
 
 

 
 
 
     

  
 
 
 
 
 

 
 
 

 

 

 
 
 
 

 

 
 

 
 
 
 

 

  

State of California 	 Board of Equalization 
 

M e m o r a n d u m 305.0032 

To:	 Mr. Donald Brady Date: April 5, 1977 

From:	 T. P. Putnam 

Subject: 	 Indians 

This is in response to your memo of April 1.   

You first ask whether a permitized California retailer operating outside a reservation is 
relieved of liability for sales tax if he takes a resale certificate in good faith from a non-
permitized Indian retailer operating on the reservation who makes a taxable use of the property 
purchased. 

The answer is that the permitized California retailer is not relieved from liability for the 
sales tax. Sections 6092 and 6242 of the law and paragraph (a) of Regulation 1668 do not 
provide relief from liability if the purchaser does not have a seller’s permit. In accord with 
paragraph (a) of Regulation 1668 the permitized retailer is relieved of the burden of proving that 
the sale is not at retail. However, if it is known that there was a taxable use by the purchaser, the 
retailer is liable of the sales tax.     

You also ask where the liability falls if the Indian retailer sells the property to a 
reservation Indian who picks it up at the place of business of the California retailer off the 
reservation. In that case the sale by the Indian retailer is not made on the reservation and the 
Indian retailer is liable for sales tax.  The California retailer cannot be held liable under Section 
6007 since the Indian retailer is engaged in business in this state.  Section 6007 applies only 
where the retailer is not engaged in business in this state.  
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