
 
 
 
STATE OF CALIFORNIA 
 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 

 
 
 
        November 21, 1979 
 
--- --- --- 
--- --- --- 
--- --- --- 
--- --- --- 
 
Dear ---: 
 

This is in response to your request of November 14, 1979 concerning propose
to Sales and Use Tax Regulation 1503. 

 
On November 14, 1979, a public hearing was held in connection 

amendments to Regulation 1503.  The proposed amendments incorporated 1
amendments (AB 1497, Stats. 1979, Chap. 1048) to Revenue and Taxation Code 
which exempts the sale or consumption of meals to residents which is the principa
persons 62 years of age or older.  At the hearing you proposed that paragraph (a)(3
1503 be revised to include “condominiums or homeowners associations owning 
common kitchen facilities.” 

 
On November 15, 1979, after due consideration of ---’s proposed langu

adopted the following amendments to Regulation 1503: 
 
“(3) Operative January 1, 1980, any house or institution supplying
board and room for a flat monthly rate and serving as a principal
residence exclusively for persons 62 years of age or older.” 

 
The amendment the Board adopted is identical to the language containe

Bill 1497.   
 
As adopted, Regulation 1503(a)(3) requires houses and institutions qualify

section to supply “board and room for a flat monthly rate.”  As we understand it, a c
homeowner’s association owning equal shares in common kitchen facilities 
considered to be supplying “board and room.”  A condominium, as defined in Civi
783, is “an estate in real property consisting of an undivided interest in common in
parcel of real property together with a separate interest in space in a residential…
homeowner’s association is the corporate entity generally set up to manage the com
condominium.  .   
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We are of the opinion that the very nature of a condominium as a separate interest in real 
property precludes the possibility that a condominium would ever be considered to be supplying 
both “room and board” since each condominium is a separate unit which is separately owned and 
rents or payments for the purchase of the condominium are separately made.  Nor can we foresee 
any situation where a homeowner’s association could be considered to be supplying “room and 
board.”  Each of these entities might supply meals or “board” to persons in common dining areas; 
however, they are not supplying “room,” as required in Regulation 1503.  As such, condominiums 
and associations are not properly includible in Regulation 1503(a)(3) and tax properly applies to the 
sale of meals by these organizations.   

 
If you have further questions concerning this matter, please write this office.   

 
Very truly yours, 
 
 
 
Mary C. Armstrong 
Staff Counsel 
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