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Gentlemen:  
 
We have completed our review of the above-named taxpayer's petitions for 
redetermination of sales and use taxes. We have concluded that the sales tax was properly 
applied to the audited gross receipts from sales of meals and drugs.  
 
With respect to the meal service, the basic contention is that petitioners were operating an 
institution equivalent to a hospital as defined by sales and use taxes Ruling 7. Sales and 
use taxes Ruling 7 provides, inter alia, that "institution" means and includes:  
 

"(l) Any hospital as defined in section 1401 of the Health and Safety 
Code, which either holds the license required pursuant to section 1400, or 
is exempt from the license requirement pursuant to section 1415 of that 
code."  

 
Section 1401 of the Health and Safety Code defines "hospital" to include:  
 

"… any institution, place, building, or agency which maintains and 
operates organized facilities for one or more persons for the diagnosis, 
care, and treatment of human illness."  

 
The petitioners were not licensed as hospitals, nor did they qualify as an institution 
exempt from the licensing provision by Section 1415 of the Health and Safety Code. 
However, our ruling is not based solely on these narrow grounds. We agree that an 
institution would qualify as the consumer of the meals if it was primarily engaged in the 
performance of the activity set forth in the above statutory definition.  
 
We have concluded that the business activity of the petitioners was not equivalent to a 
hospital for the primary reason that their services were not generally offered for the care 
or treatment of a human illness. The petitioners' services are advertised as available to the 
general public. While there may have been exceptions, persons desiring to lose weight 
could obtain admission and undertake the weight reduction program without reference by 
a physician. Our California courts have held that "diagnosis" is an inseparable part of the 
art of healing (People v. Cochran, 56 Cal. App. 2d 394, 396L_also see People v. Jordan, 
172 Cal. 391, 399, where the court concluded, "intelligent treatment may only follow 
correct diagnosis.") Therefore, in absence of a diagnosis by a physician that the 



customer's obesity is a symptom of a human illness, we do not believe that the program 
offered can properly be characterized as care or treatment of a human illness.  
 
While each applicant for admission received a review by a licensed physician, this 
appears to have been conducted primarily for the purpose of ascertaining if the applicant 
had a medical history that would make the undertaking hazardous. This included special 
dietary adjustments for persons having peculiar medical histories. An example of this 
would be, the applicant with an ulcer who was precluded from eating certain items 
ordinarily contained in the diet.  
 
We have concluded that the petitioners do not otherwise qualify as an "institution" under 
the provisions of sales and use taxes Ruling 7 for the reason that the activity did not 
involve substantial services independent of the room and meal service. The underlying 
reason for the classification of hospitals and other institutions as consumers of meals 
served is that the meals are incidentally provided in connection with intensive medical 
care or other services related to the care of children, and aged and incompetent persons. 
With respect to petitioners, the meal service was not incidentally provided but was a 
principal part of the service offered. All reimbursement for the cost and expense of 
preparing and serving the meal (such as diet planning, etc.) are properly allocable to gross 
receipts from the meal service (See Rev. & Tax. Code § 6012).  
 
We have obtained and reviewed the letter ruling which provided the basis for California 
Tax Service Annotation 1494.80, cited at the hearing as authority for the proposition that 
nonlicensed institutions could qualify as consumers of meals. The ruling dealt with 
institutions licensed as establishments providing special services for handicapped persons 
under the provisions of Section 1500, et seq., of the Health and Safety Code. The special 
services provided by these institutions includes schooling, medical advice or treatment, 
physiotherapy, any form of muscle training, massages, speech training, occupational 
therapy, vocational training and custodial care (see Health and Safety Code § 1501(a)). 
We believe it is clear that meal service provided in connection with the above services 
would be incidentally provided. Summarily, we agree with the conclusions reached by 
the ruling. However, we do not believe it constitutes authority for classifying petitioners 
as consumers of the meals. A copy of the letter ruling is enclosed for your review.  
 
We have concluded that the drugs do not qualify for exemption because they were not 
prescribed or furnished for use "in the diagnosis, cure, mitigation, treatment or prevention 
of disease" (see paragraph B of sales and use taxes Ruling 22, copy enclosed). They also 
were not dispersed on a prescription filled by a registered pharmacist or furnished by a 
hospital as required by Section 6369 of the law and Ruling 22. Our research discloses that 
the authority of a hospital to purchase drugs without prescription for administration under 
the direction of a licensed physician is limited to licensed hospitals and county hospitals 
of one hundred (100) beds or less (see Business and Professions Code §§ 4047, 4052.1). 
Further, the authority to purchase and administer the drugs is conditional upon the 
hospital obtaining a permit from the State Board of Pharmacy (see Business and 
Professions Code § 4052.2).  
 



In view of the above-stated conclusions, we have directed that the petitions be processed 
for Board action, with the recommendation that the taxes be redetermined without 
adjustment. Please review our letter and advise us if your clients still desire to have an 
oral hearing before the Board on their petitions. In the event we do not hear from you 
within 30 days from the date of this letter, we shall assume that such a hearing is no 
longer desired and will accordingly place these petitions on the Board's nonappearance 
calendar for its action.  
 
 
 

Very truly yours  
 
 
 
W. E. Burkett  
Tax Counsel  
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