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STATE BOARD OF EQUALIZATION 

July 2, 1996 

Re: Use Tax Determination  
Boat Name:  
Accoun t No.  
U.S. Coast Guard Documentation No.  

 
 
Dear Mr.  
 

This is in response to your letter of March 21, 1996, in which you inquire of the 
application of use tax to your purchase of a yacht, now named XY. 
 

The facts surrounding the purchase and subsequent events following that purchase 
of XY are listed in your letter as follows:  
 

1. Boat was purchased in South Carolina on October 28, 1994, with 
intent to travel outside U.S. waters.  

 
2. Boat was kept and used in South Carolina until it was determined 

that a refit was necessary to make the boat seaworthy and safe for 
extended sea voyages.  

 
3. A major refit was needed to· prepare boat for safe ocean travel, so 

boat was moved to a more convenient port at which to perform the 
work (Long Beach, California) in proximity to Phoenix, Arizona.  

 
4. The boat was documented in Long Beach, California because that 

is the U.S. Coast Guard Regional Office for residents of Phoenix, 
Arizona. This has no bearing upon where boat would be kept.  

 
5. Owners are residents of Phoenix, Arizona and intend to remain so.  

 
6. Boat arrived in California at Long Beach Marina Shipyard on 

February 7, 1995 - 102 days after the purchase date.  
 

7. On February 13, 1995, before the refit work could be started, a 
power boat next to XY burned to the waterline and XY suffered 



$45,000 in damage. The refit could not be performed and the boat 
could not leave U.S. waters."  

 
You provided a copy of an invoice for repairs to XY which were completed in 

Long Beach California on February 8, 1995. You also included a copy of an invoice for 
marine space rental which indicates the yacht was moored at --- South Carolina for the 
months of November and December 1994 and January 1995. Lastly, you included a 
certificate of documentation issued by the United States Coast Guard on the vessel at Los 
Angeles-Long Beach, California on August 2, 1995.  
 

Use tax applies to the storage, use, or other consumption in this state of tangible 
personal property purchased from a retailer for use in California. (Rev. & Tax. Code §§ 
6201, 6401.)  
 

Subdivision (b) (3) of Regulation 1620, a copy of which is enclosed, explains 
when property is regarded as .having been purchased for use in California as follows:  
 

"Property purchased outside of California which is brought into California 
is regarded as having been purchased for use in this state if the first 
functional use of the property is in California.  
 
"When the property is first functionally used outside of California, the 
property will nevertheless be presumed to have been purchased for use in 
this state if it is brought into California within 90 days after its purchase, 
unless the property is used or stored outside of California one-half or more 
of the time during the six-month period and immediately following its 
entry into this state. Prior out-of-state use not exceeding 90 days from the 
date of purchase to the date of entry into California is of a temporary 
nature and is not proof of an intent that the property was purchased for use 
elsewhere. Prior out-of-state use in excess of 90 days from the date of 
purchase to the date of entry into California, exclusive of any time of 
shipment to California, or time of storage for shipment to California, will 
be accepted as proof of an intent that the property was not purchased for 
use in California.  
* Note: note changes to Reg 1620 SPJ 12/24/01 and later changes SPJ 
4/18/03 
 
"For purposes of this subparagraph 'functional use' means use for the 
purposes for which the property was designed."  

 
 

If you used the vessel outside California for more than 90 days prior to its first 
entry into California, exclusive of time of shipment and time of storage for shipment to 
California, you will not be presumed to have purchased the vessel for use in California, 
and use tax will not apply. Although you indicate that you "used" the yacht following 
your purchase in South Carolina on October 28, 1994 up until you brought it into 



California, you have not described the facts regarding such use. We therefore are unable 
to determine whether you would be regarded as having used the vessel outside California 
for more than 90 days prior to the vessel's first entry into California, exclusive of time of 
shipment and time of storage for shipment.  
 

If you are not regarded as having used the vessel outside California more than 90 
days prior to its entry into this state, you will be presumed to have purchased the vessel 
for use in this state and will owe use tax, unless you can establish that the vessel was used 
or stored for one-half or more of the time during the six-month period immediately 
following it entry into this state (which was apparently on February 7, 1995). The fact 
that the yacht remained in California for repairs longer than expected due to the 
accidental burning is not relevant to the determination whether you are regarded as 
having purchased the vessel for use in California.  
 

If you have questions regarding what type of documentation you need to present 
to establish that you did not purchase the vessel for use in California, or you have other 
questions regarding this transaction, please contact the Consumer Use Tax Section of the 
Board, 450 N Street MIC:37, P. O. Box 942879, Sacramento, CA, 94279-0037, 
telephone: (916) 445-9524.  
 
 
 

Yours very truly,  
 
 
 
Anthony I. Picciano  
Tax Counsel 

 
 
AIP:cl  
 
Enclosure (Reg. 1620)  
 
cc:  Out-of-State District Administrator  

Ms. Oveta L. Riffle (MIC:37)  
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