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C--- & L--- L--- 
XXX --- Avenue South 
--- --- Building 
Suite XXXX 
---, Minnesota  XXXXX-XXXX 
 
 Re: Unidentified Taxpayer; 
  Referral Fees 
 
Dear C--- & L---: 
 
 This is in response to your letter dated November 27, 1995 regarding the application of 
tax on referral service fees imposed by your client on the repair and replacement of automobile 
glass. 
 
 You state: 
 

“The company provides automotive glass repair and replacement services through 
a national network of affiliated subcontractors and company owned stores.  The 
company also has a reservations division.  A customer needing glass services 
calls a toll-free number which connects the customer with the company’s 
reservations unit in Florida.  The reservations unit generally refers the customer to 
one of the company’s repair shops or affiliated repair shops in the customer’s 
home area. 
 
“If the repair work is performed by a subcontractor or company store to whom the 
reservations unit referred the customer, the reservations unit receives a percentage 
of the repair invoice as a referral fee.  Upon completion of the project, the repair 
shop issues a pro forma invoice to the company for the price of the automotive 
glass, installation kit and labor, plus filing the sales tax returns and remitting the 
sales tax invoiced to and collected from the company to the appropriate state 
revenue department. 
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“After the home office of the company receives the pro-forma invoice from the 
repair shop, the company invoices a referral service fee by increasing the 
materials and labor components of the repair shop’s invoice by a pre-determined 
percentage or amount.  The total of the glass shop invoice plus the company’s 
referral service fee mark-up is then re-invoiced by the company to the insurance 
or leasing company.  The sales tax invoice by the glass shop is also added to the 
total and passed on to the insurance or leasing company.  The invoice that the 
insurance company receives for reimbursement to the company shows amounts 
for parts, labor, and tax but the referral service fee is not broken out.  The 
company does not add additional sales tax to its invoice based on its mark-up for 
the referral service fee.” 
 

 You ask two questions based on the above facts.  For purposes of clarity, we have 
separately responded to each of these questions below. 
 

“(1)  Is the transaction being treated correctly for California sales and use tax 
purposes?” 
 

 The transactions you describe raise issues as to the application of tax to the referral fee 
imposed by your client as well as who is responsible to collect and report any applicable tax to 
this Board.  Each of these issues is discussed below. 
 
a. Referral Fees  

 
 California imposes a sales tax on a retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property in this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  
(Rev. & Tax. Code § 6051.)  A sale means any transfer of title or possession of tangible personal 
property for a consideration.  (Rev. & Tax. Code § 6006(a).)  In the absence of an agreement to 
the contrary, title to property passes no later than the time when a seller completes its 
responsibilities with respect to physical delivery of the property.  (Cal. U. Com. Code § 2401.)  
When sales tax does not apply, use tax is imposed on the sales price of property purchased from 
a retailer for the storage, use, or other consumption of property in California.  (Rev. & Tax. Code 
§§ 6201, 6401.)  Taxable gross receipts or sales price include all amounts received with respect  
to the sale, with no deduction for the cost of the materials, service or expense of the retailer 
passed on to the purchaser unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. Code 
§§ 6011, 6012.) 
 
 We understand that your client contracts with its California customers to provide 
automotive glass replacement from its reservations unit in Florida.  These repairs (and the parts 
and materials sold in performing the repairs) are completed inside this state by repair facilities 
under contract with, or owned by, your client.  These repair facilities are therefore providing 
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tangible personal property to your client’s customers inside this state on your client’s behalf 
upon completion of the repairs.  Under these facts, your client is regarded as selling tangible 
personal property to its customers in California such that tax applies to these sales unless an 
exemption or exclusion from the measure of gross receipts applies. 
 
 The exclusion relevant to your client is the one set forth in Revenue and Taxation Code 
sections 6011(c)(3) and 6012(c)(3).  These provisions and the rules applicable to repairs 
generally are explained in Regulation 1546 as follows: 
 

“(a)  Charges for labor or services used in installing or applying the property sold 
are excluded from the measure of the tax.  Such labor and services do not include 
the fabrication of property in place.   
 
“(b)(1)  If the retail value of the parts and materials furnished in connection with 
repair work is more than 10 percent of the total charge, or if the repairman makes 
a separate charge for such property, the repairman is the retailer and tax applies to 
the fair retail selling price of the property.  (Fn. omitted.) 
 
