
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

 325.0520STATE OF CALIFORNIA 
 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 


October 30, 1956 

Mr. J--- C. S---
Attorney at Law 
XXX --- --- --- Boulevard 
--- --- XX, California 

Dear Mr. S---: 

In your letter of September 29 you requested a ruling on the applicability of the sales tax to 
charges made by a printer on the following facts: 

1. a mail order house places an order with a local printer for the printing of advertising 
booklets; 

2. the finished booklets are delivered to your client, a mailing concern, for mailing in 
accordance with a mailing list previously provided by the mail order house; 

3. many of the booklets are to be mailed out-of-state. 

It is our opinion that all of the printer’s charges, including the charges for booklets which are 
to be ultimately mailed out-of-state, are subject to sales tax.  The delivery of the booklets to your 
client constitutes a local delivery to an agent of the buyer which results in the passage of title to 
tangible personal property to a purchaser in this State.  We do not believe that the mailing concern 
qualifies as a forwarding agent under Ruling 55 A-1-(c)-(3).  This section refers to handlers of 
freight who receive property from various customers and consolidate them for shipment.   

The printer delivered the property to the mailing concern on the instructions of the mail 
order house and thereby fulfilled his contract.  The mailing concern received the property as the 
agent of the mail order house in accordance with a contract with said mail order house to stuff and 
mail said property.   

Whether your client bills the printer who in turn bills the mail order house or the mail order 
house is billed direct will not affect a change in the taxability of this transfer of title unless the 
mailing concern is a subcontractor responsible to the printer.   
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We are aware of no federal cases which have gone so far as to hold that when manufactured 
property is forwarded to an agent of the buyer’s for further handling and then shipped by the agent 
to an out-of-state point that the sale by the manufacturer would be considered to have occurred in 
interstate commerce. 

Upon reading the case of Michigan-Wisconsin Pipe Line v. Calvert, 347 U. S. 157, we do 
not feel that the incident which was being taxed is analogous to the incident here involved.  In that 
case the State of Texas attempted to impose a tax on the privilege of gathering gas.  The court did 
not say that the privilege could not be subjected to taxation but only that when the gathering of gas 
was the first step in the interstate transmission would the tax violate the Commerce Clause of the 
Constitution.  To make our situation come within that case it would be necessary to find that the tax 
was imposed on a carrier for accepting property which he is to transport in interstate commerce. 
Such is not the case.   

In conclusion it is our opinion that the sale is complete when the booklets are delivered to 
the mailing concern. The taxable event has occurred prior to the entrance of the property into 
interstate commerce.  We would like to point out that Ruling 55, paragraph A-1-(f), is not pertinent 
since it relates to foreign commerce which commerce is afforded a broader exemption from local 
tax than is interstate commerce. 

If we may be of further assistance, please advise.   

Very truly yours, 

Bill Holden 
Associate Tax Counsel 

JJD:rc 

cc: Los Angeles – Compliance 


