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 This is in response to your January 16, 1997 memorandum to Mr. David Levine asking how 
tax applies on lump sum charges made by a body and paint shop for miscellaneous materials both 
installed and consumed in the course of performing repair work.   
 
 You provide the following summary of the taxpayer’s operations: 

 
“[T]he taxpayer purchases materials which are not installed during repair 
operations and pays sales tax reimbursement on the purchase thereof.  The 
taxpayer includes a miscellaneous materials charge on customer invoices for such 
 materials and collects tax thereon.  The miscellaneous materials charge is based 
on an hourly labor rate and represents the use of rented shop rags, small amounts 
of lubricants, adhesives, paper products, abrasives, cleaners, masking tape, 
masking paper, and other materials during repairs.  In a telephone conversation 
with a member of my staff, Mr. T--- M--- further explained that certain items such 
as lubricants, adhesives, and nuts and bolts, are installed on trucks during repair 
operations and included in the miscellaneous materials charge.  The taxpayer 
purchases the lubricants, adhesives, and nuts and bolts for resale.” 

 
Discussion
 
 Sales tax is imposed on a retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible personal 
property inside this state unless an exemption otherwise applies.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  
When sales tax does not apply, use tax is imposed on the sales price of property purchased from 
a retailer for the storage, use, or consumption of property inside this state.  (Rev. & Tax. 
Code §§  6201, 6401.)  A person performing repairs is the retailer of parts and materials 
furnished with the repair where the retail value of the parts and materials is more than ten 
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percent of the total charge, or where the repairer makes a separate charge for the property.  
(Reg 1546(b)(1).)  A repairer is the consumer of such property where the retail value of the parts 
and materials is ten percent or less of the total charge and no separate charge is made for the 
property.  (Id.)  
 
 We understand that the taxpayer makes a separate charge for parts and materials on 
customer invoices as part of its truck repair services.  Pursuant to Regulation 1546, tax applies 
on the retail value of the parts and materials it furnishes to its customers.  The key to this case, 
however, is determining whether (and what) the taxpayer actually sells to its customer and what 
(if anything) the taxpayer consumes in the course of providing its repairs.  The taxpayer must 
report and pay sales tax on its sales of parts and materials to customers.  A charge that is not for 
the sale of tangible personal property is not subject to tax.  If the taxpayer consumes any parts 
and materials in performing repairs rather than selling them, sales tax applies on the sale of that 
property to the taxpayer or use tax applies on the purchase price of such property.  The taxpayer 
is collecting excess tax reimbursement to the extent it collects an amount as “sales tax” for 
materials that it consumes in the course of providing repairs or does not otherwise sell to its 
customers.  (See Reg. 1700.)   
 
 As relevant here, a sale contemplates the transfer of title or possession to tangible 
personal property for a consideration.  (Rev. & Tax. Code § 6006(a).)  Title to tangible personal 
property passes no later than the time a taxpayer completes its responsibilities with respect to 
physical delivery of that property.  (Cal. U. Com. Code § 2401.)  Under the taxpayer’s 
circumstances, a sale occurs when it transfers physical possession of tangible personal property 
which was separately itemized on that customer’s repair invoice.  The transfer of possession of 
this property probably occurs at the time a customer picks up its vehicle after completion of the 
repairs by the taxpayer.   
 
 The taxpayer appears to transfer possession to only some of the tangible personal 
property listed above.  Items such as lubricants, adhesives, nuts and bolts which are actually 
installed on to a customer’s vehicle are sold to that customer since physical possession of these 
items is transferred to the customer and the taxpayer separately itemizes its charges for these 
items.  Tax applies on the sale of these items and the taxpayer may purchase this property for 
resale.  (The taxpayer may alternately take a tax-paid purchases resold deduction pursuant to 
Regulation 1701 where it previously paid tax or tax reimbursement when purchasing the 
property it resells to its customers.)  Physical possession to the remaining items such as shop 
rags, paper products, abrasives, cleaners, masking tape and paper does not appear to be 
transferred to the customer.  These items are instead used (and not sold) by the taxpayer in 
performing the repairs and body work provided there is no provision in the taxpayer’s invoice 
passing title to these items to the customer prior to any use.  (We assume there is no such title 
passage clause in the taxpayer’s invoices for purposes of this opinion.)  The taxpayer must self-
report use tax on these items if tax was not reported and paid to the Board on the sale of these 
items to the taxpayer. 
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 Based on the above analysis, we agree with your conclusion that the taxpayer may only 
collect sales tax reimbursement on that portion of its charge which represents the sale of parts 
and materials actually installed on repaired trucks.  A portion of Annotation 315.0030 (5/26/77) 
is consistent with this position: 
 
“Items purchased and used by the body shops such as masking tape, thinner and the like are not 
regarded by the Board as items sold by the repairer and, accordingly, the repair shop should not 
charge tax to its customers.  As a consumer of such materials, the body ship is guilty of a 
misdemeanor under the Sales and Use Tax Law when ‘tax’ or ‘tax reimbursement’ is charged to 
the customers.  Such charges will be regarded as excess tax reimbursement and will have to be 
refunded to the customers or they will be retained by the Board. 
 
“....” 
 
 If you have any further questions, please write again.  
 
 
 
WLA:rz 
        