“If the retail value of the property is more than 10 percent of the total charge, the 
repairman must segregate on the invoices to his customers and in his records the 
fair retail selling price of the parts and materials from the charges for labor of 
repair, installation, or other services performed.  (Fn. omitted.)  ‘Total charge’ 
means the aggregate of the retail value of the parts and materials furnished or 
consumed in making the repairs, charges for installation, and charges for labor of 
repair or other services performed in making the repairs, including charges for 
in-plant or on-location handling, disassembly and reassembly.  It does not include 
pick-up or delivery charges. 
 
“If the retailer does not make a segregation, the retail selling price of the parts and 
materials will be determined by the board based on information available to it. 
 
“(2)  If the retail value of the parts and materials furnished in connection with the 
repair work is 10 percent or less of the total charge, as defined in (b)(1) above, 
and if no separate charge is made for such property, the repairman is the 
consumer of the property, and tax applies to the sale of the property to him.  (Fn. 
omitted.) 
 
“....” 
 

 We understand from your letter that your client and its subcontractors separately state the 
selling price of parts and materials from the charges for labor on their respective invoices 
regardless of the value of parts and materials furnished in connection with the repair work.  As 
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such, tax only applies to the sale of the parts and materials used in performing the glass repairs.  
The remaining issue is whether your client’s referral fee is considered part of the sale of the parts 
and therefore subject to tax. 
 
 Your client directly contracts with the end customer for windshield replacement and 
provides that customer with a billing invoice for the repairs.  This invoice consists of separate 
charges for materials and labor performed by the repair facility which are each marked-up by 
your client pursuant to a predetermined percentage or amount to cover your client’s referral fee.  
In this situation, tax applies as set forth in Business Taxes Law Guide Annotation 315.0320 
(3/30/51): 
 

“Sales tax does not apply to the full charge for repair services even though the 
retailer subcontracts the repairs.  The tax will apply only to the charge for 
materials and parts furnished in connection with the repair.  The retailer, in turn, 
can give the repairman who actually performs the repair service a resale 
certificate to cover the sale of the repair parts by the repairman to him.” 
 

Thus, tax applies only to those amounts charged by your client for the sale of parts and materials 
to its customers and not to the amounts allocated by your client as charges for labor.  The “mark-
up” on the parts representing a portion of your client’s referral fee is part of the amount subject 
to tax.  That is, the taxable gross receipts from the sale of parts pursuant to Regulation 1546 
includes the mark-up amount your client adds to these parts as a portion of its referral fee.  This 
means that if your client’s repair facility or subcontractor invoices your client $100 for parts and 
$50 in labor on a single repair and your client charges its customer $150 parts and $75 labor on 
that same repair, tax applies only to your client’s charge of $150 for parts.  Where the repairs are 
performed by a subcontractor and not a facility owned by your client, your client should provide 
the subcontractor with a resale certificate to cover the sale of the parts by the subcontractor to 
your client.  (See Rev. & Tax. Code § 6007; Reg. 1668.) 
 
b. Collection of Tax 
 
 Your client is making retail sales of tangible personal property inside this state when its 
subcontractors or own repair facilities furnish parts and materials to its California customers.  
(See Rev. & Tax. Code § 6203(b); Reg. 1620(a)(2); see also Rev. & Tax.Code §§ 6006(a), 
6010.5; Cal. U. Com. Code § 2401.)  Tax applies to the gross receipts from the retail sale of 
these parts as set forth above.  This tax is imposed on the retailer of the parts who may collect 
tax reimbursement from the customer if the contract of sale so provides.  (See Rev. & Tax. Code 
§ 6051; Civ. Code § 1656.1.)  As a retail seller of parts inside this state, your client must register 
with this Board.  (Rev. & Tax. Code § 6066.)  The Board office closest to your out-of-state client 
is: 
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California State Board of Equalization 
9800 Northwest Freeway 
Brookhollow Two, Suite 204 
Houston, Texas 
(713) 681-1106 
 
“(2)  Do the tax consequences differ if the work is performed by an independent 
subcontractor versus a shop that is part of the same corporate entity as the 
company and its referral service division?” 

 
 Your client is regarded as a retailer engaged in business inside this state whether the 
repairs are performed by an independent contractor or by a shop that is part of the same 
corporate entity as the referral service division.  Under either scenario, your client is regarded as 
selling tangible personal property to its customers in performing its automotive glass repair.  Tax 
applies to its sales of parts and materials used in effectuating the repairs as discussed in our 
response to question one above. 
 
 If you have any further questions, please write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Warren L. Astleford 
Staff Counsel 
 

WLA:rz 
 
cc:  Out-of-State District Administrator - OH 


