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August 26, 2003 

Ms. L--- C. B---
Senior Tax Manager 
--- ---
XXX --- --- ---, Suite XXX 
--- ---, California XXXXX 

Re: A---, Inc. (SR Y -- XXX-XXXXXX) 
 P--- S---, Inc. (SU -- XX-XXXXXX) 

Dear Ms. B---: 

By letter dated March 26, 2003, (March Letter) Senior Tax Counsel Randy Ferris 
responded to your tax opinion request dated February 5, 2003.  As explained in the March Letter, 
you did not provide copies of the relevant contract(s) between A--- Inc. (A---) and P--- S---, Inc. 
(P---). Thus, the March Letter was not an opinion on which either party could rely for purposes 
of Revenue and Taxation Code section 6596. Subsequently, you sent a letter dated April 8, 
2003, with which you provided an unexecuted copy of the purported “Supply Agreement” 
(Agreement) 1 between A--- and P---, and requested an opinion letter regarding “the nontaxable 
treatment of penalty charges paid by P--- to A--- in accordance with Section 2.11 of the Supply 
Agreement.”  This letter is in response to your subsequent request. 

DISCUSSION 

To restate the scenario as described in your February 5, 2003 letter: 

“A--- and P--- have entered into a supply agreement whereby A--- shall supply 
P--- with chip wafers for research and development activities.  ‘Chip wafers’ are 
arrays produced by A--- consisting of densely packed genetic sequences on a 
solid support. Pursuant to the supply agreement, P--- is obligated to purchase a 
minimum number of chip wafers per month at a set dollar amount per unit.  The 
contract provides for a sales price on a per chip wafer basis that is based upon the 
actual costs incurred by A--- in the manufacture and supply of each chip wafer. 

1 For purposes of this opinion letter, I assume that the Agreement has been executed and is now in effect between 
the parties, and the parties have not entered into any addendum agreements or changed the terms of the Agreement 
in any way.  If any of the assumptions I have made are incorrect, my answer may be different. 
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“A--- does not begin to manufacture the chip wafers for P---’s purchase until the 
company has received the monthly purchase order from P---.  P--- is required to 
submit a monthly purchase order to A--- by the 15th day of every month.  Delivery 
of the chip wafers to P--- occurs within two months from the date a purchase 
order is submitted.  Title to the chip wafers passes from A--- to P--- at the point of 
shipment (F.O.B. shipping point). 

“Should P--- fail to purchase the minimum number of chip wafers for a given 
month, P--- is required to pay A--- a penalty amount pursuant to the following 
formula: (the minimum purchase amount for the month less the actual number of 
chip wafers ordered) multiplied by (the actual cost per chip less the actual direct 
material cost per chip).  Since A--- does not begin to manufacture chip wafers 
until it receives P---’s monthly purchase order, P---’s failure to order the 
minimum number of units does not result in an excess supply of chip wafers[,] 
and P--- cannot subsequently purchase the chip wafers for which P--- was 
required to pay a penalty.” 

Based on my review of the copy of the Agreement, under Section 2.5(b)  P--- must make 
“Required Monthly Orders.” According to the Agreement, this means that P--- must submit a 
monthly purchase order to A--- “for the maximum numbers of Wafers that can be 
produced…using at least ninety-nine percent (99%) but not more than one hundred and one 
percent (sic) (100%) of the number of Reserved Synthesis Steps for the calendar month….”  If 
P--- fails to submit the “Required Monthly Orders, ”  Section 2.11 states: 

“Section 2.11 Failure to Submit Required Monthly Order.  In the event P--- fails 
to place a Required Monthly Order in any given month as long as P---’s delay in 
placing orders was not a result of A---’ unreasonable delay in procuring masks for 
P--- according to Section 2.3, A--- will, on the last delivery date permitted for 
such orders pursuant to Section 2.8, invoice for, and P--- will be obligated to pay 
A---, an amount determined in accordance with the following formula:  (the 
applicable number of Reserved Synthesis Steps – the number of ordered synthesis 
steps) * (the then-current Actual Cost per synthesis step – then-current Actual 
Cost of direct material per synthesis step),[2] provided that the product of such 
formula shall never be less than the number (0).”   

2 I note that the formula for determining damage payments in Section 2.11 is different than the formula described in 
your February 5, 2003 letter.  You state the formulas as: “(the minimum purchase amount for the month less the 
actual number of chip wafers ordered) multiplied by (the actual cost per chip less the actual direct material cost per 
chip).” From the Agreement, it is not clear exactly what the term “synthesis step” means.  However, for purposes of 
this discussion, I assume that “synthesis step” is synonymous with “chip wafer” as the tangible personal property 
being transferred is termed in the February 5, 2003 letter and “Wafer” or “Chip” as the tangible personal property is 
termed in the Agreement.  (See Agreement, Sections 1.2, 1.18.)  
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As explained in our initial letter a “sale” occurs when title or possession of tangible 
personal property is transferred for consideration.  When a taxable sale occurs, sales tax is 
imposed on the retailer measured by its gross receipts from the retail sale of tangible personal 
property in this state, unless some exemption applies.  (Rev. & Tax. Code, § 6051.) Even though 
sales tax is imposed on the retailer, the retailer may, by agreement with the purchaser, collect 
sales tax reimbursement from the purchaser.  (Civ. Code, § 1656.1.) When sales tax does not 
apply, use tax applies to the storage, use or other consumption of tangible personal property 
purchased from any retailer for the storage, use or other consumption in this state, measured by a 
percentage of the sales price, unless that use is specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. 
Code, § 6201.) “Gross receipts” (for purposes of the sales tax) and “sales price” (for purposes of 
the use tax) generally include all amounts received with respect to the sale or use of tangible 
personal property, with no deduction for the cost of materials used, labor or service costs, or 
other expenses of the retailer, unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6011 [defining sales price], 6012 [defining gross receipts].) 

