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Ms. C--- L--- 
Manager - State & Local Taxes 
Z--- Corporation 
P.O. Box XXXXXX 
I---, ---  XXXXX-XXXX 
 
   Re:  SC --- XX-XXXXXX 
 
Dear Ms. L---: 
 
 Your letter dated June 26, 19XX was referred to the Legal Division on August 3, 19XX 
for a response.  You ask how tax applies on sales of merchandise to employees who receive 
various discounts from Z--- Corporation (“Z---”). 
 
 You state: 
 

“•  Employees will receive a 25 percent discount in the store 
at the time of the sale. 
 
“•  Employees will mail their sales receipts to Corporate 
Headquarters for additional discounts. 
 
“•  The additional discount calculated by Corporate 
Headquarters will be the difference between the price paid in 
the store and the cost of the merchandise purchased plus an 
additional percentage. 
 

“•  Corporate Headquarters will issue a check to the employee for the additional discount.”
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 You ask two separate questions based on the above facts.  For purposes of clarity, we 
have separately responded to each of your questions below. 
 

“•  Is the corporate headquarters portion of the discount 
deductible from the basis subject to sales tax?” 
 

 California imposes a sales tax on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property inside this state unless the sale is specifically exempted by statute.  (Rev. & 
Tax. Code § 6051.) 1   A retailer's gross receipts include all amounts received with respect to a 
sale, with no deduction for the cost of the materials, service, or expenses of the retailer passed on 
to the purchaser, unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. Code § 6012.)  
Gross receipts do not include cash discounts allowed and taken on sales of tangible personal 
property.  (Rev. & Tax. Code §§ 6012(c)(1), 6011(c)(1).) 
 
 Z--- employees receive a 25 percent discount at the time of their purchase of merchandise 
from your company.  This discount is not part of Z---’s gross receipts from the sale of  the 
merchandise since, we assume, Z--- never receives any amount of this discount from its 
employees.  Z--- may not, therefore, collect any sales tax reimbursement from its employees on 
the amount of the 25 percent discount, but instead may only collect tax reimbursement on the 
amounts actually received by Z--- at the time of the sale.  That is, Z--- may collect sales tax 
reimbursement from its employees measured by the sales price of the merchandise less the 25 
percent discount. 
 
 You state that employees thereafter mail their sales receipts to Z---’s corporate 
headquarters in order to obtain an additional discount in the form of a check from Z--- to the 
employee.  You state that this additional discount consists of the difference between the price 
paid in the store by the employee and the actual cost of the merchandise plus an additional 
percentage.  We understand that the amount of additional discount provided by Z--- represents a 
deduction in the sales price of the specific merchandise actually purchased by the employee and 
that the discount is not a rebate or discount of amounts to that employee based on sales by Z--- to 
third parties.  (Cf., Business Taxes Law Guide Annots. 295.0960 (10/15/65) (patronage 
dividends are not deductible from taxable gross receipts); 295.1000 (11/20/64) (refunds based on 
a percentage of  group sales are not a reduction of taxable gross receipts).)  Under these facts, the 
additional discount provided by Z--- is also not part of its taxable gross receipts from the sale of 
merchandise to its employees.  This means that Z--- is only required to report and pay tax on the 
gross receipts from its sales to its employees measured by the sales price of the merchandise less 
the total of the discounts, that is, the 25 percent discount plus any subsequent discount actually 
given to that employee by Z---.  If Z--- previously reported and paid tax to this Board measured 
by a greater amount (i.e., the sales price of the merchandise to the employee less only the 25 
percent discount), it is entitled to a refund as discussed below.   
 

 
1  This tax is imposed on the retailer who may collect reimbursement from its customer if the contract of sale so 
provides.  (Civ. Code § 1656.1.) 
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“•  Is the sales tax on the corporate headquarters portion of 
the discount refundable to our employees?” 
 

 
 Amounts represented to and paid by a customer constituting reimbursement for sales tax 
computed on an amount that is either not taxable or in excess of an amount that is taxable is 
excess tax reimbursement.  (Rev. & Tax. Code § 6901.5; Reg. 1700(b)(1).)  When excess tax is 
collected, the retailer must refund the excess tax to the customer from which it collected it, or 
remit such amounts to the Board.  (Rev. & Tax. Code § 6901.5; Reg. 1700(b)(2).)   
 
 As set forth above, the additional discount provided by Z--- above the initial 25 percent 
discount is not included in Z---’s taxable gross receipts from the sale of merchandise to the 
employee.  If Z--- previously reported and paid tax to this Board measured by amounts 
subsequently refunded to the employee in the manner discussed above, Z--- may submit a claim 
for refund to the Board in letter form.  (See Rev. & Tax. Code § 6904.)  The letter should specify 
the amount of the claim, the relevant dates, the basis for the claim, and should be accompanied 
by a copy of this letter.  Please note, however, that claims for refunds must be made within three 
years from the last day of the month following the close of the quarterly period for which the 
overpayment was made.  (Rev. & Tax. Code § 6902(a)(1).)  Any such claim should be sent to: 
 

Board of Equalization 
450 N Street, MIC: 39 
P.O. Box 942879 
Sacramento, CA  94279-0039 
ATTN:  Audit Review and Refunds Section 

 
A refund of overpaid tax would only be granted if your company refunds this amount to those 
customers who paid it.  (Rev. & Tax. Code § 6901.5) 
 
 If you have any further questions, please write again. 
 
      Sincerely,  
 
 
 
      Warren L. Astleford 
      Staff Counsel 
 
WLA:cl 
 
cc:  --- District Administrator  


