
 
 
STATE OF CALIFORNIA    

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION  (MIC:82) 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0082) 
Telephone: (916)  324-2614 
FAX:  (916) 323-3387 

 
295.1304

 

 JOHAN KLEHS
 First District, Hayward 
 
 DEAN ANDAL
 Second District, Stockton 
 
 ERNEST J.  DRONENBURG, JR. 
 Third District, San Diego 
  

 BRAD SHERMAN
 Fourth District,  Los Angeles 
 
 KATHLEEN CONNELL 
 Controller,  Sacramento 
 
                  ──────── 
 
 E. L. Sorensen, Jr. 
 Executive Director
 

July 3, 1996

Mr. B--- W. K--- 
B--- A--- Consulting 
XXXX --- Drive 
--- ---, ---  XXXXX 

 Re:  Measure of Tax on the Sale of Aviation Fuel 
 
Dear Mr. K---: 
 
 This is in response to your letters dated March 20, 1996, regarding the measure of tax on 
the sale of aviation fuel to your clients.  You state that you represent several airlines which fly in 
and out of various cities located in California and that these airlines are paying California sales 
tax reimbursement on their fuel purchases.  You ask whether into-plane fees, airport fees and the 
federal aviation fuel deficit reduction tax of 4.3 cents per gallon, each of which are separately 
stated on invoices from the fuel retailers, are included in the measure of tax. 
 
DISCUSSION 
 
 Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by the gross receipts, unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & 
Tax. Code § 6051.)  Revenue and Taxation Code section 6012(a) defines “gross receipts” as the 
total amount of the sale price of retail sales of retailers, valued in money, whether received in 
money or otherwise, without any deduction unless specifically provided by statute. 
 
Into-Plane Fees 
 
 Transportation charges which satisfy the requirements of Revenue and Taxation Code 
section 6012(c)(7), as explained in Sales and Use Tax Regulation 1628 (copy enclosed), are 
excluded from the measure of tax.  Regulation 1628 provides, in part: 
 

“(a) ... [T]ax does not apply to ‘separately stated’ charges for transportation of 
property from the retailer’s place of business or other point from which shipment 
is made ‘directly to the purchaser,’ provided the transportation is by other than 
facilities of the retailer, i.e., by United States mail, independent contract or 
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common carrier.  The place where the sale occurs ... is immaterial, except when 
the property is sold for a delivered price or the transportation is by facilities of the 
retailer, as explained in (b) below.  The amount of transportation charges 
excluded from the measure of tax shall not exceed the cost of the transportation to 
the retailer. 
 
“.... 
 
“(b)(1) ... ‘Delivered Price.’  Property is sold for a delivered price when the price 
agreed upon in the contract for sale includes whatever cost or charge may be 
made for transportation of the property directly to the purchaser.  A sale for a 
‘guaranteed price’ including a separately stated amount for transportation is a sale 
for a ‘delivered price.’  Property is not sold for a delivered price when the price is 
agreed upon and to this price is added a separately stated amount representing the 
cost or charge for transportation of the property directly to the purchaser and any 
increase or decrease in the actual cost of transportation is borne by or credited to 
the purchaser.” 

 
 Our understanding is that the separately stated into-plane fees represent a charge to a 
retailer by an airport agent to deliver or cause fuel to be delivered directly into a purchaser’s 
aircraft from a storage facility at the airport.  Thus, we assume that the transportation of the fuel 
is not by facilities of the retailer of the fuel.  We further assume that the retailer is not selling fuel 
at a “delivered price,” as defined in Regulation 1628(b)(1).  Rather, the price for the fuel is 
agreed upon and the separately stated amount representing the charge for the transportation of 
the fuel directly to the purchaser is added to that price, with any increase or decrease in the 
actual cost of transportation being borne by or credited to the purchaser.  Under these facts, if the 
retailer of the fuel separately states such transportation charges in an amount that does not 
exceed the amount charged by the airport, the fees are for transportation which is excludable 
from the retailer’s taxable gross receipts. 
 
Airport Fees 
 
 Our understanding is that airport fees are charged by the airport to aviation fuel retailers 
for the right to conduct business at the airport.  Because airport fees represent another cost of 
doing business, they are included in the measure of tax.  (See BTLG Annot. 295.1820 (9/5/74).)  
The fact that the retailer may subsequently pass such fees on to the purchasing air carriers and 
separately state such fees on its invoices has no effect on the application of tax.   
 
Federal Deficit Reduction Tax 
 
 You ask whether the federal aviation fuel deficit reduction tax of 4.3 cents per gallon is 
included in taxable gross receipts.  Revenue and Taxation Code section 6012(c)(4), as explained 
in Regulation 1617, excludes certain federal taxes from taxable gross receipts.  Regulation 1617, 
provides in relevant part: 
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“(a)  RETAILERS’ EXCISE TAXES.  Gross receipts subject to sales tax and the 
sales price subject to use tax do not include the amount of any federal tax imposed 
upon or with respect to retail sales whether imposed upon the retailer or upon the 
consumer and regardless of whether the amount of federal tax is stated to the 
consumer as a separate charge.... 
 
“(b)  MANUFACTURERS’ OR IMPORTERS’ EXCISE TAXES. 
(1) Except as stated in (b)(2) below gross receipts subject to sales tax and the 
sales price subject to use tax include the amount of any manufacturers’ or 
importers’ excise tax included in the prices of the property sold, even though the 
manufacturer or importer is also the retailer thereof, and it is immaterial whether 
or not the amount of such tax is stated as a separate charge. 
 
“(2)  Gross receipts subject to sales tax and the sales price subject to use tax do 
not include the amount of manufacturers’ or importers’ excise tax imposed 
pursuant to Section 4091 of the Internal Revenue Code with respect to diesel fuel 
and jet fuel for which the purchaser certifies that he or she is entitled to either a 
direct refund or credit against his or her income tax for the federal excise tax paid  
 
. . . .” 

 
 For purposes of this opinion, we assume that the federal aviation fuel deficit reduction 
tax of 4.3 cents per gallon is the tax imposed on the sale of aviation fuel by the producer or the 
importer under Internal Revenue Code section 4091.  Under these facts, if the purchaser certifies 
that it is entitled to either a direct refund or credit against its income tax for the federal excise tax 
paid, such tax is not included in taxable gross receipts. 
 
 If you have any further questions, please write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Sophia H. Chung 
Tax Counsel 
 

SHC:rz 
Enclosure:  Regulation 1628 
 
cc:  --- District Administrator  (--) 


