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January 28, 1994 

 

K--- D. M---, Tax Manager 
T--- P--- Co. 
c/o Tax Department 
XXXX --- --- ---
--- ---, CA XXXXX 

Re: 	 Application of Tax 
   Regulations 1546/1655 
   Various Issues 

Third Party Service Repair Contracts

   SY -- XX-XXXXXX 
Dear Ms. M---: 

This is in response to your facsimile dated November 19, 1993, containing a number of 
questions regarding the application of sales and use tax to third party service/repairs that you 
perform for your customers.  In your letter, you state: 

“Our company performs third party service/repair calls for customers. 
These customers hire us because they do not have any employees located in the 
state where the work is done. 

“An example would be one of our customers located in TN.  They have 
customers throughout the US, however, they do not have any employees or 
property in any state other than TN. Therefore, when their customers need any 
work done outside the state of TN, they hire our company to handle the job.”   
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You have listed various issues which we discuss below. 

Third/Party Service Repair Contracts - General Discussion 

You indicate that your customers who are located outside of this state and do not have 
any employees in California hire T--- to perform third party repairs for their products that are 
located in California. You do not indicate what items are being repaired or explain the terms of 
your contracts with your customers.  We assume that you are hired to perform repairs on 
products that are covered by some type of maintenance agreement.  We further assume that you 
charge your customers based on each repair job, and that you do not perform repairs pursuant to 
maintenance agreements between you and your customers.   

The rules applicable to your repairs are set forth in Regulation 1546(b)(1) and (b)(2): 

“(1) If the retail value of the parts and materials furnished in connection 
with repair work is more than 10 percent of the total charge, or if the repairman 
makes a separate charge for such property, the repairman is the retailer and tax 
applies to the fair retail selling price of the property. 

“If the retail value of the property is more than 10 percent of the total 
charge, the repairman must segregate on the invoices to his customers and in his 
records the fair retail selling price of the parts and materials from the charges for 
labor of repair, installation, or other services performed.  “Total charge” means 
the aggregate of the retail value of the parts and materials furnished or consumed 
in making the repairs, charges for installation, and charges for labor of repair or 
other services performed in making the repairs, including charges for in-plant or 
on-location handling, disassembly and reassembly.  It does not include pick-up or 
delivery charges. 

“If the retailer does not make a segregation, the retail selling price of the 
parts and materials will be determined by the board based on information 
available to it. 

“(2) If the retail value of the parts and materials furnished in connection 
with the repair work is 10 percent or less of the total charge, as defined in (b)(1) 
above, and if no separate charge is made for such property, the repairman is the 
consumer of the property, and tax applies to the sale of the property to him.” 
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Thus, assuming you separately state your charges for the parts or the retail value of the 
parts you furnish in connection with the repairs is over 10 percent of your total charge, you are 
regarded as selling the parts to your customer.  If that sale is at retail, you owe sales tax 
measured by your charges for the parts (or the retail value of the parts if you make no separate 
charge). Your charges for repair labor are not subject to sales tax.  If your sale of the parts is for 
resale, no tax applies to your charges. 

A person obligated under an optional maintenance agreement to furnish parts, materials, 
and labor necessary to maintain the property is the consumer of such parts and materials. 
(Regs. 1546(b)(3)(C), 1655(c)(3).)  Thus, if your customers contract for your repairs because 
they are obligated pursuant to optional maintenance agreements, they are consumers of the parts 
you sell, meaning that your sales of parts to them are at retail.  Sales tax applies to your charges 
for those parts. 

A person obligated to furnish parts, materials, and labor necessary to maintain the 
property under a mandatory maintenance agreement is regarded as the retailer of the parts 
furnished and may purchase such parts for resale.  (Regs. 1546(b)(3)(B), 1655(c)(2).) Thus, if 
your customers contract for your repairs because they are obligated pursuant to mandatory 
maintenance agreements, they are the retailers of the parts they purchase from you, meaning that 
your sales of the parts to them are nontaxable sales for resale. 

Subdivision (b)(3)(A) of Regulation 1546 and subdivision (c)(1) of Regulation 1655 
explain the difference between mandatory maintenance agreements (including mandatory 
warranties) and optional maintenance agreements (including optional warranties).  Copies of 
these regulations are enclosed. 

Transportation Charges 

Transportation charges are excluded from the measure of tax under certain conditions. 
You do not indicate whether the freight charges you mention are for delivery by common carrier 
or your own facilities. Regulation 1628(a) explains the application of tax when the 
transportation is by common carrier.  Regulation 1628(b)(2) describes when certain charges for 
delivery by a retailer’s own facilities are nontaxable.  Sales and Use Tax Regulation 1628 
provides in part: 

“(a) TRANSPORTATION BY CARRIER. Except as provided in paragraph (c) 
below, in the case of a sale, whether by lease or otherwise, tax does not apply to 
‘separately stated’ charges for transportation of property from the retailer’s place 
of business or other point from which shipment is made ‘directly to the 
purchaser,’ provided the transportation is by other than facilities of the retailer, 
i.e., by United States mail, independent contract or common carrier.  The place 
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where the sale occurs, i.e., title passes to the customer or the lease begins, is 
immaterial, except when the property is sold for a delivered price or the 
transportation is by facilities of the retailer, as explained in (b) below.  The 
amount of transportation charges excluded from the measure of tax shall not 
exceed the cost of the transportation to the retailer. 

