
 
 
 
 

 

 
 
 
 

 
 

   

 
 

 
 

  
 
 
 

  

 

 
 

 
 

 
 
 

  

  
 

 

315.0768STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
916/ 445-6493 

  May 1, 1984 

Mr. A--- H---

Controller 

S--- Inc. 

XXX --- Way 

---, CA XXXXX SY -- XX XXXXXX 


Dear Mr. H---: 

Your letter of April 2, 1984, has been referred to me for reply.  You ask our opinion as to the 
correct application of tax to the sale of you “service/supply kit.” 

We understand that your firm sells photocopy machines and related services and supplies. 
For a lump-sum price, you also sell an optional service/supply kit.  The kit is optional when sold 
with the copier, and the customer can buy additional kits at a later time.  The kit consists of all the 
service and supplies, except paper, that is necessary to run the copier for a fixed number of copies. 
Apparently, you are able to estimate the amount of supplies required to produce a certain number of 
copies, and the customer is furnished that amount upon purchase of the kit.  You initially load the 
customer’s copier and leave the balance of the supplies with the customer.  If any additional 
supplies are needed under the particular service/supply agreement, the customer receives them at no 
additional charge.  The amount of “service” required to maintain the machine for the required 
number of copies under the agreement is not determinable at the time the kit is purchased. 
Presumably, the “service” you provide under the service/supply kit consists of the furnishing of 
labor and materials (i.e., parts) necessary to maintain the copier for the required number of copies.   

In our view, the sale of the service/supply kit is a sale of both an optional maintenance 
service contract and tangible personal property for a lump-sum price.  As provided under Sales and 
Use Tax Regulation 1546(a) (copy enclosed), charges for repair labor or services are not subject to 
tax. Subsection (b)(3)(C) of this regulation further provides that if the repair work is performed 
under an optional lump-sum maintenance contract providing for the furnishing of parts, materials, 
and labor necessary to maintain the property, the repairer is regarded as the consumer of the parts 
and materials furnished.  Accordingly, a charge for an optional maintenance contract is nontaxable. 
In a situation where both taxable and nontaxable items are sold for a single price, an allocation 
between the taxable and exempt charges should be made.  Therefore, with regard to future sales of 
the service/supply kit, you must segregate on the invoice to your customer and in your records the 
fair retail selling price of the supplies initially furnished under the contract from the charges for the 
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optional maintenance contract.  Tax only applies to the fair market value of supplies initially 
furnished to the customers under the service/supply agreement.  Since you are considered the 
consumer of the parts and materials under the maintenance contract to repair the copier, the sale of 
such items to you is subject to tax.   

With regard to past sales of the service/supply kits, we suggest that you file a claim for 
refund with the Board on taxes paid with respect to the portion of the lump-sum charges for the 
optional maintenance contract.  The amount which is subject to a refund is determined as above, i.e., 
the lump-sum charge for the kit less the fair market value of the supplies furnished to the customer.   

If you have any additional questions, please write this office. 

Very truly yours, 

Charles J. Graziano 
Tax Counsel 

CJG:ba 


