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Executive Director
Ms. A--- C--- 
T--- 
XXXX --- Avenue 
--- ---, CA  XXXXX 
 
 Re: T---, Inc. 
  SR -- XX-XXXXXX 
 
Dear Ms. C---: 
 
 This is in response to your letter dated November 25, 1996 regarding the applicability of 
tax to T---, Inc.’s (“T---”) labor charges connected with changing a motherboard or adding 
memory to a computer.  You state: 
 

“We would like to determine whether we should not collect sales taxes on labor 
pertaining to computer upgrades.  Up to now we have been collecting sales tax on 
labor when we upgrade a computer such as changing the motherboard from 486 to 
586, or adding memory, etc....” 

 
 California imposes a sales tax on retailers, measured by gross receipts, for retail sales of 
tangible personal property in this state.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  “Gross receipts” mean the 
total amount of the sale without any deduction on account of the cost of materials used, labor or 
service cost, or any other expense.  (Rev. & Tax. Code § 6012.) 
 
 We assume that T--- changes the motherboard of, or adds memory to, used computers 
that are owned by its customers.  We further assume that the motherboard or additional memory 
merely upgrades the used computer by increasing its existing memory, and does not refit the 
computer for a use different from which it was originally produced.  If such is the case, the 
charge for the motherboard or additional memory furnished to the customer is taxable.  (BTLG 
Annot. 315.0055 (4/13/92).)  Tax, however, does not apply to the charge for labor to install the 
motherboard or additional memory.  (Id.) 
  
 If T--- installs the motherboard or additional memory into a used computer, and then 
makes a retail sale of the upgraded computer, our conclusion would be different.  The charge for 
labor to install the motherboard or additional memory is a cost incurred to prepare the computer 
for sale, and is therefore included in gross receipts.  The charge for the motherboard or additional 
memory is also included in gross receipts as a cost of the materials used.  Accordingly, the entire 
charge for the used computer is taxable.  
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 This opinion is based on the facts presented in your letter and the assumptions made 
above.  If our assumptions are incorrect, this opinion does not apply.  If such is the case and you 
wish an opinion applicable to the actual facts of the transaction, please write again and describe 
the transaction with specificity. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Charlotte Chyr 
Tax Counsel 
 

CC:cl 
 
cc: Culver City District Administrator 
 
 
    
 
 
       