“Transportation charges will be regarded as ‘separately stated’ only if they are 
separately set forth in the contract for sale or in a document reflecting that 
contract, issued contemporaneously with the sale, such as the retailer’s invoice. 
The fact that the transportation charges can be computed from the information 
contained on the face of the invoice or other document will not suffice as a 
separate statement.  If a separately stated charge is made designated ‘postage and 
handling’ only that portion of the charge which represents actual postage may be 
excluded from the measure of tax. 

“Property will not be considered delivered ‘directly to the purchaser’ if it is 
shipped to the retailer, to the retailer’s agent or representative, or to anyone else 
acting in the retailer’s behalf. Any separately stated charges by the retailer for the 
transportation of property to, rather than from, the retailer’s place of business, or 
to another point from which the property will then be ‘delivered directly to the 
purchaser,’ are included in the measure of tax.  Such charges represent incoming 
freight and are taxable as part of the cost of the property sold by the retailer. 

“.... 

“(b)(2) IN GENERAL. Except as provided in paragraph (c) below, when 
transportation is by facilities of the retailer or the property is sold for a delivered 
price, tax applies to charges for transportation to the purchaser, unless (a) the 
transportation charges are separately stated, (b) are for transportation from the 
retailer’s place of business or other point from which shipment is made directly to 
the purchaser, and (c) the transportation occurs after the sale of the property is 
made to the purchaser.  When the sale occurs before the transportation to the 
purchaser commences, the tax does not apply to separately stated charges for the 
transportation. The amount that may be excluded from the measure of the tax 
cannot exceed a reasonable charge for transportation by facilities of the retailer or 
the cost of transportation by other than facilities of the retailer.” 
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Two conditions for transportation charges to qualify as nontaxable which are applicable 
in all cases are that the charge be for final transportation of the property directly to the purchaser 
and that the charge be separately stated to the purchaser.  Transportation charges are not 
“separately stated” unless they are specifically set forth in the contract of sale or in a document 
reflecting the contract such as an invoice. Without more information about your freight charges, 
we are unable to determine whether they may be excluded from the measure of tax.  

Sales to the Government 

You ask whether T--- should be collecting and submitting tax when the customer is the 
federal government, state government or a commercial business.  There is no exemption from 
sales or use tax for sales of property to persons who consume that property in the performance of 
contracts with the United States (such persons are commonly referred to as United States 
contractors). When a seller sells tangible personal property to a person who will consume that 
property in the performance of a contract with the United States, that sale is subject to sales or 
use tax. Additionally, there is no exemption from sales or use tax for persons who sell tangible 
personal property in California to state governments.   

Although a person’s sales of tangible personal property directly to the United States are 
exempt from sales tax  (Rev. & Tax. Code § 6381.), this exemption does not apply here since 
you will not be making any sales to the United States.  Rather, your sales of property furnished 
in making your repairs will be subject to sales tax, measured by your charges for such property 
(or the retail value thereof), unless your sale is a sale for resale. 

As discussed above, you are regarded as making sales for resale of property that you sell 
to persons who are obligated to furnish such property under a mandatory maintenance 
agreement.  Your sales of property (as part of your repairs) to such persons would not be subject 
to tax without regard to the identity of those persons’ customers.  On the other hand, as also 
discussed above, you are regarded as making taxable retail sales when you sell property (as part 
of your repairs) to persons who are obligated to furnish such property under an optional 
maintenance agreement.  Again, this is true without regard to the identity of the person covered 
by the optional maintenance agreement, whether the federal government, a state government, or 
a commercial business. 

Resale Certificates Issued by Businesses not holding a California Sellers permit. 

You also inquire about accepting resale certificates from your customers even though 
they do not have California seller’s permits and would state that on their certificates.  If a 
purchaser is not required to hold a seller’s permit because the purchaser makes no sales in this 
state, the purchaser may issue a resale certificate which includes an appropriate notation to that 
effect in lieu of a seller’s permit number (Reg. 1668(b)(1)(C)).  Since your customers do not 
make any sales in California, you may accept their timely and valid resale certificates which 
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contain that explanation in lieu of a seller’s permit number if you do so in good faith.  Under the 
specific circumstances of this case, the resale certificate should state the specific basis for 
regarding the parts as purchased for resale (e.g., furnished pursuant to a mandatory warranty). 
Of course, if you have reason to know that such explanation is not correct, you would not be 
regarded as accepting the certificate in good faith. 

If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

Gerald Morrow 
Tax Counsel 

Enclosures: Regulations 1546, 1614, 1628, 1655 and 1668 

cc: 	 --- --- - District - Administrator 

--- --- - District Administrator 





