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May 26, 1977 
 
 
 
Dear --. ---:  
 

This is in response to your letter of May 18,1977.  
 

As we understand the situation, body shop and repair operators are beginning to 
charge their customers a flat fee for supplies "rated" to the job. Usually such fees are 
more related to the operator's own formula than to the actual value of the supplies used. 
The operator uses this relatively new policy to avoid paying the sales tax to -----, i.e., the 
sellers of the supplies. These supplies are items such as sandpaper, paint thinner, etc.  
 

I have set forth your questions and numbered my answers to correspond with  
them.  
 

"1)  In the sale by our wholesalers to their shop customers of supplies such as 
paint thinner, abrasives, and masking tape, the Board holds that the purchaser is 
the consumer (since these products do not become a component part of the 
vehicle painted), and that the sales tax must be paid at this point of sale by the 
consumer.  

 
Question: If the shop operator gives the wholesaler a resale certificate on which 
he specifically lists thinner, abrasives, and masking tapes are exempt items upon 
which the shop operator will collect and pay the sales tax, is the wholesaler 
relieved of his responsibility?"  

 
Answer 1: As you pointed out, the answer to your question involves the presence of good 
faith. However, as recognized in Regulation 1 668(c), if a purchaser who has a valid 
seller's permit insists that he is purchasing for resale, property of a kind not normally 
resold in his business, and makes such a statement on the resale certificate, we would 
have no alternative but to accept the resale certificate as taken in good faith and the seller 
would then be exempt from the imposition of sales tax. The purchaser who gave the 
certificate would be liable for the use tax if in fact he used the items rather than resold 
them.  
 



"2)  The increasing trend by body and repair dealers to charge set fees for 
supplies to their customers, in our judgment, gets into an area described as the 
'doctrine of unjust enrichment'. ----- often counsel their customers on sound 
business practices, so if there is anything unlawful in charging set fees for 
supplies, we'd like to be able to so advise our customers. In this instance, we have 
questions on which we'd appreciate your comments:  

 

 

A) In its audits of body and repair shops, does the Board now accept and approve 
sales tax reimbursement based on set fees for job suppliers?  

B) Does the shop operator who charges such fees expose himself to fines and/or 
penalties upon Board audit?  
C) If a shop charges such set fees for supplies, does this exempt his purchases of 
those supplies from our Members?"  

 
Answer 2: Items used by the body shops such as masking tape, thinner and the like are 
not regarded by the Board of Equalization as items sold by the repairer and accordingly, 
he should not charge tax to his customers. As the consumer of such materials he is guilty 
of a misdemeanor under the sales and use tax law when he charges his customers "tax" or 
"tax reimbursement". Such charges will be regarded as excess tax reimbursement and will 
have to be refunded to his customers or they will be retained by the Board.  
 
In addition, the purchaser will still be liable for use tax measured by the purchase price of 
those items he purchased from ----- under a resale certificate and used on his job. In such 
cases, he would be responsible for the payment of use tax directly to the Board without 
any offset for the amount of tax reimbursement he collected from his customers.  
 

As you can see, such a collection by the seller can get quite costly. Also if a 
particular individual continues to collect excess tax reimbursement, the Board has the 
authority to revoke his seller's permit after hearing as explained in Regulation 
1700(c)(B).  
 
 
 

Very truly yours,  
 
 
 
Glenn L. Rigby  
Tax Counsel  
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