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 December 11, 1991 
 
 
 
Mr. J--- W--- R--- 
L--- of A---, Inc. 
XXXX --- --- Drive 
--- ---, California  XXXXX 
 
  Re: Measure of Sales Tax 
   On Merchandise Redeemed with L--- Dollars 
   SR -- XX-XXXXXX      
 
Dear Mr. R---: 
 

By letter dated August 30, 1991, you requested an opinion from the Board concerning the 
measure of sales tax for L--- merchandise purchased with “L--- Dollars” under the frequent buyer’s 
program.  According to your letter and the information you enclosed, the facts are as follows: 

 
L--- sells large scale model trains and equipment to authorized L--- wholesalers and 

retailers.  As an incentive to retail customers to purchase certain slow moving merchandise, L--- 
initiated the frequent buyer’s program.  Under this program, persons who have previously 
purchased L--- products may obtain a frequent buyer’s card from L--- by filling out an application.  
The card is free to the applicant, but additional cards for family members of the applicant cost $5.00 
apiece. 

 
In order to use the card, the cardholder must earn L--- dollars.  Under the current promotion, 

a cardholder receives 500 L--- dollars just for applying.  In addition, each time the cardholder 
purchases an L--- product, he or she is credited with at least one L--- dollar for each two dollars 
spent.  (The ration varies sometimes during special promotions.)  Credits are given on items 
purchased with cash only and on purchases made with cash and L--- dollars.  For the latter 
purchases, the credits are measured by the cash amount only.  L--- credits must be used on future 
purchases, not on the purchase which earns the credits.  To receive the credits, the cardholder 
presents at the time of purchase the frequent buyer’s card which the retailer imprints on a triplicate 
form similar to those used for credit card purchases.  The customer receives one copy, L--- another, 
and the retailer retains the third.   
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Only designated merchandise, generally the slower moving items, may be purchased by a 

customer with cash and L--- dollars.  At present, the program is operated on the honor system.  The 
customer must keep account of the total number of L--- dollars earned and may receive the lower 
price by presenting his or her card and representing that he or she as at least the number of credits 
necessary to obtain the item at the lower cost.  For example, the customer may purchase a PRR 
Coach, Tuscan Red for $50.00 cash and 100 L--- dollars.  If L--- subsequently learns that a 
customer making a redemption purchase did not have sufficient L--- dollars, the customer will be 
rebilled at the manufacturer’s suggested retail price.  It appears that L--- will do the rebilling and 
will forward any funds collected in this manner to the retailer which made the transaction.   

 
L--- plans to sell the products in the program to its retailers at a price below that initially 

offered for those products.  For example, a product for which L--- might have charged its retailers 
$200 is now sold to the retailer for $100.  The retailer sells the item to the retail customer for $110 
cash if the customer redeems a certain number of L--- dollars.  The cardholders may only redeem at 
authorized dealers, not through telephone orders.  The program can terminate at any time after six 
months advance notice to the cardholders.   

 
Your question is whether the measure of tax on items purchased with L--- dollars is the full 

price, including the amount of L--- dollars, or only the amount paid in cash.     
 
Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 

their gross receipts from retail sales of tangible personal property.  “Gross receipts” is defined in 
Revenue and Taxation Code section 6012(a) as the total amount of the sale price of the retail sales 
of retailers, valued in money, whether received in money or otherwise.  The total amount of the sale 
price includes any amount for which credit is allowed by the seller to the purchaser.  Rev. & Tax. 
Code § 6012(b)(3).  See also Rev. & Tax Code § 6011(b)(2).  A cash discount, however, is not 
included in the measure of tax.  (Rev. & Tax. Code § 6012(c)(1).    

 
The board’s staff has issued and published an opinion on a question similar to yours in the 

Sales and Use Tax Annotations of the Business Taxes Law Guide.  In Annotation 295.0920 a 
retailer had a Christmas Club Plan in which customers received a discount upon the purchase of 
merchandise between December 1 and December 24 in the amount of 2.5% of the aggregate sales 
slips presented by the customer for purchases between January 1 and November 30 of the current 
year.  The staff determined that the discount should be treated as a trade discount.   

 
L---’s frequent buyer’s program is similar to the Christmas Club Plan described in 

Annotation 295.0920.  Assuming that all prior purchases for which customers earned L--- dollars 
were taxable, we conclude that the L--- dollars should not be included in the measure of tax.  
However, for those sales in which a customer is rebilled because he or she did not have sufficient L-
-- dollars, the retailer must include the additional amount paid by the customer in the retailer’s 
measure of tax as soon as the retailer receives cash or credit from L---.   
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If you have further questions regarding sales and use tax law, please do not hesitate to write 
again.   

 
Sincerely, 
 
 
 
Elizabeth Abreu 
Tax Counsel 
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