B--- Systems 
XXXX --- --- Court 
---, California, XXXXX 
 
 Re: Interstate Sales 
  SR -- XX-XXXXXX 
 
Dear Mr. E---: 
  
 This is in response to your letter dated September 13, 1995, in which you inquire about 
the application of California’s Sales and Use Tax Law on interstate purchases. 
 
 Although you have not stated the nature of you company’s business, a review of the 
company’s  seller’s permit reveals that B--- Systems is engaged in the business of selling 
computer hardware and canned software.  Your inquiry is based on the following scenario: 
 

“A company ships from a location within California.  The purchaser chooses the 
carrier, who picks up the merchandise and delivers it to the purchaser’s location in 
another state.  The state into which the merchandise was delivered considers the 
sale taxable in their jurisdiction.”  
  
You inquire: “Is this sale also taxable in California?” 

 
 Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless specifically exempted by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  Revenue 
and Taxation Code section 6396 provides an exemption for sales in interstate commerce.  This 
exemption is explained in subdivision (a)(3)(B) of Sales and Use Tax Regulation 1620 (copy 
enclosed): 
 

“Shipments Outside the State--When Sales Tax Does Not Apply.  Sales tax 
does not apply when the property pursuant to a contract of sale, is required to be 
shipped and is shipped to a point outside this state by the retailer, by means of: 
 
   “l.  Facilities operated by the retailer or 
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   “2.  Delivery by the retailer to a carrier, customs broker or forwarding 
agent whether hired by the purchaser or not, for shipment to such out-of-
state point.  As used herein the term ‘carrier’ means a person or firm 
regularly engaged in the business of transporting for compensation 
tangible personal property owned by other persons, and includes both 
common and  contract carriers.  The term ‘forwarding agent’ means a 
person or firm regularly engaged in the business of preparing property for 
shipment or arranging for its shipment.  An individual or firm not 
otherwise so engaged does not become a ‘carrier’ or ‘forwarding agent’ 
within the meaning of this regulation simply by being designated by a 
purchaser to receive and ship goods to a point outside this state ....” 
 

Regulation 1620(a)(3)(A) cautions that regardless of the intent to deliver the property outside of 
this state, “tax will apply if the property is diverted in transit to the purchaser or his 
representative in this state or for any other reason is not delivered outside this state.”   
 
 For purposes of this opinion, we assume that neither the purchaser nor its agent or 
representative will take possession or control of the tangible personal property in this state.  We 
also assume the purchaser hires a common carrier to take delivery of the merchandise in 
California, the purchaser is not a resident of California, and the merchandise is purchased for use 
outside of California.  The two requirements of the interstate exemption are: the contract of sale 
must require shipment outside of California, and the property must be shipped outside of 
California without the purchaser or its agent or representative taking possession or control of the 
property in California.  When a common carrier transports the property outside of California, 
either party can hire the carrier.  Thus, the transaction as posed in your letter satisfies this 
condition of the exemption.  You have not stated, however, whether the contract of sale requires 
the merchandise to be shipped out of state.  If the shipment outside of the state is pursuant to a 
contract provision requiring the shipment, the transaction posed in your letter would be exempt 
from sales tax. 
 
 If we can answer any other questions please feel free to write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Patricia Hart Jorgensen 
Senior Staff Counsel 
 

PHJ:cl 
Enclosure  (Regulation 1620) 
 
cc: San Diego District Administrator 


