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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 

June 6, 1975 
 

Gentlemen: 
 
  This is in response to your letters of April 14 and May 13, 1975, which were 
directed to Mr. W. D. Flynn of our Santa Ana Office.  As Mr. Flynn advised you, your letters were 
forwarded to this office for response. 
 
  As we understand the facts your company furnishes designers, draftsmen, and 
engineers on an hourly basis.  You received a stipulated hourly fee for their services plus 
employment taxes, etc. 
 
  The client furnishes all of the tangible personal property except individual tools 
required for the job that a specific person may bring with him.  The drawing or product of the work 
is created by the client supervising the person you furnish with the desired abilities.  The work is 
performed at the client’s place of business during normal working hours the same as any other 
employee of the client.  The working hours would vary depending on the client’s request. 
 
  Although the California sales tax may apply in instances where work is performed 
for a consumer even though all materials may be supplied by the consumer and the person 
performing the work may provide labor only, we are of the opinion that this rule would not apply in 
this case.  [See Regulation 1526 “Producing, Fabricating and Processing Property Furnished by 
Consumers—General Rules,” copy enclosed for your reference.] 
 
  It has been the position of this Board in the past that where a company provides only 
workers to an independent business, without furnishing the place of work, any supervision of the 
worker or any materials, tools, equipment or supplies used in performing the work, and the payment 
for the work is based merely on an hourly rate for the labor, the workers furnished will be 
considered “special employees” of the business to whom they are furnished and the furnisher will 
not be considered as producing, fabricating, or processing consumer furnished tangible personal 
property within the meaning of Section 6006(b) of the Revenue and Taxation Code.  Typically we 
have recognized the application of this principle in the situation where a company has secured 
temporary help from a firm which specialized in providing such help. 
 
  In the case before us it appears that the designers, draftsmen, and engineers supplied 
by you to your clients work under the direction and control of the clients.  Accordingly, we are of 
the opinion that tax will not apply to your charges to your clients.  It is immaterial in this case that 
the designers and draftsmen may bring with them some of the tools required to perform a specific 
job. 
        Very Truly yours, 
 
        Gary J. Jugum 
        Tax Counsel 
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