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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
 

August 17, 2001 
 
 
 
Re:  
Permit No. ---  
 
Dear --- ---,  
 

This is in response to your letter dated June 25, 2001, addressed to the Legal 
Department of the State Board of Equalization. In your letter you state that it was 
suggested you contact us regarding a legal opinion on whether tax applies to energy 
surcharge fees your company charges its customers.  
 

We understand that your company sells industrial gases and supplies for use in 
welding operations. Specifically, you state:  
 

"At present we are taxing only customers who are not tax exempt. This 
surcharge is temporary and became effective with our company on June 
15, 2001. I am requesting clarity, as to whether these surcharges actually 
warrant tax?"  

 
I understand you to ask whether the energy surcharge your company charges its 

customers as part of its sale of industrial gases or welding supplies is part of your 
company's taxable gross receipts.  
 

DISCUSSION 
 

As a starting point, California imposes a sales tax on a retailer's gross receipts 
from the retail sale of tangible personal property inside this state unless the sale is 
specifically exempt from taxation by statute. (Rev. & Tax. Code § 6051.)1 When sales 
tax does not apply, such as when the sale takes place outside the state, use tax is imposed 
on the sales price of property purchased from a retailer for the storage, use or other 
consumption of that property in California. (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.)2 Taxable 
gross receipts or sales price include all amounts received with respect to the sale, with no 
deduction for the cost of the materials, service, or expense of the retailer passed on to the 
purchaser, unless there is a specific statutory exclusion. (Rev. & Tax. Code §§ 6011, 
6012.) Thus, unless a specific exclusion exists, expenses incurred by a retailer which are 
part of the retail sale of tangible personal property, such as energy surcharge fees, are 



included in the taxable gross receipts, as are any other costs of the retailer which are 
passed on to the end customer (even if those costs are separately itemized).  
 

We understand that the "energy surcharge fee" your company charges is a cost of 
doing business (i.e., energy charges incurred to heat and cool an office, warehouse and/or 
distribution center) which it passes on to its customers. Thus, the "energy surcharge fee" 
is part of the cost of materials sold to your company's customers at retail and must be 
included in your company's taxable gross receipts whether or not they are separately 
stated in a sales invoice provided to your company's customers. These charges are not tax 
exempt.  
 

I hope this answers your question. If you have any further questions, please write 
again.  
 
 
 

Sincerely,  
 
 
 
Trecia M. Nienow  
Tax Counsel  

 
 
 
TMN:sr  
 
cc:  District Administrator  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1This tax is imposed on the retailer who may collect reimbursement from its customer if the contract of 
sale so provides. (Civ. Code § 1656.1; Reg. 1700.)  
 
2This tax is imposed on the person actually storing, using, or otherwise consuming the property. (Rev. & 
Tax. Code § 6202.) A retailer engaged in business inside this state is required to collect this tax from its 
customers and remit it to this Board. (Rev. & Tax. Code §§ 6202, 6203.)  
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