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Your letter of March 31 
 
 

You are a sound recording company and record narration and music onto 16mm 
motion pictures, generally of an educational or travelogue nature. The music is from discs 
for which you charge a royalty which, in turn, is paid to the copyright owner. The royalty 
allows the use of the music in the United States for non-theatrical purposes.  
 

Recently a customer has requested a clearance for world-wide use of the music 
for which an additional royalty is charged. You inquire concerning the application of the 
sales tax to this additional royalty.  
 

The fabricating or processing of tangible personal property for a consumer is 
regarded as a sale and the charges for such fabricating or processing are subject to the 
tax. The mere transfer of bare legal title to tangible personal property without the right to 
use that property would be a nullity. A sale of tangible personal property with the right to 
use in the United States is a sale and subject to the tax. A sale of tangible personal 
property with the right to use throughout the world is also a sale and is subject to the tax. 
The measure of tax is higher in the latter case because the right transferred is more 
valuable. The fact that the additional fee for world-wide use is separately stated does not 
make it any the less an integral part of the sale itself.  
 
 
 

Yours very truly,  
 
 
Bill Holden  
Assistant Counsel  

 
BH:ja  
cc: Los Angeles -Auditing  
*note: the application of tax to charges for sound recordings and charges for sound for 
motion pictures is amended. (Section 6010.6 &6362.5) 
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