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Mr. C--- J--- W--- 
W--- & C--- 
Attorneys at Law 
XXXX --- --- --- Drive, Suite XXX 
--- ---, CA  XXXXX 
 
 Re: D--- L--- 
 

October 21, 1996 

Dear Mr. W---: 
 
 This is in response to your request for an opinion regarding the application of California 
use tax to D--- L---’ (“L---”) purchase of a yacht from Bertram Manufacturing in the state of 
Florida. 
 
 You state that L--- is purchasing a vessel from Bertram Manufacturing in the state of 
Florida.  L--- will pay for the vessel in Florida, and Bertram will deliver the vessel to L---, or his 
agent, in Florida.  After the purchase, L--- may use the vessel in Florida for a short period of 
time, possibly as little as 14-21 days.  L--- will then have the vessel broken down in Florida and 
shipped by a licensed carrier to California.  Upon arrival in California, a third party (independent 
of L---) will, for a fee paid by L---, reassemble the vessel.  Upon that reassembly, L--- will have 
the vessel placed into the ocean at San Diego, California and the vessel will then be voyaged to 
Mexico for a minimum of 4 to 5 months of continuous usage in Mexican territorial waters. 
 
 You inquire as to whether the transaction will be subject to California use tax under the 
“6 month test” as long as the yacht, after arriving in California for reassembly is “used or stored 
outside of California one-half or more of the time during the six-month period immediately 
following its entry into this state.” 
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 Revenue & Taxation Code section 6201 imposes a use tax on the storage, use or other 
consumption in this state of tangible personal property purchased from any retailer.  Regulation 
1620(b)(3) explains when property purchased outside California is regarded as purchased for use 
in California: 
 

“[P]roperty purchased outside of California which is brought into California is 
regarded as having been purchased for use in this state if the first functional use 
of the property is in California.  When the property is first functionally used 
outside California, the property will nevertheless be presumed to have been 
purchase for use in this state if it is brought into California within 90 days after its 
purchase, unless the property is used or stored outside of California one-half or 
more of the time during the six month period immediately following its entry into 
this state.... 
 
“For purposes of this subparagraph ‘functional use’ means use for the purposes 
for which the property was designed.” 

 
 You state that the yacht will be purchased in the state of Florida and may be used in the 
state of Florida for as little as 14-21 days.  We understand this to mean that the first functional 
use of the yacht will be outside California, and that the yacht will be brought into California 
within 90 days after its purchase, exclusive of any time of storage for shipment to California.  It 
appears from your letter that you misunderstand the 90 day test.  The 90 day test only applies to 
the period before the yacht enters California. 
 
 Since the yacht enters California within 90 days of purchase, it is presumed to be 
purchased for use in California.  Tax applies unless Mr. L--- overcomes that presumption.  The 
manner in which the presumption can be overcome is by showing that the yacht will be used 
outside of California one-half or more of the time during the six month period immediately 
following its entry into California.  You state that after the yacht is reassembled in California, it 
will be placed in the ocean at San Diego and will then be voyaged to Mexico for a minimum of 4 
to 5 months of continuous usage in Mexican territorial waters.  Although you do not specify the 
amount of time the yacht will be in California prior to leaving California waters, for purposes of 
this opinion, we assume that the yacht will be in California no more than one month prior to 
departing California waters for Mexico.  Based on this assumption, the yacht will be used 
outside California for at least four months during the 6 months immediately following its entry 
into California.  As such, Mr. L--- will overcome the presumption that he purchased the yacht for 
use in California and use tax will not apply.  We also note that you state that your client may use 
the yacht in Florida for a short period of time before arriving in California.  If your client does 
not use the yacht in Florida and the yacht is first functionally in used in California, the yacht will 
be considered to be purchased for use in California and will be subject to California use tax 
measured by the sales price of the yacht. 
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 This opinion is based on the facts stated in your letter and the assumptions made above.  
If our assumptions are incorrect, this opinion does not apply.  If such is the case and you wish an 
opinion applicable to the actual facts of the transaction, please write again and describe the 
transaction with specificity. 

 
Yours very truly, 
 
 
 
Charlotte Chyr 
Tax Counsel 
 

CC:cl 
 
 
cc: --- --- District Administrator 