There is no specific statutory exclusion from sales price or gross receipts for the amount 
of damages paid by the retailer to the purchaser.  (See Rev. & Tax. Code, § 6011, subd. (c), 6012 
subd. (c); see also Southern California Edison Co. v. State Bd. of Equalization (1972) 7 Cal.3d 
652, 661 [reasoning that because there was no specific statutory exclusion in Section 6011 from 
the initially agreed to sales price, subsequent damage payments, termed “Voluntary Price 
Adjustments” by the parties, did not reduce the sales price].)  Thus, payments made by the 
retailer pursuant to a liquidated damages3 clause do not reduce the gross sales price for sales and 
use tax purposes. (See Sales and Use Tax Annotations 295.0367 [06/23/93]; 295.0368 
[07/30/76.) 

In contrast, when the purchaser makes payments for damages to the retailer, the question 
becomes whether these payments are part of the gross receipts from the sale of tangible personal 
property. Some payments for damages by the purchaser are included in gross receipts or sales 
price. Whether damage payments are part of gross receipts or sales price depends on if the 
damage payments are also a part of the consideration for the transfer of title or possession of the 
tangible personal property. (See Rev. & Tax. Code, § 6006; 6010, 6011, 6012.) If so, without 
any specific statutory exclusion from gross receipts or sales price, the damage payments are 
included in the measure of tax.  (See Southern California Edison Co. v. State Bd. of Equalization 
(1972) 7 Cal.3d 652, 661.) 

3 Liquidated damages are damages that are specified and set at predetermined amount in a contract.  (See Com. 
Code § 2718, subd. (a).)   
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We interpret the above principle to mean that where a payment for the harm caused is 
also the bargained consideration for the transfer of tangible personal property, then the payment, 
regardless of how it is characterized by the parties, is part of gross receipts absent some 
exclusion or exemption.  For example, payment for damages in the form of late fees, when a 
lessee retains the leased property for longer than the agreed lease term, are part of gross receipts 
because in that instance the payment is also for the continuing use of the property.  The lessee 
knows that by breaching the lease agreement (i.e., retaining the leased property over the term of 
the lease) it will have to pay damages due to its continuing possession of the leased property.  To 
that extent the amount received by the lessor as damages is also a part of the consideration for 
the lessee’s continuing possession of the leased property. (See Sales and Use Tax 
Annotation 330.3424 [08/21/91]; 330.3625 [07/08/93].)  However, payment for damages 
stemming from a purchaser making late payments on merchandise is not considered part of gross 
receipts. This is because it is a payment for the harm inflicted on the seller for the seller’s loss of 
the time value of the money it should have received from the buyer in a timely fashion. 
(See Sales and Use Tax Annotation 330.3425 [05/01/74].) 

Here, to the extent that Section 2.11 provides for payments to be made to A--- on the 
event of a breach of the Agreement by P--- (i.e., not ordering the maximum amount of Wafers), 
it is a liquidated damages clause.  However, when P--- makes a monthly purchase order for less 
than the “maximum numbers of Wafers that can be produced” by A---, Section 2.11 also 
operates to increase P---’s cost for the Wafers (or, conversely stated it operates to increase A---’s 
retail selling price for the Wafers).4  When P--- makes its monthly purchase orders it must take 
into account that pursuant to Section 2.11, it will cost more per Wafer to purchase fewer than the 
maximum number of Wafers from A---.  Thus, in this instance the additional payment set forth in 
Section 2.11 is part of the bargained for consideration for the transfer of title to or possession of 
the Wafers.  Accordingly, the damage payment required in Section 2.11 is included in the 
measure of tax as part of the gross receipts from the taxable sale of the Wafers.5 

If you have additional questions, please write again. 

Sincerely, 

Chris A. Schutz 

Tax Counsel 


CAS/ef 

cc: --- --- District Administrator (--) 

4 I note that the parties could have achieved the same result by simply increasing the retail selling price of the 

Wafers, when P--- ordered fewer Wafers.  In effect, Section 2.11 is the mechanism by which this is done.  

5 I note that for purchase orders where P--- orders no Wafers and Section 2.11 still requires P--- to pay A--- 

damages, those damage payments are not subject to tax when no tangible personal property is transferred.  





