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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
 

June 4, 1976 
 
 
 
Gentlemen: 
 
 This is in response to your letter of April 21, 1976, which was addressed to ---. 
Your letter was referred to the undersigned for reply.  
 

You have raised the question as to how --- may comply with Regulations 1546 
and 1700 of the California State Board of Equalization. Particularly, your question 
concerns the manner of reporting sales tax and collecting sales tax reimbursement from 
customers in instances where repair work is done. The regulations referred to have 
recently been amended to take into consideration principles enunciated by the California 
Supreme Court to the effect that retailers may not, for their own convenience, collect 
sales tax reimbursement from their customers on charges which are not properly subject 
to tax. 

 
Our Regulation 1546, “Installing, Repairing, Reconditioning in General,” 

provides that if the retail value of parts and materials furnished in connection with 
repairman must segregate on the invoices to his customers and in his records the fair 
retail selling price of the parts and materials from the charges for labor of repair, 
installation or other services performed. The repairman is prohibited, pursuant to 
Regulation 1700, “reimbursement for Sales Tax,” from collecting sales tax 
reimbursement applicable to the portion of the total charge which represents repair or 
installation labor would constitute excess sales tax reimbursement. 

 
If the retail value of the parts and materials furnished in connection with repair 

work is 10 percent or less of the total charge and if no separate charge is made for such 
property, the repairman is the consumer of the property and tax applies to the sale of the 
property to him. Note that the repairman is not necessarily required to pay use tax on the 
cost of parts if the value of the parts is 10 percent or less of the total charge. The 
repairman is required to pay such use tax only if no separate charge is made for the 
property.  

 
We understand that --- maintains, and also furnishes to its dealers, a schedule of 

charges to be made, depending on the complexity of the repair work determines the 
category in which the repair falls. The clerk who prepares the billing refers to the chart to 
determine the charge and then adds the California tax based on the total charges where 
applicable to those customers other than dealers. 

 



Statistics are not presently available relative to the value of parts used in repairs 
by type of camera or type of repair. However, statistics are available as to the value of 
chargeable repair by type of repair, i.e., minor, general, major, or maximum. 

 
--- proposes to cease its present practice of computing tax on the total invoice 

price. This change of policy is in accordance with our regulations.  
 
--- proposes to comply with the requirement of Regulation 1546 that it segregate 

material and labor on each billing by ascertaining an average cost of materials used in 
each repair category, i.e., minor, general, major, or maximum, through the use of 
available statistics and to use such average as a constant or weighed percentage of the 
total charge which would be representative of the cost or parts for each repair. The 
balance of the charge would constitute labor and thus would be exempt from the sales 
tax. 

 
The law requires generally that the repairman must segregate on the invoices to 

his customer and in his records the fair retail selling price of the parts and materials from 
the charges for labor of repair, installation, or other services performed. “Fair retail 
selling price” is a speculative figure difficult to ascertain. We find it reasonable to 
conclude that the charges to be made by --- using its minor, general, major, and 
maximum classifications, may in each instance within each category reasonably 
approximate the fair retail selling price of parts and materials. 

 
It is clear that tax reimbursement may not be charged to the customer based upon 

the total repair price. It is clear that any charge for parts and materials cannot be based 
upon an average of parts and materials used in all classifications of repair. It is equally 
clear that the tax consequences of each repair transaction must be determined 
independently of all other transactions. It is only reasonable, however, to accept the 
practice which you have proposed as being in compliance with our regulation if in affect 
the “fair retail selling price” of the parts and materials used in any particular repair 
transaction is reasonably ascertained. The single exception to our acceptance of this 
procedure would occur where no parts or materials are utilized in a repair.--- would not 
be permitted to collect tax or tax reimbursement from its customers based upon the “fair 
retail selling price” of parts where in fact no parts were sold. 

 
 
 
   Very truly yours, 
 
 
   Gary J. Jugum 
   Tax Counsel 
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