
 

 
  

 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

March 27, 1953 

D--- F--- F---
XXXX --- Street 
B--- 10, CA 

Your letter of March 19 

Attention:  -. -. ---
Office Manager 

Gentlemen: 

We have examined the enclosures contained in your letter of M
connection with your request for our ruling as to the taxation of certain eng
performed for you by T--- G--- C---. 

It appears to us that the engineering service includes three
(1) Supervision of installation and initial operation of the equipment by a com
(2) Complete installation and operating instructions together with drawings for pr
the equipment, plot plans, process flow diagrams, equipment arrangement drawing
wiring diagrams.  (3) The procurement of items not manufactured by T--- G--- C--

With respect to the first item above, it is our opinion that the charg
of the engineer in connection with the supervision of the installation of the equipm
operations is not subject to sales tax.  This is based on Section 6011 of the Califor
Tax Law defining “sales price”, and Section 6012 defining “gross receipts”, in ea
is excluded from the measure of tax the price received or the amount charged “for
. . . in installing or applying the property sold”. The service of the engineer wou
within these provisions. 

As to the second item above, (the drawings, plans and diagram
difficult problem is presented.  That portion of the charge relating solely to th
arrangement and integration of the various items of machinery would be consider
the installing and applying the property and not subject to tax.  That portion of the 
design or production of the machinery would be subject to tax.  This is because un
and 6012 in determining the measure of tax no deduction is allowed for the “cost 
labor or service cost”, and there is included “any services that are a part of the s
definitely determine from the contract what, if any, part of this item is subject to tax
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With respect to the procurement of items not manufactured by T--- G--- C--- and 
listed as item three above, the amount charged for this would be subject to tax under Sections 6011 
and 6012 cited above.  In this connection we assume that T--- G--- C--- did not purchase these items 
for the account of and upon the credit of D--- F--- F---. 

If you are not in agreement with our interpretation, we will be pleased to have your 
comments. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 
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